Održana je konferencija za medije uoči 5. kola Europske lige koje će se igrati, ove nedjelje s početkom u 14.00 sati u ŠSD Josip Samaržija-Bepo. Konferenciji su prisustvovali trener Antonio Pranjić, igračice Sara Šenvald i Lucija Bešen te direktorica Vlatka Mihoci. Bilo je sasvim prirodno da će se nakon poraza od Dugog Sela tema konferencije ipak preusmjeriti na taj poraz stoga je prvi dio konferencije bio posvećen Soli i pripremi, a drugi je bio rezerviran za pitanja novinara kojih je bilo dosta i koja uz odgovore prenosimo u cijelosti. 

Najprije je uvodno nekoliko riječi o nedjeljnoj utakmici rekao trener Antonio Pranjić. 

Za Solu smo se još prije krenuli pripremati, u isto vrijeme kad i s Nykobingom jer gaje sličan stil igre. Nažalost nakon poraza u srijedu došlo je do promjena, morali smo preokrenuti plan i pripremu, ali radimo na tome i sigurno je da će biti promjena u igri koje ću tražiti od svojih cura te se nadam da ću u kratkom razdoblju to i ostvariti. Sola je ekipa u vrhu norveškog prvenstva, neki dan smo gledali njihovu utakmicu protiv Larvika koja je njima bila bitna i koju su izgubili no unatoč tome, vodeća su ekipa naše skupine i zasigurno dolaze po bodove te žele ići po prolazak skupine no mi ćemo učiniti sve da im to otežamo i odigramo najbolje što možemo – rekao je trener Pranjić. 

O pripremi za Europsku ligu nakon teškog poraza u prvenstvu te postoji li još uvijek želja i nada da se u Europi može do bodova više su rekle igračice Sara Šenvald i Lucija Bešen.

Lucija Bešen//foto: Ivan Brkić

 Trener je dosta rekao o protivnicima, sigurno nije lako nakon poraza od Dugog Sela, ali moramo uzdignute glave izaći iz toga jer za dva dana imamo novu priliku i utakmicu. Jučer smo imali trening na kojem smo krenuli s pripremom te ćemo nastaviti s tim i do nedjelje te ćemo ova dva dana napraviti sve najbolje da u nedjelju odigramo pravu utakmicu – rekla je Lucija Bešen. 

Sara Šenvald//foto: Ivan Brkić

Je li ekipa vjeruje da može do bodova i može li se u ovu utakmicu ući s optimizmom. 

Vodi nas trener Pranjić u kojeg imamo puno povjerenje i on vjeruje u nas. Mislim da nikad ne trebamo odustati i da moramo pružiti pravu borbu i pokazati da možemo. Moramo pokazati svoje pravo lice jer mi vjerujemo da to možemo i to nam jedino preostaje – rekla je Sara Šenvald. 

Nakon prvog dijela konferencije koja je održana povodom nedjeljne utakmice uslijedila su pitanja novinara koji su tražili odgovore vezane uz poraz u srijedu, informacije o daljnjim koracima, promjenama te budućnosti kluba. Prvo od pitanja direktorici Vlatki Mihoci bilo je o smjenama trenera koje se smatraju čestima i postoje li osobe koje su odgovorne za dovođenje trenera te na temelju čega se rade takve procjene. 

