Prije točno 67 godina u Koprivnici je odigrana prva rukometna utakmica sadašnjeg rukometnog kluba Podravka Vegeta. 4. prosinac službeno se smatra rođendanom najtrofejnijeg hrvatskog ženskog rukometnog kluba koji je u svojoj povijesti ostvario brojne velike rezultate u čemu ustraje i danas.

Prva fotografija koprivničkih rukometašica

Pod vodstvom nastavnika Vinka Zembera koprivničke gimnazijalke osnovale su Klub. Prvu utakmicu RK Podravka Vegeta, koja je tada nosila ime Ivo Marinković, odigrala je protiv Grafičara iz Bjelovara koju su pobijedile rezultatom 7-4. Igrale su Barica Tkalčić, Ana Čižmešija 2, Ljiljana Mišić 3, Anka Kotarac, Anđelka Belec 2, Barica Erdec, Radmila Marković, Višnja Tot, Ruža Lukša, Dušanka Radmilović, Višnja Špoljar. Prva službena utakmica igrana je 1. travnja 1956. godine u Koprivnici protiv Slavije iz Čakovca.

Sadašnje ime Klub nosi od 1964. godine. Tada je Podravka postala glavni sponzor nakon kojeg Klub počinje napredovati u svim pogledima i uskoro ostvaruje prve uspjehe. Iste te godine RK Podravka Vegeta plasirala se u Prvu saveznu rukometnu ligu, a za njega su tad nastupale Višnja Andrejak, Jasna Barčanec, Anđelka Belec, Zrinka Biondić, Ivanka Čupović, Biserka Dasović, Ana Kraševac, Zlatica Lorber, Mira Lukša, Jelica Mužinić, Ružica Pobi, Ana Samaržija, Biserka Šestak, Zvonka Šestak, Slobodanka Škundrić, Ana Šprem, Biserka Tomašek, Jasna Vrhoci, Marija Zahar. Trener je bio profesor Josip Samaržija Bepo.

Prva sezona okončana je na petom mjestu, no sljedeće godine RK Podravka Vegeta postaje prvak Prve savezne rukometne lige. Iduće godine naslov je obranjen, a nijedna od 11 ekipa iz Prve lige nije uspjela doći do boda u Koprivnici koja je postala grad ‘juhe i rukometa’.

RK Podravka je u svojih 67 godina postojanja obilježila sportsku povijest Hrvatske. Dan danas neprikosnoveno najbolji ženski rukometni klub u Hrvatskoj prvi put je postao prvak države u sezoni 1992./93., baš nakon osamostaljenja. Iste godine osvojen je i Hrvatski kup.

Povijesna fotografija i tim koji je podigao trofej Lige prvakinja 1996.

Od 1992/93. uključujući sezonu 2021/22. Podravka je osvojila 26 naslova prvaka države i 24 Kupa Hrvatske. Klub neprestano sudjeluje u najvećim međunarodnim natjecanjima. Najznačajniji uspjeh Kluba osvajanje je naslova prvaka Europe 1995/96. i iste godine EHF trofej Superkupa. U finalu Lige prvakinja igrala je 1994/95, u EHF kupu 2000/01. i 2005/06. te u Kupu pobjednika kupova 2004./2005.

24. trofej u Kupu Podravka Vegeta je podigla u sezoni 2021./2022.

RK Podravka trenutno ima šest ekipa. Podravka Vegeta natječe se u hrvatskom prvenstvu, Kupu, a upravo danas igra i  svoju prvu kvalifikacijsku utakmicu za Europsku ligu s poljskim MKS Zaglebie Lubin. Mnogobrojni Omladinski pogon natječe se u hrvatskim ligama, ali i donosi rezultate s državnih završnica. Igračice Kluba aktivne su reprezentativke, a velik broj njih doprinosi rezultatima hrvatske ženske reprezentacije, u svim uzrastima.

Koprivnički navijači//foto: Ivan Brkić

Podravku je kroz najveće rezultate uvijek pratila i odlična rukometna publika. Skupina onih najvjernijih navijača Kronikusa pratila je Klub u svaki kutak Europe, a kao i uvijek i danas su sjetili našeg rođendana na čemu im zahvaljujemo.

Sretan nam 67. rođendan!