rus-cro-03-photo-uros-hocevar-ihfSKRAĆENO PRENESENO IZ WWW.SPORTNETA.HR

Nakon velikog slavlja nad Ruskinjama i osiguranog četvrtfinala olimpijskog turnira hrvatske su rukometašice krenule po nastavak pobjedničkog niza. Na njihovu putu u četvrtom su se kolu našle neugodne i grube reprezentativke Crne Gore s kojima su se Hrvatice žestoko borile te su na koncu upisale minimalnu pobjedu 27:26.

Sedmi dan olimpijskog turnira u Londonu izabranicama Vladimira Canjuge namijenio je nimalo lak ogled s reprezentativkama Crne Gore. Krenule su Crnogorke čvrsto u obrani, ali lošije u napadu te su nakon dva promašena udarca priliku da postigne prvi pogodak u susretu prepustile Vesni Milanović-Litre. Razigrava se tada Ana Đokić te s dva uzastopna pogotka odvodi svoju ekipu na 2:1, dok na 4:2 to dižu Radičević i Katarina Bulatović koje lako probijaju hrvatsku obranu. Nakon što je Andrea Penezić vratila hrvatsku na minus jedan, priliku da izjednači s linije sedam metara dobila je Franić, a potom i Zebić, no 18-godišnja Marina Vukčević među crnogorskim vratnicama oba puta biva uspješnija.

Nerealizirane sedmerce na drugoj strani odmah kažnjava Bojana Popović, no Zebić i Penezić tada poravnavaju rezulta,t da bi Milanović-Litre u 12. minuti prvi puta odvela Hrvatsku u vodstvo (6:5). Činilo se kako sredina prvoga dijela pogoduje hrvatskim igračicama koje bivaju sve raspoloženije te preko Franić i Tatari odlaze prvi put i na +3 i 8:5, no nakon novog nerealiziranog udarca sa sedam metara, već trećeg u susretu, Lazović i Popović vraćaju rezultat na početak (8:8).

Ubrzo su Hrvatice imale 12:10, no potom ponovno bivaju zaustavljene, dok odlično raspoložena Radičević osigurava novo izjednačenje (10:10). Posljednja minuta donijela je četvrtu hrvatsku propuštenu priliku sa sedam metara, ali i dobar pokušaj Popović kojeg naposljetku zaustavlja Jelčić te se stoga na odmor ide s izjednačenih 12:12.

Novo poluvrijeme donijelo je i novi sedmerac, no peti pokušaj bio je sretan za Hrvatice koje preko Franić odlaze na 13:12, a nakon nove realizacije Popović za 13:13 uslijedila je igra gol za gol s čvrstima obranama, raspoloženom Vukčević te Lidijom Horvat koja je Hrvatice, a potom i rezultat držala u neizvjesnosti. Popović i Penezić tada nastavljaju svoju golijadu te sredinom drugoga poluvremena upisuju svoje osme golove koji održavaju hrvatsko minimalno vodstvo (22:21).

Napetih i neizvjesnih posljednjih desetak minuta otvoreno je s izjednačenih 23:23, a nakon što su se pogreške trenutak kasnije izredale na obje strane hrvatski je izbornik bio primoran pozvati minutu odmora.

Povele su Hrvatice 26:24 preko Horvat i Penezić, ukazala se jednom Popović, no na suprotnoj strani bez straha je ponovno Lidija Horvat (27:25). Posljednja minuta otpočela je pogotkom Radičević, dok hrvatski napad zaustavlja Vukčević novom obranom, Crnogorke griješe u napadu i hrvatska ženska rukometna reprezentacija upisuje i treće slavlje na olimpijskoj turniru.

Odličnom se u hrvatskim redovima ponovno pokazala Andrea Penezić s devet postignutih pogodaka, dok je vrijednih pet lopti u crnogorski gol utrpala Lidija Horvat. Na drugoj strani istaknula se Bojana Popović s deset golova, a po pet su za Crnu Goru zabile Jovanka Radičević i Katarina Bulatović. Na hrvatskim vratima Grubišić je obranila četiri udarca, Jelčić samo dva, dok je sjajna kod Crnogorki bila Vukčević s 13 zaustavljenih lopti.

Korišten tekst www.Sportmet.hr Zvonka Keliš

OLIMPIJSKI TURNIR GRUPA A 4. KOLO

HRVATSKA – CRNA GORA 27:26 (12:12)

LONDON – Copper Box. Gledatelja: 4541. Suci: Oscar Rayluy Lopez/Angel Sabroso (oba Španjolska. Delegat IHF-a E. Gallego.

HRVATSKA: Grubišić (4+0), Jelčić (2+-); Tatari 5, Jovetić, Šerić, Gaće, Pušić-Koroljević 2, Horvat 5, Franić 3(2), Penezić 9, Lovrić, Zebić 1, Milanović-Litre 2, Bašić. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

CRNA GORA: Vukčević (13), Barjaktarović; Miljanić, Radičević 5, Đokić 3, Jovanović 1, Radović, Bulatović A., Savić, Popović 10, Lazović 1, K. Bulatović 5(1), Mehmedović 1, Knežević. IZBORNIK: Dragan Adžić.

SEDMERCI: Hrvatska 6(2), Crna Gora 1(1).
ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (Penezić i Zebić 2+2, Bašić 2), Crna Gora 8 minuta (Lazović 2+2, Jovanović, A. Bulatović po 2)..