Održana je konferencija za medije uoči susreta 3. kola Europske lige. Rukometašice ove subote putuju prema  Danskoj gdje ih dočekuje ekipa Nykobinga. Danska je ekipa trenutno kao i Podravka Vegeta bez bodova u Europskoj ligi, ali uz dvije tijesno izgubljene utakmice protiv norveške Sole i mađarskog Debrecena. Utakmica je na rasporedu u nedjelju s početkom u 14.00 sati, a prijenos će biti na Arena Sport TV. Konferenciji su prisustvovali trener Željko Babić i igračice Andrea Šimara te Iryna Stelmakh. 

Zahvaljujem svima na dolasku na konferenciju za medije. Nykobing je danski tim koji je jako sličan po kvaliteti i po stilu igre kao i Sola i Debrecen. Očekuje nas zanimljiva i izazovna utakmica koju želimo pobijediti i tako trebamo krenuti iz Koprivnice, s vjerom da je moguće osvojiti barem bod. Želimo vjerovati da možemo odigrati odličnu utakmicu i nadamo se da ćemo to uspjeti ostvariti – rekao je trener Željko Babić uvodno.

Trener Željko Babić//foto: Ivan Brkić

Ekipa je to s kojom se Podravka Vegeta već susretala u drugačijem sastavu no i dalje su tamo neke od igračica koje su bile pokretačice njihove igre. Trener je pojasnio gdje se kriju njihove najveće opasnosti. 

Kad govorimo o specifičnim karakteristikama, imaju fantastičnu curu na lijevom krilu, koja je veliki motor u tranziciji i inače ima puno udaraca i tu su dvije igračice na desnom i lijevom vanjskom koje su stvarno potentne i vidi se iz statistike da one imaju tu 14-18 udaraca na gol. Šutiraju jako puno s devet metara pa je za očekivati da ćemo imati puno udaraca s lijevog i desnog vanjskog. Lijeva vanjska igračica Tyra igra i za reprezentaciju, a isto tako odlična je i Madsen na drugoj strani, ljevakinja koja igra jako dobro jedan na jedan i izvrstan je šuter. Ova ekipa je specifična jer ima puno udaraca izvana, nešto slično kao i Sola. To su slični timovi i sve će ovisiti o dnevnoj formi, o vratarkama, o našem angažmanu, a znamo da ti protivnik ponekad ne dozvoli da igraš svoju igru – zaključio je trener Željko Babić.

Iryna Stelmakh//foto: Ivan Brkić

Iryna Stelmakh je kratko najavila što očekuju od sljedećeg europskog izazova i kako teku pripreme. 

Znali smo da ćemo ulaskom u grupu imati teške utakmice i da neće biti laganih protivnika. Dobro se pripremamo, dajemo sve od sebe i nastojimo smanjivati svoje greške. Moramo se brže vraćati u obranu da ne bi dobivali brze i lake golove. Mi moramo popraviti i našu realizaciju sedmeraca, ali atmosfera nam je dobra, pojačano treniramo i ako budemo igrale dobru obranu sigurno da možemo biti bolje – rekla je Stelmakh. 

Andrea Šimara//foto: Ivan Brkić

Andrea Šimara je komentirala protekle performanse uz najavu onoga što ekipu očekuje u Danskoj. 

U utakmici u Koprivnici smo pokazale nešto bolju igru u odnosu na Norvešku, a razlog je bio to što smo igrale pred domaćom publikom i što smo ih željele nagraditi što navijaju za nas i dolaze i podržavaju nas. Svako je gostovanje teško, a sad nam slijedi ovo u Danskoj. Bit će nam naporno, ali spremne smo na to i moramo se fokusirati na našu igru, dobro ući u utakmicu, uživati u igri i popraviti ono što nije dobro. Na kraju ćemo vidjeti što nam to može donijeti kod rezultata – rekla je Šimara.

Nakon uvodnog dijela uslijedila su pitanja novinara, a jedno od njih bilo je vezano uz realizaciju sedmeraca i kako se to može i može li se poboljšati? 

Za očekivati je da moramo smanjiti te promašaje jer kad ih pogriješiš pet to je stvarno previše. Na prijašnjim smo utakmicama imali problema s realizacijom, ali ne baš izraženo kao što je bila ova domaća utakmica. Naravno da ono što ja kao trener mogu napraviti je da povećamo rad na treninzima i da smanjim broj igračica koje će ih izvoditi. Logično je da kad jedna promaši da šutira druga, ali možda i tu strategiju treba promijeniti pa da ona koja je promašila šutira ponovno. To je teško i izazovno pitanje i povezano je s više komponenti. Sigurno je isto tako da je to jedna velika odgovornost jer je vidljivo da smo 4/5 koje smo promašili šutirali nisko, a druge se vratarke onda pripremaju jer vide da šutiramo nisko.Volio bih možda da bude više hrabrosti i da možda koji sedmerac više, šutiramo visoko. To je jedan niz okolnosti kojima u ovom trenutku možemo doskočiti trenirajući i iščekivati bolju izvedbu ili pak da protivnički golman ne bude toliko dobar. Vjerujem da će već u sljedećoj utakmici biti bolje jer smo to u trenažnom procesu jako osvijestili i moramo biti optimisti i ja to želim biti. Danas smo imali trening koji je usko povezan s tim i cure treba ohrabriti i dati im jasne instrukcije te vjerovati da će one biti bolje jer ja vjerujem u njih. Mi želimo biti dobri, ali sport te, odnosno protivnik limitira u nečemu i taj dan ispadne tako. Ja odmah potpisujem da mi imamo problem samo sa sedmercima jer se to može i najlakše popraviti – odgovorio je trener Babić.

