U Školskoj sportskoj dvorani Josip Samaržija-Bepo je uobičajeno održana konferencija za medije uoči nastavka europskog putovanja koje nosi grupna faza Europske lige. Rukometašice Podravka Vegete na put kreću u petak dok ih u nedjelju s početkom u 18.00 sati očekuje utakmica 1. kola skupine C Europske lige, a u kojem će se susresti s norveškom ekipom Sola HK. Utakmica će se prenositi na 2. programu Arena Sport televizije. Konferenciji su prisustvovali trener Željko Babić te igračice Lea Franušić i Ana Pandža te su najavili nedjeljni susret. 

Željko Babić, trener prve ekipe//foto: Ivan Brkić

Iščekivanje i uzbuđenje je na visokoj razini, a na otvorenju konferencije je više o 1. kolu Europske lige rekao trener Željko Babić. 

To je klasična ekipa iz norveške lige s jako čvrstom i pokretljivom obranom. Orijentirani su na tranziciju, polukontru i kontru te j to ekipa koja u svom sastavu ima dvije jako dobre igračice na pozicijama lijevog i desnog vanjskog. Trkački dobar tim, kao i ostale ekipe u Europskoj ligi, ali su možda još malo specifičnije jer je to u Norveškoj tradicija i kultura igre – rekao je trener Željko Babić. 

Ekipa je to s kojom se Podravka Vegeta po prvi puta susreće, a koliko je to otežavajuće pojasnio je trener Željko Babić.

Naša kompletna priprema nije izolirana samo na Solu, našeg prvog protivnika u Europskoj ligi. Mi imamo generalnu pripremu koja je povezana u jednoj socijalnoj komponenti, a to je fanatizam. Mi moramo biti fanatični u vjeri da možemo odigrati izvrsno Europsku ligu, moramo vjerovati da imamo kvalitetu i da se možemo suprotstaviti izvrsnim timovima, odnosno ekipama koje bi mogle igrati i Ligu prvakinja. Moramo imati fanatičnu disciplinu i fanatičan angažman, a to je ono što ja očekujem i od sebe i od našeg tima. To nam je potrebno da bi igrali s takvim odličnim ekipama – zaključio je trener Željko Babić. 

Ana Pandža//foto: Ivan Brkić

Jedna od sugovornica na današnjoj konferenciji za medije bila je i Ana Pandža čiji karakter na terenu ne može ostati nezamijećen. Uz izrazitu borbenost i posvećenost, krase ju i brojne individualne kvalitete stoga je upravo ona komentirala trenutnu atmosferu u ekipi, ali i na koji način iščekuju nadolazeći europski susret.

Jedva čekamo utakmicu u nedjelju. Sretne smo jer smo se kvalificirale i dosta se dobro pripremamo, treniramo, gledamo video, a u utorak smo imale i pripremnu utakmicu s Krimom. Sve igračice su spremne, zdrave te s veseljem iščekujemo utakmicu – rekla je Pandža. 

Lea Franušić//foto: Ivan Brkić

Svoje prve minute je nakon oporavka od ozljede gležnja i operacije poslije koje je prošla rehabilitaciju, upisala i Lea Franušić koja se dobro osjeća te se veseli prvoj europskoj utakmici. 

Odigrala sam prvu utakmicu protiv Krima i mogu reći da mi je dobro došla za ono što nas očekuje za vikend. Osjećam se stvarno dobro, rehabilitacija je prošla u najboljem redu. Svi su napravili odličan posao, naš medicinski tim, fizioterapeuti Bojan Savić i Asja Cestar, dr. Rod, kondicijski trener Nikola Golub te im se ovim putem zahvaljujem na tome. Spremna sam i jedva sam čekala da stanem na teren i da krenem s curama, a isto tako jedva čekam utakmicu. Što se tiče Sole, složit ću se s trenerom. Izuzetno trkačka ekipa što i priliči norveškom rukometu. Velika opasnost dolazi s desne vanjske pozicije gdje se nalazi lider ekipe i odlična šuterica. Mi moramo igrati našu čvrstu obranu koja nas krasi i pokušat izvući polukontru i kontru te biti vrlo smirene u napadu kako bi ih uspjele nadigrati – rekla je Lea Franušić. 

Trener Željko Babić je za kraj prokomentirao skupinu C odnosno ostale ekipe s kojima će se susresti u grupnoj fazi. 

Iz perspektive igračica i kluba, mislim da smo napravili jako dobru stvar što smo se plasirali u daljnju fazu Europske lige. Ovo će natjecanje pomoći i meni kao treneru i igračicama da se razvijamo te da vidimo gdje je naš prostor za razvoj i napredak. To je pravac u kojem želimo razmišljati i nećemo se opterećivati jesmo li pobijedili, izgubili nego što možemo popraviti u našem performansu, našoj igri. Napravit ćemo tako i jednu odličnu pripremu za sljedeću sezonu kada očekujem da će Podravka Vegeta imati jednu veću kompetenciju nego ove godine. U svakom slučaju jako izazovno i ja se strahovito radujem i veselim Europskoj ligi koju sam igrao s muškima i znam da je jako teška, zahtjevna, ali isto tako je i privilegija i nadam se da ću to prenijeti na svoje cure. Tu igra samo 16 ekipa u Europi i biti među njima je privilegija i za mene kao trenera velika radost. Ja ću se tako i ponašati i raditi, a privilegija je to i za Koprivnicu, ali i za hrvatski rukomet. U tom fanatizmu koji bih želio da imamo, ćemo vidjeti gdje pripadamo i gdje nam je mjesto, jer nam je sada teško o tome unaprijed govoriti, ali i ne trebamo, nego trebamo razmišljati utakmicu po utakmicu i korigirati ono što nije dobro kako bismo mogli rasti i u idućoj sezoni. Svi timovi iz naše skupine su jaki, od Norveške, Danske do Mađarske. Jako se ulaže i igraju fantastično sva tri tima, ali vjerujem da smo i mi jako opasni, ali fanatizam nam je ključan u utakmicama koje ćemo igrati – zaključio je trener Željko Babić. 

Foto: Ivan Brkić