Održana je konferencija za medije uoči 6. kola grupne faze Europske lige koje je na rasporedu u nedjelju 19.2. s početkom u 18.00 sati u Debrecenu.  Utakmica je to koja je od velike važnosti za domaćina dok je za podravkašice ovo utakmica s kojom se opraštaju od Europske lige i potrebno je pokazati se u najboljem svjetlu. S obzirom na odlično poluvrijeme protiv Sole sada je ujedno i posljednja prilika da djevojke odigraju cijelu utakmicu na visokoj razini, a kako se pripremaju i što očekuju pojasnili su trener Antonio Pranjić te igračice Ema Guskić i Dora Kalaus. 

Trener Antonio Pranjić

Imamo zadnje kolo i idemo u goste Debrecenu, mađarskoj ekipi čiju zapravo snagu svi znate. Treća ekipa mađarskog prvenstva koja se ravnopravno nosi s ponajboljima kao što su Gyor i  FTC.  U prošlom kolu doživjeli su iznenađujuće visok poraz od Nykobinga koji ih je sigurno uzdrmao. Jasno je da ne ovise samo o sebi za prolazak skupine jer postoje razne kalkulacije pa će im biti bitna i utakmica Sole i Nykobinga te će ovisno o tom rezultatu vidjeti kakvi su im izgledi za dalje. Sigurno je da će ići na pobjedu, da će htjeti pozitivan rezultat pred domaćom publikom i svjesni smo toga, ali cijeli tjedan se pripremamo za to kako obrambeno tako i napadački. Radimo na onome što u zadnjoj utakmici s njima nije bilo dobro iako nije sve bilo loše, ali potrudit ćemo se da popravimo našu igru u napadu jer su se oni jako dobro nosili s našim napadačkim rješenjima – rekao je trener Pranjić i dodao kako ima malih problema s prehladama i virozama, ali i to bi do nedjelje trebalo biti u redu. 

Dora Kalaus

Ova utakmica u Rijeci bila je dobar početak našeg novog ciklusa. Spremno radimo na promjenama koje je donio trener Pranjić. Gledali smo prvo poluvrijeme protiv Debrecena gdje je obrambeno to bilo ok no intenzivno radimo na napadačkom dijelu. U nedjelju se nadamo da će se ta dva dijela izbalansirati i da ćemo pokazati da možemo igrati s njima – rekla je Dora Kalaus. 

Ema Guskić

Izuzetno jaka ekipa, već smo igrali s njima, znamo koje su im prednosti i mane. Ovaj cijeli tjedan smo pripremali neke nove polaze koje smo testirali i u srijedu protiv Zameta i dobro su funkcionirali. Vjerujem da će se to vidjeti i na ovoj utakmici. Vidimo već pomake, ali moramo nastaviti raditi i svi priželjkujemo prvu pobjedu u Europi – rekla je Guskić.

Kako igračice prihvaćaju promjene koje se događaju na treninzima pojasnio je trener Pranjić.

Radimo dosta na tom napadačkom dijelu gdje je bilo problema, a naglasak je bio na Debrecenu. Ispravili smo nedoumice kako bismo znali što raditi u kojem trenutku te smo to vježbali na stvarno postavljenim situacijama. Vjerujem da ćemo te izmjene pokazati već sada u nedjelju. Mislim da su igračice dobro reagirale i osjećam pozitivnu energiju na treninzima iako treninzi nisu laki, ali svjesni smo da našu igru moramo podići na veći nivo – rekao je Pranjić. 

Nema pritiska rezultata jer Podravka Vegeta u ovoj sezoni nije uspjela do bodova pa je jedan od upita bio i može li to biti prednost, što rasterećeni idu u ovu utakmicu. 

U nedjelju se sastaju dvije različite ekipe, jedna koja ima pritisak rezultata i lovi prolazak skupine i mi koji idemo bez pritiska, ali i ovu utakmicu želimo iskoristiti maksimalno. Debrecenu ne želimo priznati da su bolji dok to ne pokažu na terenu – rekao je Pranjić.

Konstatacija je javnosti kako igračice nisu fizički dorasle teškim utakmicama koje su se igrale u prethodnoj fazi pa je jedan od upita bio ima li pad u igri veze s kondicijskom pripremom. 

Prošlu utakmicu smo prvo poluvrijeme bili dobri, ustvari do 45. minute smo se držali, ali je pad bio vidljiv nešto prije i sigurno je da je to povezano. Sad smo u ovom novom ciklusu to još više naglasili i smatram da se u tom dijelu moramo podići puno više. Tražim drugačiju igru i cure su toga svjesne i vjerujem da ćemo brzo napredovati u tom smislu. Dosad smo radili sve onako kako je bilo zamišljeno od strane glavnog trenera, a ja sada imam drugačiju viziju. Imamo odličnog kondicijskog trenera Goluba, krenuli smo drugim putem i veći je naglasak na tome kako bi pomogli našim igračicama da se što bolje nose s tim ekipama koje ponekad izgledaju jače u duelima ili pak situacije rješavaju mirnije. Sigurno je da to ima veze s kondicijskom pripremom – rekao je trener Pranjić i pojasnio kako su treninzi pojačani i kako s obzirom da je sezona u tijeku nema klasičnih priprema, ali promjena ima, a one će se nastaviti i nakon nedjelje. 

Novinare je zanimalo i kako su igračice prihvatile novog trenera s obzirom da je uloga pomoćnog trenera ipak bila drugačija. Nema sumnje da su se složile kako trener Pranjić ima veliki autoritet i kako su prihvatile cijeli sustav i sve njegove zamisli. Isto tako, svjesne su da su nakon teškog poraza koji je izazvao veliko stanje šoka bez obzira na sve morale dići glavu, držati se zajedno te krenuti dalje. Koliko ozbiljno shvaćaju njegovu ulogu glavnog trenera pojasnila je Dora Kalaus.

Ono što mi se svidjelo je da je trener odmah objasnio da ne može biti kao što je bilo prije kada je njegova uloga bila drugačija. Jasno je dao do znanja da je glavni trener i da će stvari funkcionirati drugačije. Nedoumice oko vi-ti odnosa smo brzo riješili i ima punu našu podršku i povjerenje – zaključila je Kalaus. 

Utakmica je na rasporedu u nedjelju 19.2. 2023. s početkom u 18.00 sati, a prijenos će biti na Arena sport TV.