Direktorica RK Podravke s.d.d. Vlatka Mihoci//foto: Ivan Brkić

Prije svega vas lijepo pozdravljam i zahvaljujem se na odazivu i što i dalje pokazujete interes za rukomet. Na prvo pitanje bih odgovorila da se ne slažem da se treneri smjenjuju velikom brzinom jer smo u prošloj sezoni promjenu trenera Hrupeca napravili nakon poraza od Lokomotive, a nakon toga je Antonio Pranjić privremeno preuzeo ekipu te je s trenerom Goranom Mrđenom ugovorena suradnja do kraja sezone. U međuvremenu smo postigli dogovor s gospodinom Željkom Babićem da preuzme ekipu od ove sezone. Ako ćemo govoriti o kompetencijama i odabiru, to je trener koji ima svoj CV u rukometu i postignuća i odabran je u dobroj namjeri da bude trener u našem klubu. Vjerovali smo da ćemo napraviti iskorak u odnosu na ono što smo imali u ranijim sezonama kako u radu tako i u pristupu te u novom načinu igranja rukometa. Očito da se dogodilo nešto na što nitko nije računao, a to je nedopustiv poraz od ekipe Dugog Sela i iz tog razloga je trener Željko Babić podnio ostavku. Ona je prihvaćena od strane Nadzornog odbora te je iz tog razloga došlo do smjene trenera u ekipi Podravke Vegete. Kada neki trener dođe u Podravku i prihvati se posla da obnaša tu funkciju, ciljevi su uvijek jasno izrečeni, a jedan od ciljeva u ovoj sezoni i glavni cilj je bilo pokušati osvojiti prvenstvo Hrvatske. Mi smo se ovom utakmicom i gubitkom bodova, udaljili podosta od ostvarenja toga cilja. Je li ova odluka dovoljna ne možemo biti sigurni, a postavlja se i pitanje odgovornosti igračica na terenu i jesu li one svoj zadatak na toj utakmici ispunile – rekla je direktorica Vlatka Mihoci. 

Novinar nije u potpunosti bio zadovoljan odgovorom pa je tražio pojašnjenje hodograma dovođenja stručnog kadra odnosno jednu osobu koja odlučuje, a prisjetio se i kako je jedan od trenera koji je također prvi puta došao u ženski rukomet bio i trener Zlatko Saračević isto kao i trener Željko Babić te se podsjetio i vremena kada je ekipu vodila trenerica Snježana Petika. 

Ne mogu govoriti o vremenu kada nisam bila u klubu na ovoj funkciji koju sada obavljam, a vi ste spomenuli upravo to vrijeme. Ako se radi o tome da je problem u trenerima koji su iz muškog rukometa došli u ženski tu mogu ponajviše govoriti iz perspektive svoje igračke karijere gdje me je trenirao trener Josip Šojat koji je isto tako došao iz muškog rukometa u ženski i s kojim smo osvojili najveće rezultate. Isto tako nakon osvajanja Lige prvakinja i Superkupa je trener Josip Šojat smijenjen s pozicije prvog trenera Podravke u studenom. Kroz moju igračku karijeru bio je tu i trener Ivica Rimanić koji je također došao iz muškog rukometa. Postojalo je iskustvo u ženskom rukometu kod tih trenera i prije Podravke, no u ženski su rukomet došli iz muškog rukometa – rekla je Vlatka Mihoci i nadodala kako se promjene događaju jer su očekivanja takva da budeš najbolji i to ponekad nije lako, ali uvjeti u kojima igračice rade i treniraju i bave se poslom koji im je primarni su na najvišoj mogućoj razini i ne zaostaje se ni za jednim klubom te su zadovoljene sve predispozicije da se njihov rad održava nesmetano. 

Ni u tom trenutku novinar nije bio zadovoljan te je još jednom usmjerio pitanje prema promašaju i zašto se on dogodio kod odabira kadra. 

Pričamo o promašaju jer nema rezultata. Mi imamo strukture upravljanja u Rukometnom klubu tako da sam ja direktorica kluba, iznad mene postoji Nadzorni odbor i mi smo u vlasništvu grada. Imamo glavnog sponzora i ostale sponzore koji nas financiraju i na taj način funkcioniramo. Kada se donose takve odluke o treneru odnosno koje osobe ulaze u uži izbor obavljaju se razgovori i imamo ljude u Nadzornom odboru s kojima razgovaramo i promišljamo o adekvatnoj osobi za vođenje našega tima i kluba. Ako pritom mislite na to da se samostalno donosi odluka, ne. Postoji određena skupina ljudi koja donosi odluku hoće li to biti osoba A ili B, na temelju CV-a, rezultata jer trener Babić nije došao kao osoba koja dosad u rukometu nije napravila ništa te je na pitanje odgovornosti direktorica dodala kako ju je preuzeo sam trener. 

Pojavilo se pitanje i o odgovornosti sportske direktorice te ostalih osoba na što je također je odgovorila direktorica Vlatka Mihoci. 

