Podravka Vegeta je nakon drame koja je ovoga puta trajala više od 60 minuta ušla u skupinu Europske lige! Nakon povratka iz Lubina s aktivnim rezultatom, 24:24, nova prilika ukazala se koprivničkim rukometašicama danas u prilično ispunjenoj dvorani ŠSD Josip Samaržija Bepo. Regularno vrijeme dalo je rezultat 22:22, a uslijedilo je dodatno uzbuđenje i izvođenje sedmeraca. Koprivničke su rukometašice ipak uspjele zaustaviti neugodnu ekipu Zaglebia iz Lubina.

Navijači su došli u velikom broju unatoč nezgodnom terminu koji je slijedio nakon velike utakmice Hrvatske protiv Brazila i prolaska Hrvatske nogometne reprezentacije u polufinalne Svjetskog prvenstva. Ovog puta dvoranom su tutnjali bubnjevi i čule se trube s lijevog dijela pokretne tribine gdje su najmlađe rukometašice Podravkine škole rukometa bodrile svoje uzore.

U prvom poluvremenu bilo je dosta tijesno, ali su Poljakinje ipak bile te koje su diktirale ritam većinu vremena i imale rezultatsku prednost. Obrana je bila na dobroj razini, s obzirom da su podravkašice u prvih 30 minuta primile tek 12 pogodaka, ali javljali su se problemi u napadu što je olakšalo put Poljakinjama da na odmor odu uz prednost od 4 pogotka, rezultat je bio 8:12. Kumovale su rezultatu i tehničke pogreške te promašeni šutevi što je donijelo prevagu Poljakinjama i mirniji odlazak na odmor nakon 30 minuta. Ono što je bilo itekako vidljivo je da je ovu utakmicu briljantno odigrala Tina Barišić koja je u prvom poluvremenu zabila četiri pogotka, a u drugom dodala još pet.

Nije nedostajalo ni podrške s klupe//foto: Ivan Brkić

Trener Babić je u utakmici imao velike izazove, puno rotacija, ali došao je do rješenja i ponovno usmjerio utakmicu tako da se borba vodila gol za gol. Puno je tu doprinijela i Bešen na vratim, a jednako kao i u Poljskoj podravkašice nisu stale ni u obrani. Danas su i džonovi na patikama doslovno odlazili od silne borbe. Promijenilo se dosta toga i napadači u drugom poluvremenu. Opet je tu zapaprila Barišić s dva pogotka pa izjednačuje Pandža i dolazi i prvo vodstvo, ponovno Barišić za 15:14.

14 minuta prije kraja, Bešen brani zicer i dolazi Podravka u šansu za odlazak na +2, ali nisu to iskoristile odabranice Željka Babića i nastavila se drama do samog kraja.

U 51. minuti, vode Poljakinje (18:19), ali Šimara izjednačava, pa Zadravec s krila pogađa za 20:19. U 58. minuti Zaglebie griješi u napadu, na semaforu je 21:21. Bilo je to trenutak u kojem je Podravka imala ključan napad, ali suci sude probijanje.

Ostalo je nešto više od minute do kraja, a Galinska je zabila uz podignute sudačke ruke. Zadnjih 30 sekundi bilo je ključno, trener je uveo sedmu igračicu, donio odluku koja je bila hrabra, ali i presudna za današnji rezultat. Dora Kalaus je izjednačila na 22:22 i Gorna u zadnjoj sekundi pokušava do gola, ali greda i sedmerci bili su sljedeća stanica.  Tucaković je danas bila ključna u tom zadnjem dijelu jer je u trećoj seriji obranila penal ni manje ni više nego jednoj od ključnih napadačica, Kochaniak-Sale. U četvrtoj seriji opet je Tucaković stala na gol, a Gorna je promašila. Pandža je zabila za 26:24 i Podravka Vegeta je na domaćem terenu uz paprenu dramu osigurala europsku zimu.

