Održana je konferencija za medije uoči 9. kola 1.HRL za žene u kojem će se Podravka Vegeta susresti s Lokomotivom Zagreb na gostovanju u Zagrebu. Utakmica je na rasporedu u srijedu, 14. prosinca s početkom u 17.30 sati u dvorani 2 u Domu sportova. Odlična je vijest i da će se ova utakmica prenositi na Sportskoj televiziji, a sudit će ju sudački par Lončar.

Uoči jedne od najvažnijih utakmica sezone konferenciji su prisustvovali trener Željko Babić te igračice Andrea Šimara i Sara Šenvald.

Kao što svi znamo, slijedi derbi hrvatske lige, a mogu reći za sebe i za svoje igračice da se mi jako veselimo toj utakmici i da ćemo se sigurno dobro prezentirati te da smo spremni igrati tako jednu važnu utakmicu – rekao je trener Babić.

Nakon pobjede u petak i prolaska u Europsku ligu bilo je potrebno promijeniti fokus i okrenuti se novim sportskim izazovima. Kako u tome uspijevaju komentirala je Andrea Šimara.

Prebacili smo se odmah na ono što nam slijedi, na utakmicu protiv Lokomotive. Teška utakmica, ali imali smo dosta vremena za pripremu. Proučili smo ih, trenirali i spremni smo za dvoboj – rekla je Šimara.

Baš kao i Andrea i Sara jako dobro poznaje aktualne hrvatske prvakinje.

Nema tu velikih nepoznanica, motor ekipe je Stela Posavec, a u kadru ponovno imaju i Ines Lisjak koja im puno znači za ekipu. Mislim da se mi moramo fokusirati na sebe, atmosfera nam je super, dobro treniramo i nadamo se pozitivnom rezultatu – rekla je Sara.

Trener Željko Babić//foto: Ivan Brkić

Uslijedila su pitanja novinara gdje je jedno od njih bilo vezano uz trenutno stanje i omjer snage između ove dvije ekipe, novinar se prisjetio dominacije Podravka Vegete na Bepovu turniru u Koprivnici. Na pitanje je odgovorio trener Željko Babić.

Vjerujem da su ova dva tima kvalitetnija nego što je bilo na turniru. Iako smo tamo bili dominantnija ekipa, bila je to prijateljska utakmica, u kojoj smo mi stvarno imali odličan dan. Vjerujem da je danas drugačije, samim time što je to prvenstvena utakmica i sigurno će biti teška. Lokomotiva je i napredovala kroz Ligu prvakinja, to je sigurno, a mi smo pokušali održavati našu formu kroz prijateljske utakmice i ove dvije utakmice koje smo nedavno odigrali. Vjerujem da je malo drugačije jer postoji respekt između ove dvije ekipe, rivalstvo, to je jedan dinamičan derbi. Lokomotiva ima svoju prepoznatljivu igru koju izbornik gaji već duže vrijeme, a mi ćemo biti spremni za taj stil igre koji će oni igrati. Vjerujem da će to biti stvarno jedna zanimljiva utakmica, vrijedna derbija. Uspoređivati je teško, a možda i nezahvalno jer prijateljske utakmice nikad nisu kao prvenstvene. Vjerujemo da možemo pobijediti i tako ćemo se i postaviti u našim glavama, ali to će biti stvarno zanimljiva utakmica. Lokomotivu krasi strpljivost, čvrsta obrana, disciplina u oba pravca. Mi trebamo isto to raditi i biti još malo bolji, a vjerujem da to jesmo i da ćemo to i pokazati za vrijeme utakmice koja će sigurno biti zahtjevna u svim komponentama i taktičkim i fizičkim i mentalnim – rekao je trener Babić.

Uz pohvale za karakter i energiju ekipe protiv Poljakinja, jedno od novinarskih pitanja bilo je vezano uz motivaciju odnosno koliko je ovaj prolazak koristan uoči jedne od najvažnijih utakmica sezone.

Mi i da smo izgubili utakmicu, ne bi ja imao drugačiji stav nego danas, bio bi samo tužan, ali je jako važno, za mene kao trenera da su cure stalno na svom maksimumu i to nije lako. Bez obzira na sav profesionalizam, to je strašno teško. One su mentalno čvrste, ali one pokazuju karakter, angažman, timski duh, disciplinu. Sve te naše vrijednosti koje naglašavamo stalno. Vjerujem, a jučer sam to i rekao, one svijetle kad igraju i ja to volim. Doslovno, a to je nešto što ljudi prepoznaju i vole i što daje radost i njima, a i meni kao treneru. Svi želimo pobijediti, želi i Lokomotiva to, ali ja se kao trener mogu samo zahvaliti našim curama što Podravka trenutno ovako igra. Ja kao trener mogu maštat i željeti, ali one su te koje se natječu i koje žele pobijediti – zaključio je trener i dodao kako su cure bolje i od Vegete iako on bez Vegete nikada ne kuha.

