Održana je konferencija za medije uoči utakmice 3. pretkola kvalifikacija za Europsku ligu. Utakmica je na rasporedu u petak, 9.12. 2022. s početkom u 19.00 sati. Konferenciji su prisustvovali trener Željko Babić i igračice Tina Barišić te Dora Kalaus. Utakmicu između Podravke Vegete i poljskih prvakinja MKS Zagebie Lubina će suditi mađarski sudački par Kristof Altmar i Marton Horvath, a delegatkinja EHF-a će biti Zorica Mašić.

Željko Babić je najprije podijelio svoje dojmove iz gostujuće utakmice koju je opisao kao fantastično i pozitivno iskustvo. 

Moram naglasiti ono što je bitno, a to je nevjerojatna ustrajnost cura, disciplina, vjera, trud, želja za dobrim rezultatom. One su te koje su nas napravile radosnim i ponosnima. Zahvaljujem im se i ovim putem na svemu što su nam dale u Poljskoj, a dale su nam jako puno – rekao je Babić.  

Europske utakmice uvijek su značajne za ekipe, a posebno je to iskustvo bilo za većinu igračica koje se dosad i nisu imale prilike susresti s takvom razinom natjecanja. Bez obzira na neku prirodnu tremu uspjele su pokazati i hrabrost i spremnost na terenu, a kako se čini prema njihovim dojmovima, ekipa je složna i atmosfera je i dalje odlična. 

Bila je to prva europska utakmica za ovu ekipu koja zapravo ima dosta mladih igračica koje su neiskusne u takvim utakmicama. Mislim da je to bio jedan od faktora zbog kojeg na utakmici u Poljskoj nismo pokazale sve što smo mogle. Na kraju smo cijelu utakmicu lovile rezultat, ali sretna sam i ponosna, svi smo jer nismo odustale i na kraju si stvorile šansu da pobijedimo utakmicu u kojoj smo zapravo bile lošije nego što smo dosad pokazale da možemo. Vjerujem da imamo puno rezervi i mogućnosti za ovu utakmicu koja nam dolazi u petak – rekla je Dora Kalaus. 

Tina Barišić ima slične dojmove. 

To nam je bila prva prava utakmica, igrali smo dosad prijateljske s jakim ekipama, ali to nije bio isti osjećaj. Ova nam je stvarno jako puno značila. Mislim da smo bile malo stisnute u početku, gubile smo i pet razlike, ali stvarno smo vjerovale i mislim da je ovaj izjednačen rezultat realan jer smo povele tek u 56. minuti – rekla je Barišić. 

Trener Željko Babić komentirao je i zdravlje igračica nakon prilično zahtjevnog putovanja te utakmice koja nije bila nimalo lagana za ekipu. 

Utakmica je po tom pitanju dobro završila, nemamo povrijeđenih igračica. Put je bio relativno u redu, jedan dan su odmorile, a jučer smo imali regeneraciju i jedan taktički trening defenzivan, gdje smo ponovili njihova kretanja. Sve je u redu, imamo dobru pripremu, stabilnu i po tom pitanju se ne moramo brinuti – rekao je trener Babić.

Trener Željko Babić// Foto: Ivan Brkić

Kako se pripremaju za ovu važnu utakmicu također je ispričao trener Željko Babić. 

Pripreme su uobičajene kao i za svaku utakmicu, imali smo video, treninge, radimo analizu protivnika. Jučer smo se fokusirali na našu obranu, danas imamo trening, imamo dosta trčanja, tranziciju. Radimo finu umjerenu pripremu bez nekih tenzija, znamo što moramo raditi, ispravljamo ono što nije bilo dobro. Ja sam osobno jako zadovoljan s reakcijom naših igračica tako da je proces pod kontrolom i mi ćemo sigurno biti spremni za utakmicu – rekao je trener Babić.

Jedno od pitanja novinara na konferenciji odnosilo se na dojam, koliko se on razlikuje od samih priprema uoči prve utakmice i sada nakon što je utakmica odigrana. 

Bilo je vidljivo da su se one jako pripremile za nas i zatvorile su nam pivotmena, a mi jako puno igramo na pivotmena. One su imale jednu jako dobru taktičku pripremu i sigurno je da je otvoren prostor, ali ne kroz sredinu. nego na bočnim pozicijama i tu sigurno moramo raditi promjenu. Pitanje je što se može promijeniti, ali smo generalno igrali previše na sredinu i nismo ostvarivali ono što smo htjeli, a vjerujem da je tu naš najveći prostor. Ono što smo odigrali na visokoj razini je obrana i vjerujem da je veći prostor u traniziciji i napadu nego u samoj obrani. Oni su se dobro pripremili kao i mi i u konačnici su vodili, imali su dobar ritam, a mi moramo promijeniti strukturu kretanja naših pivotmena – rekao je Babić. 

Medijski predstavnici su se složili kako je rezultat 24:24 iz Poljske itekako dobar za Podravka Vegetu koja u petak igra u Koprivnici, a rekao je i što misli o tome kao i  o uvježbavanju sedmeraca.