Trener Željko Babić i u drami ostao pribran do samog kraja//foto: Ivan Brkić

Za naš klub, za mene kao trenera, za naše igračice ovo je stvarno fantastičan rezultat i u okolnostima u kojima smo to uspjeli napraviti, moram reći da je osjećaj perfektan. Upravo kroz ovakve utakmice, kroz ovaj stres, pritisak i opterećenja se stvaraju dodatne vrijednosti i ja uopće ne sumnjam da će cure iz ovoga izaći jače i da ćemo mi svi uživati, radovati se i pokazati još bolji rukomet. Ne znamo još uvijek iz kojeg razloga igramo slabije prvo poluvrijeme, ali u drugom poluvremenu igramo malo drugačiji rukomet i dajemo više golova. Mi smo znali od početka da ćemo biti jedna čvrsta, defenzivna ekipa i to pokazujemo kroz ove utakmice jer smo dobili malo golova i želimo kontrolirati igru kroz defenzivnu igru, ali i dalje imamo prostora u napadu i vjerujem da će poslije ovog opterećenja, u sljedećim utakmicama puno više biti pokazano i kroz napadačku igru. Cure su fantastične, karakterne i imaju europsku kvalitetu. Čestitam im na pobjedi – rekao je trener Željko Babić. 

Tina Barišić postigla je 9 pogodaka u ovoj važnoj utakmici

Teška utakmica kako smo i očekivali, nismo očekivali prolazak na penale. Ponosna sam na cure iako nismo igrale što smo dogovorile, ali mislim da smo borbom, srcem i zajedništvom ostvarile ovaj rezultat. Želim čestitati curama jer nam je svima ovo bila posebna utakmica, kako za nas, tako i za grad te smo sretne i ponosne iako smo za kraj pripremile još malo drame, u dramama su najslađe pobjede – rekla je Tina Barišić nakon utakmice. 

Po završetku utakmice uslijedio je svečani protokol kojim smo našem glavnom sponzoru Podravki d.d. čestitali 75 godina poslovanja.

Rukometni klub Podravka je prije gotovo dva mjeseca započeo umjetnički projekt s poznatim koprivničkim umjetnikom i akademskim slikarom Darkom Markićem. Rezultat ovog projekta je slika s ukupno 32 siluete broja 75 koje su na svoj način oslikale igračice, stručni stožer i zaposlenici te suradnici RK Podravke s.d.d. Ovo je umjetničko djelo danas uoči europske utakmice u ŠSD Josip Samaržija-Bepo uručeno kompaniji Podravka d.d., a u ime Rukometnog kluba Podravka sliku su predsjednici Uprave Podravka d.d. Martini Dalić uručili direktorica RK Podravke s.d.d. Vlatka Mihoci i akademski slikar Darko Markić.

Zajedničko slavlje nakon svečane primopredaje poklona//foto: Ivan Brkić

Ideja je bila na jedinstven način koji dosad nije ostvario nijedan sportski klub na svijetu, stvoriti trajnu uspomenu glavnom sponzoru Podravka d.d.  Kompanija je to sa srcem koja već 58 godina podupire razvoj Rukometnog kluba Podravka, a koji zauzvrat ponosno pronosi ime Sponzora kroz brojne europske i hrvatske gradove pod svjetlima reflektora prepunih sportskih arena. Posebna je energija u ovoj prekrasnoj poslovnoj suradnji koja je zaživjela nekad davno, a istinski živi i danas. Tim povodom bilo je vrijedno zajedničkim rukama i timskim radom stvoriti trajnu uspomenu Kompaniji sa srcem kao zahvalu za 58 godina kvalitetne suradnje.