Jedno od pitanja bilo je i oko realizacije, jedan od novinara istaknuo je kako sedmerci nisu jedini problem ukazujući na napad odnosno manji broj udaraca izvana te manje lopti koje bi dale šansu krilima. 

Ja bih isto volio kad bi imali koji udarac više izvana. Fali nam možda više hrabrosti, pozicije, odlučnosti, ali možda ti i sam protivnik smanji tu želju za šutiranjem. Normalno je da igraš na sigurno. Možemo mi govoriti da bismo htjeli imati više lopti na krilo, ali to je tako, nekad je više, nekad manje. Ja bi rekao da su veći problem tehničke greške, kojih smo imali 11 u prvom poluvremenu. To je veći problem nego ovo. Valjda će doći vrijeme da imamo pet-šest šuteva izvana, biti brzi i odlučni i da poentiramo i s te pozicije. Sigurno je da je veća realizacija sa šest metara nego s devet, postotak je veći, ako gledamo njihovu statistiku ona govori da je njihova realizacija s devet metara 50 posto, a sa šest metara to je 80 posto. Danas se teži da se šutira tamo gdje je postotak realizacije veći. Taj postotak se direktno transferira kroz tehničke greške i vi smanjujete broj napada pa samim time ne možete dati gol. Kumulativna statistika je primjerice 56 % i ako uzmemo tih 11 tehničkih pogrešaka, a s druge strane ih je bilo 3. Tih osam tehničkih minusa je + 4 gola, ako imate kumulativnu statistiku 56%. Mi bi dali još četiri gola više i prvo poluvrijeme bi bilo 12:11 za nas. Mi smo napravili tih 11 pogrešaka i dobili smo iz toga tri brza gola pa nismo mogli ni igrati ono u čemu smo najbolji, obranu. Ako gledamo segmente slažem se s vama, a ako gledamo sve što se događa na igralištu, ja bih radije da imamo manje tehničkih grešaka nego da imamo više udaraca izvana – rekao je trener Babić i dodao kako kad bude postojala cjelovitost u svim tim segmentima, ovaj tim može očekivati pobjedu. 

Konferencija za medije 19.siječanj 2023. //foto: Ivan Brkić

Jedno od pitanja bilo je vezano uz protivnika i jeli realno da oni u ovom trenutku baš kao i Podravka nemaju bodova u Europskoj ligi, a drugo je bilo vezano uz vratarke i koliko je broj obrana važan u ovakvim utakmicama.

Nykobing je mogao pobijediti obje izgubljene utakmice, zato sam i rekao da su to jako slične ekipe po kvaliteti i igranju. Izgubili su tijesno i u jednoj i drugoj utakmici vodile, pa popustile i jasno je da je to ozbiljan i dobar protivnik. Neke sam komponente spomenuo, a dodao bih i golmanice koje su na 37 posto obrana u dvije utakmice i imaju svoju vrijednost. Očekuje nas slična utakmica kao u Norveškoj, ali ja se nadam s manje tehničkih grešaka. Dodajem i odgovor na pitanje o vratarkama i naravno da želimo da nam imaju više obrana, to je statistički uzorak kojeg ne možeš prevariti, ali ono što možemo napraviti je pomoći im da imaju više golmanskih treninga i dati im podršku, a nadamo se da ćemo uskoro ponovno imati trenera golmana jer ga u kratkom razdoblju nismo imali jer nam je Stevanović imao zdravstvenih problema. Na meni kao treneru je da dam više prilike drugoj golmanici i to su opcije koje ja kao trener imam. Ja sam uvjeren da mi igramo puno bolje, ali nismo cjeloviti i uvijek nam jedan ili dva segmenta puno odskaču o odnosu na protivnika i to je nemoguće stići. Mi smo sad bili duplo bolji nego što smo bili u Norveškoj, ali smo sada imali manji broj obrana i lošu realizaciju sedmeraca. To su dvije jako bitne komponente ako želiš pobijediti izvrsnu ekipu. Mi moramo biti na 100 u svim važnim segmentima da bi ostvarili jednu veliku pobjedu jer mi ovdje ipak nismo favoriti. Ponavljam mi smo ostvarili svoj cilj ulaskom u Europsku ligu, ali nikako ne želimo igrati loše, želimo pobijediti i popraviti našu igru i imati manje tehničkih pogrešaka – rekao je trener Babić. 

Trener je siguran kako će se u slučaju pobjede povećavati samopouzdanje kod ekipe i kako je najbitnije uspjeti zadržati fokus na izvedbi, a isto tako anulirati pritiske koje djevojke zasigurno osjećaju kad je teško i kad je rezultat lošiji ili kad se lošije uđe u utakmicu. 

Utakmica je na rasporedu u nedjelju s početkom u 14.00 sati, a prijenos će biti na Arena Sport TV. Dodajmo i kako će ekipa u tjednu nakon povratka iz Danske krenuti i s utakmicama domaćeg prvenstva. Prva je na rasporedu u srijedu u Umagu s početkom u 18.00 sati i to 11. kolo dok je za vikend na rasporedu prva na domaćem terenu u proljetnom dijelu prvenstva no termin još nije potvrđen. Uslijedit će pauza od Europske lige pa će se u vremenu između reprezentativnih okupljanja nastojati odigravati europske prijateljske utakmice s mađarskim ekipama kako bi se zadržao intenzitet za nastavak obaveza u Europskoj ligi. 

Foto: Ivan Brkić