Održana je konferencija za medije uoči 1. kvalifikacijske utakmice 3. pretkola za Europsku ligu koja je na rasporedu u nedjelju 4.prosinca u poljskom Lubinu s početkom u 18.00 sati u dvorani Widowiskowo Sportowa. Utakmica će se igrati između domaćin MKS Zaglebie Lubin i Podravke Vegete. Konferenciji su prisustvovale igračice Larissa Kalaus i Lucija Bešen te trener Željko Babić.

Trener Željko Babić//foto: Ivan Brkić

Na početku konferencije trener Željko Babić je rekao nekoliko riječi o razdoblju pripreme za ovu važnu utakmicu.

Kao što ste sami rekli, mi smo ostvarili sve što smo željeli tijekom priprema, naravno da je reprezentacija imala svoje obaveze pa je jedan dio sudjelovao na prvenstvu što je bio mali hendikep, ali s druge strane neke cure koje su prije manje igrale su u tom razdoblju dobile veću minutažu pa smo mi to razdoblje reprezentativne stanke iskoristili za prijateljske utakmice i sve je završilo kako smo htjeli, bez povreda, što je najvažnije, a isto tako je važno da su se cure iz reprezentacije vratile zdrave, pozitivne i željne rukometa. Po njihovom povratku smo odigrali još dvije prijateljske utakmice i dvije prvenstvene. Vjerujem da smo u našem planu napravili sve kako smo željeli i da ćemo dočekati i rukometno i mentalno dobro prvu utakmicu kvalifikacija – rekao je trener Željko Babić.

Lucija Bešen//foto: Ivan Brkić

 Vratarka Lucija Bešen opisala je atmosferu uoči ovog važnog kvalifikacijskog ogleda u Poljskoj.

Atmosfera nam je uvijek odlična, dobro smo iskoristili ovaj pripremni dio za prvu europsku utakmicu protiv Lubina. To je za nas prvo poluvrijeme i sigurna sam da ćemo dati sve od sebe u toj utakmici i pokazati sve ono što smo trenirali posljednjih mjesec dana – rekla je Bešen.

Larissa Kalaus o zahtjevnoj pripremi za poljsku ekipu

 Larissa Kalaus je rekla ponešto o samom timu i što su sve analizirali te na koji način su se pripremale za aktualne poljske prvakinje.

Po samom dolasku iz reprezentacije, treneri su nam pripremili video isječke svake igračice pojedinačno kao i cijele ekipe. Bilo je tu akcija u napadu, golmanica, krila i pivota. Najveća opasnost se krije na tri vanjske pozicije gdje su iskusna Brazilka Matielli i dvije vanjske igračice Galinska i Kochaniak koje vrlo kvalitetno igraju što jedan na jedan što šutom izvana. Morat ćemo biti najefikasniji u centralnom bloku u obrani gdje su naši najjači obrambeni igrači i tu moramo posvetiti puni fokus tim vanjskim igračicama. Naravno tu su i brza krila i polukontra, kontra koje će biti ključno zaustaviti kako bi imale priliku za igranje pozicijske obrane. Naravno, tu su i iskusne golmanice, svaka ima svoj specifičan način, ali imamo recept i kako to spriječiti da bi se iz Poljske vratile s pobjedom – zaključila je Kalaus.

Larissa Kalaus//foto: Ivan Brkić

Trener Željko Babić nije imao mnogo za dodati nakon iscrpne analize Larisse Kalaus što i potvrđuje da su igračice u potpunosti fokusirane na ono što ih očekuje i da su se zajedno sa stožerom dobro pripremile za ono što dolazi.

Teško je reći nešto nakon Larisse, jedna odlična analiza i vidi se da su cure jako motivirane, fokusirane, dobro pripremljene i da smo spremni za tu utakmicu. Performans taj dan je teško predvidjeti, ali sigurno je da smo u dobrom stanju i da možemo biti optimistični prije odlaska na put – zaključio je trener Babić.

Željko Babić: ”Nikakav pritisak ne želim stavljati na cure, ja ga mogu imati, kao trener i mogu željeti nešto, ali mi moramo biti opušteni, fokusirani na ono što možemo i znamo raditi i uživati u rukometnoj igri.”

Trener je izuzetno zadovoljan pristupom koji su u ovom razdoblju igračice imale prema radu, treningu. Vjeruje da tu nije granica i da će kroz određeno razdoblje zajedno sa svojim stožerom utjecajem na individualni performans podići i timsku igru na jednu veću razinu. Ugodno ga je iznenadio angažman igračica, predanost radu, ali i odnos koji je fantastičan. Ono što više nije iznenađenje za trenera je moć ponavljanja koju imaju i koju smatra kvalitetom koja je potrebna za velike rezultate.

Trener Babić je rekao nešto više i o ambicijama u europskom natjecanju.

Mi želimo biti prvaci države i osvojiti Kup, a Europu treba osjetiti i moći ćemo preciznije razgovarati tek kad završi utakmica s Poljakinjama, nakon što vidimo koliko su snažne jer to na videu ne možete u potpunosti osjetiti. Jako je bitna i naša forma taj dan, a ona ovisi o sto čimbenika. Europa nije glavni target, iako ju naravno želimo igrati. Naše ciljeve znamo, a sve ostalo je bonus. Jedan bonus je i to da cure igraju puno bolje nego što su igrale na početku kada sam došao ovdje. Nikakav pritisak ne želim stavljati na cure, ja ga mogu imati, kao trener i mogu željeti nešto, ali mi moramo biti opušteni, fokusirani na ono što možemo i znamo raditi i uživati u rukometnoj igri. Trebamo dići ruku kad se obranimo, kad zabijemo gol, ja bih volio da znamo plakat i smijati se. Vjerujem da je jako bitno da mi imamo naše vrijednosti, a to su dobri odnosi, angažman u kojem nas nitko ne može pobijediti i disciplinu – zaključio je trener Željko Babić.

U dvorani u Poljskoj koja može primiti 3700 gledatelja dobra atmosfera neće izostati. Prijenos zasad nije potvrđen od strane poljske ekipe no u slučaju da će biti neki oblik prijenosa, link će biti komuniciran putem službenih klupskih stranica RK Podravke.

Isto tako pet dana kasnije, točnije u petak 9.12. na rasporedu je uzvrat u Koprivnici s početkom u 18.00 sati u ŠSD Josip Samaržija-BEPO, ulaznice će biti početkom sljedećeg tjedna dostupne u Pivnici Kraluš, Hotelu Podravina, Caffe baru Laganini te u pivnici K’ Franzu, a moći će se podići i u prostorijama Rukometnog kluba Podravka te se kao i obično neće naplaćivati.