Značaj utakmice nije upitan, ali trener Babić taj ogled analizira i promatra na malo drugačiji način uz naglasak na proces.

Ja vjerujem da ne treba naglašavati ishod, nego proces, što trebamo napraviti da bi imali dobar rezultat. On ima svoju težinu, ali neće biti kraj da mi tamo izgubimo isto kao što ne bi bio kraj da smo izgubili od Poljakinja. Ovdje je bitno da one svijetle, a iz toga će doći dobre stvari i to kroz jedan kontinuitet rada, to će se svjetlo pojačavati i to će biti lijepo. To je ključno za mene kao trenera. Performans ovisi o puno faktora, kako protivnicima, tako i nama. Nekad ti protivnik ne dozvoli da budeš uspješan, ima neki golman ili defenzivac, ali po meni je taj proces koji se događa važan, a to je da ćemo mi biti spremni za utakmicu zato što one svijetle i ako mi svi uspijemo to ostvarivati dan za danom, one će postajati bolje igračice i samom tom transformacijom će klub biti bolji. Mi ćemo doći do jedne razine i onda ćemo tu stati, ali ta razina danas nije ni blizu, to svjetlo nije toliko jako da blješti, ali za Lokomotivu će biti dovoljno, iz moje perspektive. Mi smo u jednom usponu i dobro smo spremni za utakmicu – rekao je Babić.

Složio se i s konstatacijom da je ipak veći pritisak u ovom trenutku na Lokomotivi. 

Uvijek je lakše osvojiti nego obraniti. Ja znam da je i izbornik pod pritiskom jer mora braniti titulu, a i za igračice je to važno, jer su prvakinje Hrvatske i igraju Ligu prvakinja. One su te koje nešto moraju braniti i dokazati da su bolje od nas, a to nije lako. One su sigurno pod većim pritiskom – zaključio je trener Podravke Vegete.

Andrea Šimara//foto: Ivan Brkić

Andrea Šimara je odgovorila na pitanje vezano uz aktualnu ekipu Lokomotive koja se dosta izmijenila od njezinog odlaska.

Ekipa nije ista, ali trener Šoštarić iz godinu u godinu naglašava taj sustav odigravanja dobre obrane i ne sumnjam da su se i ove koje su se priključile, prilagodile. Tu je i Stela kao motor ekipe, dobra golmanica, Ines Lisjak se vratila. Dosta je tu reprezentativki, ali mi ćemo dati sve od sebe da tu utakmicu pobijedimo i na kraju krajeva, želimo uživati u samoj igri i veselit se te bodrit jedni druge – rekla je Šimara te dodala odgovor na pitanje vezano uz suigračice s kojima se kako kaže najmanje čuje na temu rukometa i povratak u Zagreb će joj biti značajan s obzirom na vrijeme koje je tamo provela, a to joj je kako kaže još jedan motiv više da odigra najbolje što može i da sve od sebe – zaključila je Šimara.

Sara Šenvald//foto: Ivan Brkić

Sara Šenvald je iskusila redove Podravke Vegete, Lokomotive pa se ponovno vratila u Podravku što joj izuzetno znači no ona zna i kako je biti prvak, a i kako je izgubiti prvenstvo. Ono što je također svjesna je koliko je važno da u timu igraju domaće igračice koje razumiju važnost ove utakmice.

Iskusila sam obje strane i puno je ljepše biti na pobjedničkoj strani. One su se u ovoj utakmici nametnule kao favoriti jer one brane naslov, a mi se borimo da ga vratimo u Koprivnicu. Naše snage dolaze iz našeg zajedništva, odnosa i vrijednosti koje mi gajimo u ovom klubu. Vjerujem u nas i da smo dovoljno kvalitetna ekipa da možemo ostvariti svoje ciljeve. Ta utakmica je sama za sebe posebna i iziskuje puno borbenosti i srčanosti i mislim da će to presuditi. Mislim da je bitno da smo mi sve itekako svjesne težine ove utakmice i naša želja je neupitna za ostvarivanje pobjede – rekla je Šenvald i zaključila kako u Zagrebu očekuje čvrstu, tvrdu utakmicu s manje golova.

Foto: Ivan Brkić