Mi imamo aktivan rezultat, a jako je bitno da se ekipa koja je gubila 5 razlike u 35. minuti, uspjela vratiti. To je fantastična stvar i tu moramo opet naglasiti karakter naših cura, ustrajnost i disciplinu. Mi smo ostvarili veliku pobjedu time što nismo stali, ostali smo čvrsti. Bit će taj revanš težak, ali siguran sam da će njima biti duplo teža utakmica nego nama. Ja sam optimist, imam svoj način pripreme i razmišljanja i veselim se utakmici kao što sam se veselio i u Poljskoj. Želim to prenijeti i na njih, da uživaju prije svega, a sve ostalo što one trebaju napraviti, znam da će napraviti jer su fantastične. To treba biti praznik rukometa sa smiješkom. Moramo napraviti lijepu atmosferu, a bolji neka pobijedi. Mi znamo što su nam ciljevi i mi imamo proces pod kontrolom. Ovo istinski treba biti jedna velika radost za moje igračice, za mene i za klub. Što se tiče sedmeraca, vježbamo ih s vremena na vrijeme, pucaju one, ali ne vjerujem da će biti sedmerci – rekao je Babić. 

Je li postojao strah u Poljskoj nakon što su se Poljakinje odvojile na pet razlike odnosno što je u tom trenutku bilo u glavi, upitao je jedan od novinara. Iako pitanje nije bilo lako trener je brzo našao prave riječi za te trenutke. 

Bilo mi je u glavi da moramo zaustaviti negativan pad, da moramo naći brzo rješenje s nekim brzim golom i bio sam spreman da izgubimo i 15 razlike, igrao bih 7. igrača – rekao je, a ponovilo se i pitanje vezano uz favorita u ovoj utakmici i je li se on promijenio nakon ogleda u Poljskoj. 

Ljudi koji jako dobro poznaju rukomet, znaju da je to klub koji je prvak Poljske, mi u konačnici to nismo, starije su igračice, imaju strahovitu rutinu i svoje kvalitete, to je bez daljnjega. Govoriti tko je favorit ili ne, oni su to bili i vodili su, ali nažalost to je sport. Mi imamo naše vrijednosti u klubu koje njegujemo, a to su angažman, disciplina i odnosi, kad ih zadovoljimo, onda je rezultat pravedan. Mi smo i tamo imali te vrijednosti. Ponekad ti ni protivnik ne dozvoli da igraš jer i oni imaju tim, veliku dvoranu i bili su ozbiljan protivnik ispred nas i sigurno da nije bilo lako igrati. Sretan sam jer sam uživao bez obzira na ishod, u svakom trenutku, to je dobar osjećaj. To je natjecanje u kojem uživam, meni je ovo strast, meni rukomet nije posao. Ja volim rukomet i ja jedva čekam da one ponovno dođu tu u petak, to je moja ljubav koja me pokreće i ne osjećam nikakav strah – rekao je Babić.  

Dora Kalaus//foto: Ivan Brkić

Konstatirao je trener Babić i kako je najvažnija kvaliteta trenera ta da može pomoći igračicama kada im je to potrebno i smatra kako treneri ponekad uspiju u tome, a ponekad ne. Koliko je uistinu uspješan u tome odgovorila je Dora Kalaus. 

Meni se od samog dolaska u klub svidjelo što smo kao nova ekipa dobili naputak trenera da moramo imati svoj sustav i vrijednosti na kojima gradimo sve ostalo. Vjerujem da smo u proteklih 4-5 mjeseci izgradile taj sustav i da ga cijela ekipa poštuje od najmlađe do najstarije i da je to svakom igraču pomoć, jer zna što treba napraviti da doprinese timu u trenucima kad ide i kad nejde. Mi od samog početka imamo tu pomoć i znamo što se od nas traži, a kako vrijeme odmiče, uloge se mijenjaju, prilagođavaju utakmicama i treninzima, a trener je uistinu otvoren za komunikaciju i mislim da rješavamo sve probleme koji nam se nađu na putu. Vjerujem da će biti tako i u petak i u sljedećim utakmicama koje dolaze – zaključila je Kalaus. 

Tina Barišić//foto: Ivan Brkić

Tina Barišić je odgovorila na pitanje novinara o tome treba li Podravka Vegeta nastaviti svoj put u Europskoj ligi. 

Mislim da imamo velike šanse na domaćem terenu, ne postoji razlog zašto ne bi igrale, ali evo jučer nam je i trener rekao na sastanku da moramo dati sve od sebe na terenu, da ne bi izašle pognute glave s terena. Ako budemo kao u Poljskoj igrale kao jedna, ako se budemo dizale kao u Poljskoj kada smo padale, mislim da neće biti nikakvih problema ni tu u petak – rekla je Barišić.

U petak je na rasporedu i četvrtfinalna utakmica hrvatske nogometne reprezentacije protiv Brazila u 16.00 sati i upravo zbog nje je pomaknut termin naše europske utakmice koja će se ipak igrati u 19.00 sati. Trener Babić je iskoristio priliku da pozove navijače u dvoranu. 

Pozivam sve navijače, ljude koji vole rukomet, vjerujem da tko god dođe neće požaliti jer vjerujem da će to biti jedna europska utakmica, prva takva nakon dugo vremena i bit će to pravi rukometni spektakl. Dođite i bit će vam lijepo – rekao je na kraju trener Babić. 

Na utakmici će ponovno biti zanimljivo i za djecu jer vas očekuju Lino kutak, maskota Lino, ali i Mirko Reciklirko. Uoči početka utakmice sprema se i svečani protokol iznenađenja na kojem će Rukometni klub Podravka predati poklon svom glavnom sponzoru Podravki d.d. za 75 godina uspješnog poslovanja. 

Ulaznice će biti dostupne od četvrtka i to u Hotelu Podravina, Pivnici Kraluš, Caffe baru Laganini, Pivnici K Franzu te u prostorijama Rukometnog kluba Podravka, sve ulaznice što ostanu moći će se preuzeti na ulazu na dan utakmice. Ovoga puta ispred dvorane će biti organizirana i prodaja toplih napitaka i ostalog pića.