Miranda Tatari Šimunović je bila na porodiljnom dopustu sve ovo vrijeme i ne možemo govoriti da postoji njezina odgovornost, a isto tako i ja osjećam odgovornost te sam svoj mandat na raspolaganje dala nakon smjene trenera Nevena Hrupeca u prošloj sezoni kao i predsjednik NO Ivan Pal te ostavke nisu bile prihvaćene, a mi smo nastavili raditi u dobroj vjeri i želji. Utakmica protiv Dugog Sela koju smo izgubili od ekipe i kojoj čestitam na pristupu i odigranom u srijedu bila je utakmica u kojoj smo igrali s igračicama koje rade, studiraju i koje se ne bave samo rukometom za razliku od naših igračica koje se većina njih bavi samo rukometom. Dio odgovornosti će snositi i igračice i svi mi skupa koji radimo u klubu. Da nam je lako, nije nam lako, da smo svjesni propusta jesmo i da trebamo naći načina kako krenuti dalje i to trebamo. Hoće li micanje trenera riješiti problem, ne znamo, jer problemi i dalje ostaju. Mi ćemo se i dalje držati smjera u kojem smo krenuli. Okupili smo sve u Hrvatskoj što predstavlja potencijal i što ima snagu i između ostalog, igračice koje ovdje igraju su i reprezentativke – rekla je direktorica Mihoci te uputila pitanje prisutnim novinarima tko je u srijedu bio na utakmici gdje nije bilo pozitivnih odgovora te je direktorica zaključila u nastavku. 

Pričamo u utakmici na kojoj vi niste bili, a mi smo bili i na kojoj je angažman bio ne 0 nego -10, a hoćemo pričati o odgovornosti? Čija bi to bila odgovornost, recite mi? 

Uslijedilo je pitanje i o budućnosti i o treneru Antoniu Pranjiću koji će voditi ekipu u nedjelju i koji je nastavio s treninzima i hoće li dobiti pravu priliku kao školovan trener koji je ovdje već duže vrijeme i razumije ženski rukomet ili će se tražiti neko ime i prezime koje se možda ovdje neće snaći. 

Za ovakvu situaciju nismo imali plan B i nismo to mogli planirati. Moramo porazgovarati s Antoniom i vidjeti njegove želje i mogućnosti što će se sigurno dogoditi u narednim danima. Moramo sjesti s njim i porazgovarati, vidjeti što i kako i koliko je spreman i on, a koliko ja znam je, preuzeti odgovornost nakon čega ćemo donijeti daljnje odluke. Bit ćete o svemu informirani, sazvat ćemo vas te ćemo priopćiti što je odlučeno – rekla je direktorica Vlatka Mihoci. 

Bi li unatoč ostavci odluka bila ista odnosno bi li klub dao otkaz treneru da on nije sam dao ostavku također je zanimalo novinare. 

Bi, ovo je neuspjeh, nitko ne bježi od toga. Ovo smatram neuspjehom svih nas, jer smo svi mi klub, nisu uredi za sebe, igračice za sebe, stožer za sebe. Mi smo svi podbacili. Ne možemo se praviti da se ništa nije dogodilo – rekla je direktorica Mihoci. 

Antonio Pranjić//foto: Ivan Brkić

Pitanje za trenera Antonia Pranjića bilo je vidi li se dugoročno kao trener Podravka Vegete te je dodano pitanje vezano uz trenutno loše rezultate dok su u klubu igračice koje su ”krema” hrvatskog ženskog rukometa. 

