Održana je konferencija za medije uoči 2.kola EHF Europske lige koje će se u nedjelju, 15. siječnja igrati u koprivničkoj dvorani Josip Samaržija-Bepo s početkom u 16.00 sati. Snage će odmjeriti Podravka Vegeta i mađarski Debrecen koji je u prvom kolu upisao pobjedu protiv danskog Nykobinga. Konferenciji su prisustvovali trener Željko Babić te igračice, Ivona Mrđen i Elena Popović. Uoči druge po redu europske utakmice u grupnoj fazi u kojoj se Podravka Vegeta natječe u skupini C, gosti konferencije su rekli ponešto o mađarskoj ekipi, ali i o norveškoj ekipi s kojom su se susreli u prvom kolu uz poraz 35:29. Naglasak je ipak bio na mađarskoj ekipi koja je u jučerašnjem prvenstvenom susretu podijelila bodove s mađarskim FTC-om koji igra Ligu prvakinja.

Dolazi nam ekipa iz Mađarske koja je trenutno treća u njihovom prvenstvu i koja je jučer odigrala jednu zanimljivu i tešku utakmicu. Po vrijednosti se radi o timu koji svojom kvalitetom sigurno danas može igrati Ligu prvakinja i biti uspješan. Ova ekipa ima dosta domaćih igračica koje su i dio mađarske reprezentacije – rekao je trener Željko Babić.

Željko Babić//foto: Ivan Brkić

Trener je kratko komentirao i kako teku pripreme nakon povratka iz Norveške s obzirom na kratko razdoblje koje ekipa ima za pripremu za novi izazov i novu ekipu, ali i koji su dojmovi o ogledu u Norveškoj.

Veliki apsurd je da smo većim dijelom utakmice u Norveškoj igrali jako dobro i na europskoj razini, ali od 19. minute do kraja prvog poluvremena napravili smo ogroman niz pogrešaka koje su protivniku dozvolile da nam napravi 10-3 i samim tim smo završili poluvrijeme jako loše iako smo parirali izvrsno norveškom timu koji je isto jako dobar. Drugo poluvrijeme smo uspjeli biti bolji, ali meni kao treneru je jasno da ne možete imati crne rupe u igri, kad igrate takvo natjecanje kao što je Europska liga. Ona ne dozvoljava takve greške jer će te protivnice kazniti i ti se poslije ne možeš vratiti. Sve to možemo povezati i s neigranjem jakih utakmica. Naše igračice se s takvim jakim protivnicima ne susreću u hrvatskoj ligi i kad dođemo igrati Europu, sve je brže i jače i kad mi napravimo tehničku grešku u hrvatskoj ligi, protivnik vas neće kazniti toliko, ali tamo će vam napraviti 10-3 u 11 minuta i u principu se više ne možete vratiti. Sigurno da želimo podići našu igru, smanjiti te greške koje i nisu sve tehničkog karaktera nego imamo tu i mentalne intenzitete utakmice pa nam je tu potrebno iskustvo i vrijeme da bi ih uspjeli prepoznati i jačati kroz igru. Nama su potrebne jake utakmice i te situacije koje mi ne možemo čak proizvesti ni na našem treningu – rekao je trener Željko Babić. 

Elena Popović//foto: Ivan Brkić

Nakon trenera, nekoliko je riječi rekla i Elena Popović, kružna napadačica Podravka Vegete.

Iza nas je teško gostovanje i putovanje, a nakon povratka pokušale smo malo odmoriti, ali smo odmah i krenule s pripremom za sljedeću utakmicu. Počeli smo gledati video, sad već znamo što ćemo raditi, imamo još dva-tri dana da se pripremimo i da se usavršimo taktički. Atmosfera je dobra, treninzi moraju biti naporni jer nas takva utakmica i čeka. Još jedan veliki izazov je pred nama, vidimo koje su njihove slabosti, a koje prednosti i sigurno je da su kvalitetna ekipa. Iza njih je zahtjevan period, u domaćem prvenstvu su jučer imale x s FTC-om te su upisale prvu pobjedu u Europskoj ligi. Sigurno da su kvalitetna ekipa, a na nama je da posložimo glave, da se pripremimo, da se držimo naših dogovora i da njegujemo naše vrijednosti i igre i odnosa. Jednostavno rečeno, je sve na nama – rekla je Elena Popović.

