Održana je konferencija za medije uoči utakmice 4. kola Europske lige koja će se igrati ove nedjelje 5. veljače s početkom u 14.00 sati u ŠSD Josip Samaržija-Bepo. U goste nam stiže danska ekipa Nykobing s kojom je Podravka odigrala utakmicu prije dva tjedna te upisala poraz 23:28. Pet minuta prije kraja koprivnička je ekipa imala veliku priliku za preokret no ponestalo je koncentracije i pobjeda je otišla u ruke danske ekipe. U nedjelju podravkašice imaju priliku za popravak na domaćem terenu i pred domaćom publikom, a uoči nadolazećeg 4. kola više su o pripremi i očekivanjima rekli trener Željko Babić i igračice Nikolina Zadravec te Tina Barišić. 

Konferencija za medije uoči utakmice Podravka Vegeta vs Nykobing//Foto: Ivan Brkić

Za vrijeme kratke europske pauze podravkašice su se vratile svojim obavezama u prvenstvu te upisale tri pobjede u nizu i to protiv Umaga, Osijeka i Sesveta, a sada se priprema do kraja tjedna usmjerava prema novom europskom izazovu. Trener Babić se prilikom uvodne izjave prisjetio utakmice u Danskoj te naglasio kako vjeruje da je to ujedno i najbolja utakmica njegovih igračica u Europi, a dobru utakmicu očekuje i u nedjelju. 

Mi smo možda imali najbolju utakmicu u Europskoj ligi, upravo s tom ekipom, ali nismo zadržali koncentraciju do kraja i zato smo riskirali i igru sa sedmim igračem no ovoga puta to nije bilo odigrano onako kako mi to znamo. Na kraju nismo uspjeli to pobijediti iako smo bili blizu tome – rekao je trener Željko Babić. 

Trener unatoč tome vjeruje da je Podravka Vegeta imala kontrolu intenziteta igre u Danskoj. 

Igrali smo onako kako smo željeli. Bili su to dugi napadi i obrana pa smo ih limitirali. Uzrok našeg poraza je to što smo u određenim trenucima napravili tehničke pogreške koje nisu dopustive u takvim teškim utakmicama – rekao je trener Babić i kako je Nykobing odlična ekipa kao i druge dvije s kojima su dosad odigrali utakmice, ali je u toj utakmici s Dankinjama njegova ekipa kontrolirala igru na jednoj zadovoljavajućoj razini.

Trener Željko Babić uoči utakmice s Nykobingom//foto: Ivan Brkić

Na pitanje stavlja li na sebe ili igračice pritisak uoči sljedećeg europskog ogleda je naglasio kako bi rekao da veći pritisak stavlja sebi, a manji na igračice koje samo moraju osvijestiti da mogu pobijediti jednu kvalitetnu ekipu kao što je Nykobing. 

Mi moramo imati našu najbolju izvedbu, a to je da u utakmici imamo 6-8 tehničkih pogrešaka, a ne neki drugi broj. Puno je veći izazov igrati Europu jer znamo da moramo imati dobru izvedbu, a u hrvatskom prvenstvu mi čak i kada imamo lošiju izvedbu možemo pobijediti utakmicu. Tu je problem što se igračice ne mogu razvijati kroz hrvatsku ligu i razlika u kvaliteti je velika. Danska ekipa je u prvenstvu jučer igrala jaku utakmicu, a mi smo igrali sa Sesvetama gdje su cure dominirale i imale dobar angažman, ali je tu bilo malo europskog rukometa no vidjet ćemo ga u nedjelju u Koprivnici. Podravka treba igrati hrvatsku ligu, ali treba kao i Lokomotiva igrati i jednu jaču ligu jer će te igračice kasnije igrati u reprezentaciji, a kroz našu se ligu ne mogu razvijati – zaključio je trener Babić i objasnio kako je ovo prilika da cure igraju protiv odlične ekipe koja dominira i igra jaku ligu i kojoj će ovo u Koprivnici biti obična utakmica dok će naša ekipa morati dati stvarnih 100 % da bi je pobijedili za što postoji silna želja. 

U nastavku je trener Babić odgovorio na pitanje o fanatizmu i je li ga prepoznao u svojim igračicama. 

Mislim da smo ga dugo održavali jer smo tim ekstra teškim protivnicama napravili dva ”breaka” po 3-0, a to ne možete napraviti jednostavno. To su ekstra teške protivnice i ne dozvoljavaju vam to, a to nam govori da imamo i mogućnosti, ali i slabosti. Ekstra angažmanom i dobrom izvedbom Podravka je blizu nečega, a hoće li to biti dovoljno za pobjedu? Mi to želimo, želimo uhvatiti ”veliku ribu” i to bi bilo fantastično. U tome je ljepota sporta jer vam to omogućuje – rekao je. 

Igračice su pak željne upisati prve bodove u Europi pa je u tom smjeru išla i izjava Nikoline Zadravec koja vjeruje kako bi pobjeda uistinu puno značila za ekipu. 

Fokusirane smo i imamo konstantno dobru atmosferu. Sve smo fokusirane na ove treninge koji su nam preostali i pripremu za nedjelju i cilj je naravno da popravimo greške koje smo tamo radile. Vjerujem da smo sve željne i spremne da dođemo do naše prve pobjede u Europi – rekla je Zadravec te nastavila o strahu uoči utakmica s ovako jakim ekipama.

Nikolina Zadravec na konferenciji za medije uoči Nykobinga//foto: Ivan Brkić

Ne, ja mislim da nema straha, ali određeno neiskustvo i nezrelost u vidu igranja ovakvih utakmica u Europi vjerojatno postoji. To nam je prilika i izazov da rastemo i prikupljamo iskustvo koje će nam sigurno pomoći – rekla je Zadravec. 

Tina Barišić o protivnicama//Foto: Ivan Brkić

Barišić se također prisjetila susreta u Danskoj i naglasila kako im se itekako mogu suprotstaviti na domaćem terenu. 

Mislim da im se možemo suprotstaviti iako svi znamo kakve su skandinavske ekipe što u ženskom, što u muškom rukometu. To su kvalitetne ekipe, ali ne mogu ne spomenuti susret u Danskoj gdje smo pet minuta prije kraja došli na pogodak zaostatka i na kraju su nas naše pogreške koštale preokreta i pobijedile su nas s većom razlikom nego što je to realno trebalo biti. Mi se pripremamo jako dobro i imamo još nekoliko dana te vjerujem da smo spremne da uzmemo prve bodove – rekla je Barišić. 

Na kraju je trener iskazao i zadovoljstvo zbog njihovog rasta i zato što su mentalno jake te iz utakmice u utakmicu pokazuju puno toga dobroga, što možda i nije svima vidljivo jer se napredak često gleda kroz rezultate. 

Kad bismo gledali neke druge elemente shvatili bismo da one napreduju – zaključio je. 

U nedjelju vas ponovno dočekuju maskote, Mirko Reciklirko i Lino, kutak za bojanje za najmlađe, a na ulazu u dvoranu preuzmite svoju pljeskalicu jer je potrebno napraviti što veću buku i atmosferu u dvorani. Prijenos će biti na Arena sport TV, a svoje ulaznice možete podići u Pivnici Kraluš, Hotelu Podravina te Caffe baru Laganini kao i u radno vrijeme u prostorijama kluba. 

Foto: Ivan Brkić