Spreman sam preuzeti ulogu glavnog trenera i nadam se da ću dobiti pravu priliku i da ona neće biti privremena. Želim pokazati što mogu i znam i da cure mogu ostvariti ono što ja želim te da se na kraju može procijeniti koliko je to dobro ili nije. Smatram da je Podravka hrvatska rukometna institucija i sjećamo se lijepih dana u Europi, a nažalost već neko vrijeme rezultat izostaje i svi koji vole ovaj klub žele znati zašto i žele vidjeti onu staru Podravku i slavu. Ja stvarno mislim da ove igračice koje imamo i kako je ekipa sastavljena vrijede puno više nego što su pokazivale i ja se nadam da ću zajedno sa svojim stožerom uspjeti ubrzo pokazati što mogu i koliko mogu na terenu. Uvjeren sam da vrijede puno više nego što su to pokazale kroz rezultate, a ova utakmica s Dugim Selom odnosno poraz je nešto nedopustivo i prvi puta se u povijesti dogodilo da je neka ekipa, a da to nije Lokomotiva na domaćem terenu pobijedila Podravku u domaćem prvenstvu. Moramo napraviti restart u ekipi i u našoj igri – rekao je trener Antonio Pranjić.

Spomenuo je jedan od novinara i samo 96 golova postignutih u Europskoj ligi i jesu li za to odgovorne igračice ili trener. 

Mi smo svi zajedno bili ekipa i radili smo zajedno te zajedno bili u tome svemu. Provodili smo zamisli glavnog trenera, a rezultat je kakav je. Ovo je profesionalan sport i došli smo do toga da imamo 0 bodova u grupi i dva poraza u prvenstvu. Došli smo u situaciju da smo promašili još jednu sezonu što se nije smjelo dogoditi – rekao je trener Antonio Pranjić.

Bilo je tu i pitanje o stručnom stožeru i hoće li ostati svi iz stručnog stožera. 

Sve ostaje isto. Ostaje kondicijski trener Nikola Golub, Matija Bilušić bit će trener vratarki, Bojan Savić i Asja Cestar kao fizioterapeuti – zaključio je trener Antonio Pranjić. 

Upit od strane novinara stigao je i o novom treneru vratarki Matiji Bilušiću, inače treneru koji dobro poznaje Podravkine vratarke jer ih trenira i u seniroskoj reprezentaciji gdje je dio stručnog stožera.

Nakon što trener Ivan Stevanović više nije bio uključen u rad zbog zdravstvenih razloga te je otkazao svoj angažman u klubu i u reprezentacijama tražili smo drugo rješenje, a Matija Bilušić nam se pridružio nedavno, prije tjedan dana jer smo htjeli pomoći našim vratarkama. Pokušavamo na sve moguće načine omogućiti stručan i kvalitetan rad svim našim igračicama. Pridružen je trener koji radi u A reprezentaciji i vjerujemo da će to biti dobro rješenje ne samo za rad Antonije i Lucije nego i vratarki iz mlađih dobnih kategorija. 

Nadovezalo se tu i pitanje o Školi rukometa u kojoj su napravljene neke promjene u funkcioniranju i iz koje je nedavno otišao i trener Nenad Smiljanec te je li klub zadovoljan proizvodnjom igračica iz pogona škole rukometa.