Ivona Mrđen//foto: Ivan Brkić

Sličnog mišljenja je i Ivona Mrđen uz naglasak da je vremena za pripremu uistinu malo, ali trebalo se odmah usmjeriti na novi izazov i novu utakmicu.

Prilagođavamo se novom protivniku, nova taktika, ali bez obzira na taktičku pripremu i pripremu za tu utakmicu mi se moramo usredotočiti na sebe i smanjenje tehničkih pogrešaka kako bismo podigle razinu obrane koja nas je dosad krasila i donijela puno toga dobrog. Što se tiče ekipe, kod nas je uvijek lijepo, imamo to jedno zajedništvo, a s obzirom da igramo na domaćem terenu imamo priliku dokazati sebi i publici koja nas vjerno podržava, da svojom borbenošću i zajedništvom možemo pokazati što možemo. Moramo pokazati da nismo za podcijeniti i da zaslužujemo igrati u Europi. Kad govorimo o njhovim prednostima i manama, prvo što moramo probati zaustaviti je njihova brza tranzicija, a u napadu ćemo igrati kao i obično, ali vjerujem više konkretnije, preciznije i mislim da je to već dovoljno – rekla je Ivona Mrđen.

Nakon toga uslijedila su pitanja novinara, a jedno od njih bilo je vezano upravo uz ”crne rupe” koje je naglasio trener Željko Babić u uvodnom dijelu konferencije za medije. Pitanje je bilo hoće li se u ovih preostalih pet utakmica u skupini uspjeti smanjiti ta crna rupa.

Ja bih rekao da je pitanje odlično i sigurno da moram promisliti o tome i ja kao trener tražiti način da to smanjimo. Sigurno je da to nije jedna radnja, to je niz radnji i one nisu samo fizičke prirode nego su tu i mentalne barijere. Ja kao trener moram obuhvatiti više radnji kako bismo smanjili te crne rupe, odnosno da naša izvedba bude bolja. Ona može ovisiti o 10, 7 ili 3 čimbenika. Taj dan performans mora biti dobar i ja ne mogu garantirati da ćemo mi to smanjiti ili dati pozitivan odnosno negativan odgovor, ali jedno znam, da ću ja kao trener raditi na tim segmentima igre kako bismo to popravili. To nam ovisi o treningu, o mentalnom stanju, o stresu, ovisi o očekivanju. Svi želimo igrati bez tehničkih grešaka i brzo, ali jasno je da povećanje brzine krivi tehniku i da povećavamo mogućnost greške. Mi se možemo taktički postaviti da igramo jaku obranu i da smanjujemo tehničke greške jer smanjujemo trčanje. Imamo i drugu opciju, da se otvorimo, da igramo mekšu obranu, da više trčimo i riskiramo, a u tom slučaju nemamo kontrolu igre. Mi ćemo sigurno za vrijeme ovih šest utakmica imati jedan i drugi primjer i ja ću nakon tih utakmica na ovo pitanje možda imati malo precizniji odgovor te vam reći što smo uspjeli, a što nismo uspjeli napraviti. Sve je ovo izazov za nas u kojem je potrebno vrijeme, htjeli mi to prihvatiti ili ne – rekao je Babić.

