Mihaela Ani Senocico, dosad 15 golova u LP // Foto U Jolidon ClujKad je U Jolidon Cluj plasirao u kvalifikacijama, bio je najveće iznenađenje u svim kvalifikacijskim turnirima i play offa Lige prvakinja. U svom trećem uzastopnom pokušaju drugoplasirana ekipa rumunjskog prvenstva kvalificirala se za posljednjih 16 momčadi, unatoč tome što je imala u kvalifikacijama najteže suparnike.

Prvi znak njihove snage bila je pobjeda nad turski prvakom Muratpašaom, ali u finalu su pobijedile i ruski Rostov Don, koji je eliminirao srpske prvakinje Zaječar. Tako je Cluj prvi puta u povijesti ušao u grupnu fazu Lige prvakinja. Tri puta je U Jolidon Cluj bio drugoplasirani u rumunjskoj ligi, i on je drugi iza ”dream teama” Oltchim Vîlcea.

U Jolidon je sveučilišna ekipa iz Transilvanije (otuda onaj U na početku, što označava Univerzitet) uglavnom se sastoji od rumunjskih igračica, ali su potpisale i neke iskusne zvjezde, koje su se priključile dobro uvježbanoj ekipi. Najkvalitetnija pridošlica  je Carmen Florentina Cartas (HDM Cetate Devatrans Deva), koji je bila i najbolji strijelac u kvalifikacijskom turniru.

U grupi Rumunjke imaju teške suparnike poput favorita  mađarskog Györa, polufinalista LP slovenski Krim i iskusnu Podravku Vegetu iz Hrvatske.

No, unatoč tim teškim susretima nada za uspjeh su visoke, kaže direktor Cosmin Salajan:

– To što smo došli do grupnih utakmica čini nas jako ponosnim i sretnima, jer se sada možemo natjecati s nekima od najboljih ekipa u Europi. Ali: mi smo među najboljih 16 ekipa u Europi i nadamo se da ćemo dokazati svoju vrijednost.

I kapetanica Mihaela Tivadar također veseli se igrati protiv najboljih igračica na svijetu:

– To je bio san za našu ekipu, a činjenica da smo ovdje, dovoljna je da igramo bez pritiska i da pokažemo svoju vrijednost. Svaki bod koji ćemo donijeti iz ove grupe će biti za nas vrijedan zlata.

TRI PITANJA ZA TRENERA GHEROGHIU COVACIU

– Vaša očekivanja za iduću sezonu Lige prvakinja?

– Naš glavni cilj bio je da se kvalificiramo za grupno natjecanje Lige pravkinja, a sada smo suočeni s ekipama prave kvalitete. Natjecat ćemo se u ovoj fazi prvi puta u povijesti i ponosni smo što ćemo igrati s takvom ekipom kao što je favorit Györ. Naravno, potrudit ćemo se da osvojimo neke bodove, znamo da će biti jako teško, ali borit ćemo se u svakoj utakmici.

– Što sudjelovanje u Ligi prvakinja znači za vas i vaš klub?

– S trenerskog gledišta sudjelovanje u Ligi prvakinja vrh je karijere. Liga prvakinja, uz Europsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre, okuplja najbolje igrače i trenere. Drago nam je da smo u tom natjecanju.

– Koje su ekipe vaši osobni favoriti za osvajanje Lige prvakinja ove sezone – i zašto?

– Oltchim su, naravno, moj prvi favorit, jer su iz Rumunjske, ali i Győr, Krim, Larvik i Volgograd imaju priliku.

Cluj - Krim u Ljubljani // Foto Krim MercatorNATJECATELJSKI PODACI O U JOLIDON CLUJU

Kvalifikacije za Ligu prvakinja u sezni 2012/13: Pobjednice kvalifikacijskog turnira.

Došle: Carmen Florentina Cartas (HDM Cetate Devatrans Deva), Ionica Munteanu (SCM Craiova), Alexandra Lup (LPS Bistrita), Abigal Valean (LPS Bistrita).

Otišle: Ionica Munteanu (SCM Craiova), Laura Oltean (HCM Baîa Mare), Oana Bondar (HCM Baîa Mare), Adela Biliga Radu (Stiinta Bucuresti)

Trener: Gheorghe Covaciu, od 2005.

SUDJELOVANJE U LIGI PRVAKINJA

Uključujući i sezonu 2012/13.: 2 puta.

Kvalifikacije: 2011/12.

OSTALI EUROPSKI KUPOVI

Challenge Cup: finale 2006/07.

Kup pobjednika kupova: četvrtfinale 2007/08. Igrali dvije utakmice s Podravkom Vegetom, u Cluj Napoci pobjeda U Jolidon Cluja 33:27, u Koprivnici pobjeda Podravke Vegete 38:31.

Zadnjih 16: 2011/12.

Prvenstvo Rumunjske: drugoplasirani 2010, 2011. i 2012.