Zajednička fotografija s umjetničkim djelom poklonjenim za 75 godina poslovanja Podravki d.d. na kojoj su s lijeva na desno direktorica RK Podravke s.d.d. Vlatka Mihoci, Marko Čik, Majda Žujo, Vesna Višnić, predsjednica Uprave Podravke d.d. Martina Dalić,, Ljiljana Šapina i Dijana Mioč. //foto: Ivan Brkić

Ukupno 33 ljudi je sudjelovalo u izradi slike u suradnji s akademskim slikarom Darkom Markićem. Sve igračice prve ekipe, njih ukupno 20, članovi stručnog stožera i to treneri Željko Babić, Antonio Pranjić, Nikola Golub, Ivan Stevanović, ali i fizioterapeuti, Bojan Savić i Asja Cestar. U projektu su sudjelovali i zaposlenici i suradnici, direktorica RK Podravka s.d.d. Vlatka Mihoci, glasnogovornica Romana Mihalec, tajnica kluba Ljerka Vresk, organizatorica Škole rukometa Maja Sokač te dugogodišnja zaposlenica Mirica Lončar kao i stalni suradnik i fotograf Ivan Brkić.

Umjetnička djela koja nastaju radom grupe autora ponekad postižu milijunske vrijednosti na tržištima umjetnina no jedini cilj u ovom projektu bio je pokazati kako je sportski tim zajedničkim snagama izašao iz zone komfora, onog poznatog i sigurnog i odvažio se u nepoznato jer samo tako se stvaraju novi pogledi na svijet i samo tako rastemo zajedno i postajemo još bolji kako u sportu tako i poslovanju, a sport i uspješna suradnja je ono što nas povezuje s našim glavnim sponzorom Podravkom d.d.

Želimo im još mnogo divnih godina poslovanja, inovativnih proizvoda, beskonačno dobrih okusa i mirisa koji će nas uvijek vezati za ovaj grad i Kompaniju sa srcem. Za realizaciju umjetničkog performansa se na kraju zahvaljujemo akademskom slikaru Darku Markiću, Muzeju grada Koprivnice te tvrtki P&got. Sretan 75. rođendan Podravka d.d. Vaš Rukometni klub Podravka s.d.d.

O akademskom slikaru Darku Markiću:

Darko Markić je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i grafičar iz Koprivnice. Rođen je 1983. u Vukovaru, a u Zagrebu diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Kuduza. Samostalno je izlagao na brojnim izložbama, dobitnik je više nagrada i priznanja te se bavi pedagoškim radom. Ovaj je akademski slikar po prvi puta u karijeri dozvolio intervenciju na svojem umjetničkom djelu, a rezultat je slika grupe autora koja ostaje trajna uspomena kompaniji Podravka d.d.

PODRAVKA VEGETA 26 (22, 8)

ZAGLEBIE LUBIN 24 (22, 12)

KOPRIVNICA – ŠSD ‘Josip Samaržija – Bepo’. Gledatelja 1300. Suci: Kristof Altmar i Marton Horvath (Mađarska). Delegatkinja: Zorica Mašić (Srbija).

PODRAVKA VEGETA: Tucaković, Bešen (9); Zadravec 3, Turk, Vuković, Stelmakh 1, Popović, Guskić 2(1), L. Kalaus D. 2, Šenvald, L. Kalaus, Mrđen, Vuljak, Barišić 9(2), Šimara 3, Pandža 1.

TRENER: Željko Babić.

ZAGLEBIE LUBIN: Waz, Zima (3+1), Maliczkiewicz (5+1); Labuda 2(2), Pankowska, Kocinska, Sustkova, Gorna 4(4), Drabik 3, Galinska 4, Michalak 3, Bujnohova 2, Kochaniak-Sala, Machado Matielli 4, Milojević.
TRENERICA: Božena Karkut.

SEDMERCI: Podravka Vegeta 5(3), Zaglebie Lubin 6(6).

ISKLJUČENJA: Podravka Vegeta 10 min. (Šenvald, Stelmah, Turk, L. Kalaus, Pandža), Zaglebie Lubin 6 min. (Machado Matielli, Milojević, Labuda).

SEDMERCI PO ISTEKU VREMENA: 23:22 – Guskić, 23:23 – Drabik, 24:23 – L. Kalaus, 24:24 – Galinska, Barišić – Zima brani, Kochaniak-Sala – Tucaković brani, 25:24 – Šenvald, Gorna – promašaj, 26:24 – Pandža.

Foto galerija: Ivan Brkić