Do promjene u školi rukometa došlo je zato što nije odrađeno ono što se predlagalo od šestog mjeseca. Samim time, a vezano uz nastavak pitanja, nismo bili zadovoljni s proizvodnjom igračica iz Škole rukometa. Morali smo na kraju u sredini sezone spajati 2. i 3. ekipu te smo kao posljedicu toga morali objašnjavati roditeljima zašto to nije učinjeno prije. Treneru Smiljancu je ponuđeno mjesto u radu škole rukometa u nekoj drugoj ekipi što on nije prihvatio i ni u jednom trenutku se nije išlo u smjeru da on nema mjesta raditi ovdje, ali on to nije prihvatio. Otvoreno razgovaram s vama da to nije bilo na vrijeme odrađeno te je bilo još nekih propusta, a vrijeme je išlo. Do srijede smo imali plan da Antonio kao koordinator u Školi rukometa bude poveznica između prve ekipe i svih naših ekipa u školi rukometa, s jasnim ciljem, na koji način želimo napraviti proizvodnju igračica što je jako usko povezano s prvom ekipom i ako nam treba kroz određeno razdoblje neka određena pozicija da znamo na što ciljamo u školi rukometa. Ako je to za 4 godine pozicija srednjeg vanjskog da znamo tko već u Podravki 3 ima potencijal koji možemo razvijati. U današnje vrijeme je to sve teško jer danas djeca treniraju, a sutra ne pa onu djecu koju imamo moramo čuvati i motivirati te njegovati jer nam je baza mala. Mi nismo Zagreb ili Split i u našoj bazi imamo 150-200 djece od kojih s vremenom neke prestanu sa sportom. Iako smo studentski grad, to jako malo utječe da neke igračice prirodnim putem dolaze na studij da bi ih mi mogli prepoznavati i priključivati klubu. Događalo se da nam dolaze igračice iz drugih sredina koje žele trenirati u Podravki no mi smo si također rekli da ne može netko doći i reći da bi igrao u drugoj ekipi Podravke jer je to selekcijska ekipa. Standardi se moraju poštivati i mora se znati je li netko potencijal ili nije potencijal i je li netko uzima mjesto domaćoj igračici ili ne uzima. To je jedan opsežan posao koji smo započeli raditi i tim putem nastavljamo i od toga ne odustajemo jer je to ispravno. To što se događa Podravki, događa se i drugim klubovima i ženskim i muškim i vidimo to i na primjeru muške reprezentacije koja nam je perjanica rukometa u Hrvatskoj da je problem sa selekcijom, da je problem s proizvodnjom igrača i zadržavanjem igrača na nivou na kojem bi mi htjeli da oni igraju i budu.  – rekla je direktorica Vlatka Mihoci.

Uslijedila su pitanja za igračice i njhovoj odgovornosti. Prva je odgovorila Lucija Bešen. 

Osjećamo odgovornost i krivicu za tu utakmicu i jednostavno moramo izaći uzdignute glave jer utakmicu imamo već za dva dana – rekla je Bešen koja je morala odgovoriti i na pitanje vezano uz svoj doprinos u Lokomotivi u odnosu na Podravku i razliku u učinku što je novinar naveo za sve igračice koje su došle iz Lokomotive te je li pritisak razlog lošijem učinku u Podravki. 

Ne bježim od toga da nisam ispunila očekivanja u ovoj sezoni ni prema publici, treneru ni igračicama, ali vjerujem u svoje mogućnosti i vjerujem u rad trenera Matije Bilušića te želim pokazati svoje pravo lice i koliko mogu i želim napraviti. Nema pritiska i jedini problem je samo u meni i nadam se da ću s vremenom pokazati što mogu i što se od mene očekuje – rekla je Bešen. 

Sljedeće je pitanje bilo za Saru Šenvald i smatra li ona da je trener mogao utjecati na lošu igru. 

Rečeno je da su igračice tu da provode trenerove zamisli na terenu, a mi svojom izvedbom snosimo svoj dio odgovornosti – zaključila je Šenvald. 

Je li bojkota i jesu li igračice to napravile u utakmici s Dugim Selom. 

Naravno da ne, mi smo sportaši i profesionalci i trenerove izvedbe moramo pokazati na terenu. Mi u tome nismo uspjele i nismo to napravile – rekla je Bešen. 

Tema je bila i motivacija i kako uopće dalje nakon što je prvenstvo vjerojatno izgubljeno kao i mogućnost da se nešto napravi u Europskoj ligi. 

Svjesne smo da vrijeme ne možemo vratiti i da smo se jako udaljili od prvenstvenog trofeja, a Kup je drugi cilj za kojeg ćemo se jako boriti da ga osvojimo, to nam je motiv. Motiv je i da ako smo dosad bile u lošoj formi da i dalje radimo i napredujemo i da se ozbiljno prihvatimo rada, pokazujemo bolju igru jer je to naša odgovornost – rekla je Šenvald. 

Hoće li biti nekih udara na klub od strane sponzora također je zanimalo novinare. 