Trener je dao primjer iz Norveške gdje je jedna od njegovih igračica rekla kako se nikad dosad nije susrela s takvom brzinom i snagom te je sasvim normalno da je igračica koja se tako osjeća u deficitu u odnosu na norvešku reprezentativku koju je morala čuvati. Konstatirao je i kako je normalno da je potrebno vrijeme da mlada igračica dođe do broja sto na ljestvici teških i zahtjevnih utakmica kako bi mogla s više samopouzdanja izaći na teren. Ne sumnja da će ta ista igračica koja je osjetila pritisak velike utakmice možda već za nekoliko tjedana u uzvratnoj utakmici s tom norveškom ekipom pokazati da se može suočiti s tom brzinom i kvalitetom.

To je proces koji je zanimljiv i lijep i ne doživljavam ga kao nešto teško. Ovdje je samo bitno hoćemo li ja kao trener i naše cure naći način kako da pobijedimo te slabosti. Lakše je razgovarati kad možete računati. Mi smo u prvom poluvremeu imali 11 tehničkih pogrešaka, u drugom smo imali dvije. Statistički gledano nismo izgubili drugo poluvrijeme jer smo imali 9 napada više i u njima nismo dobili golove iz šest kontri. Normalno da ta obrana izgleda loše jer smo dobili 23 gola u prvom poluvremenu, ali devet golova smo dobili iz tranzicije što znači da se nismo uspjeli ni postaviti u obrani koja je naša specijalnost. Naravno da nam je želja smanjiti tehničke greške jer kad ih smanjite imate veći broj napada, a samim time statistički uzorak vam se povećava na način da dajete više golova ili obrnuto, kad vam se iz tehničkih grešaka, dogode kontre ili protunapadi, kad vi ne možete biti u svom specijalu i onda vam protivnik zabija golove – rekao je trener Željko Babić.

S obzirom na poraz od norveške ekipe, pitanje jednog od novinara bilo je i što se uistinu može očekivati u nastavku ovog natjecanja i može li se uopće razmišljati o prolasku dalje.

Očekivanja su velika, a hoćemo li ići dalje ili nećemo to ne znamo. Mi bi morali igrati jako, jako dobro, a koje su naše mogućnosti i realnosti vidjet ćemo vrlo brzo. Sad ustvari i ne moramo pričati o tome što je naša realnost nego si ne smijemo dozvoliti da dobijemo 23 gola. Vi možete izgubiti svaku utakmicu s jedan razlike i ne prođete, a igrate dobro, ali i taj tim raste i ima neke svoje mogućnosti. Podravka ne bi trebala dobiti 23 gola ni imati 11 tehničkih grešaka u jednom poluvremenu, bez obzira tko je trener. Mi želimo da te greške smanjimo – rekao je trener Babić i nadodao kako je uvijek moguće da ispred vas stane netko tko vam ne dozvoljava da igrate vašu igru.

Zaključio je kako je i Debrecen ekipa koja sjajno zatvara pivote što je ujedno i igra koju ste imali prilike vidjeti u dosadašnjim utakmicama.

Ako moje igračice neće biti precizne u pasovima ta će lopta ostati u blizini protivničkih igračica ili će upast u golmanov prostor i uslijedit će kontra, ali to je rukometna igra i to je performans, pojasnio je trener Babić.

Utakmica je na rasporedu u nedjelju 15. siječnja s početkom u 16.00 sati u ŠSD Josip Samaržija-Bepo. Ponovno će biti osiguran Lino kutak za bojanje za naše najmlađe navijače te će vas uoči utakmice zabavljati svima omiljena Lino maskota. Ulaznice su danas od 17.00 sati postavljene na već poznate lokacije u Pivnicu Kraluš, Hotel Podravinu, Caffe bar Laganini te će ih biti moguće podići u prostorijama RK Podravke u petak od 9 do 16.00 sati i u subotu od 11 do 15.00 sati. O preostalim ulaznicama koje će biti dostupne na dan utakmice bit ćete obaviješteni putem društvenih mreža i naše web stranice. 

Foto: Ivan Brkić