Nije udar na klub u tom smislu, ali ovaj je poraz najveći udar koji nam se mogao dogoditi i ne trebate vi nama reći da smo loši. Vidimo i sami i svjesni smo toga pa sve ovo što pišete, s pravom pišete i objavljujete jer publiku u Koprivnici ne možeš prevariti. Ti ljudi koji dolaze na utakmice prate rukomet i znaju rukomet i svi smo svjesni toga da se dogodio propust koji je nedopustiv za klub našeg renomea. Ponovit ću ono što sam rekla na početku, mi ćemo nastaviti raditi u smjeru u kojem smo krenuli jer i dalje vjerujemo da smo selekcionirali i okupili igračice koje su najbolje što hrvatski rukomet nudi. Reći ću i ono što sam rekla i prije godinu dana ako ne nađemo potreban kadar u Hrvatskoj tražit ćemo dalje, ali i dalje želimo biti bolji nego što smo sad jer sad nismo dobri. U tom smjeru idemo, ali nema drugog nego sustavnog rada jer preko noći ništa ne nastaje. Sami znate i u svojim poslovima da ništa ne dolazi preko noći i stihijski, a vjerujem da će zacrtani plan dugoročno biti isplativ. Mi u Nadzornom odboru imamo predstavnika našeg glavnog sponzora Krunoslava Bešvira s kojim sam također obavljala razgovore i nije ni njemu jasno kako se to dogodilo. Nikome od nas nije ugodno. Nitko ne smatra, ok, proći će pa što bude. Vjerujte mi od prošle sezone kada smo izgubili od Lokomotive, svima sam rekla da će jako dugo vremena trebati da se vratimo na pravi put i staze kojima ćemo ići ka tituli za osvajanje prvenstva Hrvatska. Svi treniraju, svi igraju i svi se trude to je sport, to što su naše želje drugačije, očito mi na to ne možemo mislima utjecati – rekla je direktorica. 

Završno pitanje treneru bilo je oko promjena u igri i u kojem će smjeru te promjene ići s obzirom na kratko vrijeme. 

Imamo treninge pred nama i naravno da ne možemo očekivati velike promjene u igri ili nešto što će izazvati boom no promjena će biti u sustavu igranja obrane, a i napadu kako bi što bolje izgledali u nedjelju, a za nešto dalje i u nastavku sezone nadam se da ćemo pričati kasnije. Imamo i pripremljenu obranu 5-1, ali imamo i popraviti neke druge stvari koje ako uspijemo napraviti bi se mogli vidjeti, ti neki detalji koje možemo ispravljati u ovako kratkom razdoblju. Očekujem pozitivnu reakciju cura i pokazati to na terenu. Dugo Selo nas je sigurno sve uzdrmalo utjecalo, ali znamo da kad netko dolazi u Koprivnicu ne smijemo dozvoliti da po pobjedu tako olako dolaze u Koprivnicu. Prije korone smo se plasirali na Final four Europske lige, a sad smo toliko daleko od Lige prvaka. Veće promjene će sigurno pričekati malo duže, ali dat ćemo sve od sebe da napravimo najbolje što možemo – rekao je trener Antonio Pranjić. 

S obzirom na njegovo razdoblje u klubu koje je prilično dugo u ulozi pomoćnog trenera upućeno je i pitanje treneru Pranjiću je li vidio da stvari idu u krivom smjeru. 

Meni je ovo četvrta sezona u prvoj ekipi i radio sam s velikim imenima Zlatkom Saračevićem, Nevenom Hrupecom, Goranom Mrđenom, Željkom Babićem i svakom treneru sam bio stvarno lojalan i privržen i sve što je taj trener tražio od mene je mogao i dobiti. Tako sam radio i ove sezone. Uloga pomoćnog trenera je takva da koliko trener traži od tebe i koliko ti prostora daje toliko i radiš, a ja sam i ove sezone radio sve što je moj trener tražio. Vidjeli smo svi da ne ide u dobrom smjeru i nadali se da ćemo se uspjeti izvući no nismo i sada smo tu gdje jesmo – rekao je trener Antonio Pranjić na kraju konferencije za medije.

Utakmica sa Solom je u nedjelju s početkom u 14.00 sati u ŠSD Josip Samaržija Bepo, ulaznice su i dalje dostupne na dobro poznatim lokacijama i jednoj novoj u Pivnici Kraluš, Hotelu Podravina, Caffe baru Laganini i u Caffe baru Plus te na ulazu u dvoranu uoči utakmice. 

Foto: Ivan Brkić