Predsjednica Nadzornog odbora RK Podravke s.d.d. Ljiljana Šapina, članica NO Marinka Akrap te direktorica RK Podravke Božica Palčić sudjelovale su na konferenciji o ženskom poduzetništvu u okviru obilježavanja Svjetskog dana ženskog poduzetništva. Ljiljana Šapina je konferenciju otvorila uvodnim govorom dok su među panelisticama bile direktorica Božica Palčić i Marinka Akrap. 

Povodom Svjetskog dana ženskog poduzetništva HGK ŽK Koprivnica je u suradnji s Klubom poslovnih žena Alfa u četvrtak, 16. svibnja  u prostorijama HGK ŽK Koprivnica organizirala konferenciju o ženskom poduzetništvu. Konferenciju je pozdravnim govorom otvorila izaslanica predsjednika HGK ŽK Koprivnica Marina Pucara i članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina koja je istaknula zadovoljstvo što je konferencija prepoznala važnost teme majčinstva u poslovnom svijetu.

„Žene se s menadžerskim vještinama susreću već u svojim obiteljima koje nastoje usmjeriti na najbolji put, a tu svoju marljivost, brižnost i upornost uspješno preslikavaju i u tvrtke u  kojima rade. One utječu na gospodarske tokove i cjelokupno gospodarstvo, a statistike pokazuju kako tvrtke koje imaju žene na upravljačkim funkcijama rjeđe propadaju. Podravka imao oko 47 posto žena na izvršnim funkcijama, dakle može se uspjeti unatoč obiteljskim obavezama. Stoga nemojmo biti samozatajne već preuzmimo odgovornost i funkcije“, naglasila je Šapina.   

U ime Kluba poslovnih žena Alfa  obratila se predsjednica Sanja Pernjak koja je čestitala svima na dolasku te kazala kako će konferencija sa vrhunskim predavačicama sigurno otvoriti vrata novih spoznajama u poduzetništvu.

Vjerujem kako ćemo danas dobiti nova saznanja, jer nas očekuju zanimljiva predavanja i iskustva uspješnih poduzetnica. Osmislili smo kvalitetne teme i za buduća predavanja, a ove ćemo godine u rujnu organizirati i konferenciju na kojoj ćemo ugostiti Davora Bilmana s temom mapiranja osobnosti što će sigurno privući ovako velik broj ljudi“, kazala je Pernjak.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren čestitao je svim poduzetnicama te na ustrajnosti organizatora koji već četvrtu godinu za redom okupljaju žene iz gospodarskog sektora županije.

„Najbolji način rada je da se ne radi razlika između muškaraca i žena, to je ispravan princip na kojem trebaju ustrajati u upravljačkim strukturama. Podržavam ovu inicijativu, korisna je iz više aspekata, posebice jer ćemo čuti i predavanja koja mogu potaknuti poduzetnice na dodati angažman. Sretan sam što je i Županija preko svojih ustanova i agencija također dala obol ženskom poduzetništvu, a posebno veseli što smo i na nedavnoj dodjeli potvrda u PORA-i  Imali prilike vidjeti da se žene stalno educiraju. Čak 80 posto potvrda smo dodijelili ženama, a svi znamo da one garantiraju napredak društva u svakom smislu“, istaknuo je župan te čestitao svima na angažmanu.

Svoje pozdrave i čestitke uputili su i ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je istaknuo zadovoljstvo što u Koprivnici i na području županije živi jako žensko poduzetništvo kako u jedinicama lokalne i regionalne samouprave tako i u gospodarskim subjektima.

„U Gradskoj upravi i u gradskim tvrtkama većinu funkcija obavljaju žene, pa smo mi muški manjina, što znači da nas u postocima ima 25%. Iz svog iskustva mogu sa sigurnošću reći da je uvijek jednostavnije, lakše i operativnije, a u konačnici ažurnije i pažljivije raditi i završiti neki posao sa ženama. Drago mi je da u Gradu Koprivnici imamo jednu snažnu ekipu poslovnih žena koje se bave temom razvoja konkurentnosti ženskog poduzetništva, koje sigurno ima jako puno toga za ponuditi“, rekao je Jakšić u svom pozdravnom govoru.

Na konferenciji je održano i predavanja HZZ-a o mjerama samozapošljavanja te predavanje trenerice Martine Trboglav Podvorac „Treba li sve biti savršeno“.

„Žena poduzetnica razmišlja o poslovanju, svojim ljudima, kako stvoriti održivu radnu sredinu. Žene su jako usmjerene na međuljudske odnose i, zapravo, silno se trude pomiriti poslovne odnose i da se svi dobro osjećaju. Moje iskustvo kaže kako su žene poduzetnice vrlo strastvene, vrlo posvećene i odlične liderice. S njima je odlično raditi“, rekla je Trboglav Podvorac

Nakon predavanja sudionici su sudjelovali u diskusiji na temelju primjera koje su prezentirale uspješne poslovne žene i poduzetnice: direktorica marketinga u Podravki Marinka Akrap, direktorica RK Podravka Božica Palčić, odvjetnica iz Đurđevca Zorica Franković, blogerica i mlada poduzetnica Dina Perković, vlasnica marketinške agencije iz Varaždina Ivana Ipša te poduzetnica iz Koprivnice Martina Bedeković.

Direktorica Rukometnog kluba Podravka i legenda hrvatskog rukometa Božica Palčić sudjelujući u panel raspravi naglasila je: „ Postoji nekoliko bitnih faktora kako pomiriti profesionalnu i roditeljsku ulogu te se ostvariti u njima. Prije svega podrška obitelji, zatim dobra organizacija obaveza, podrška i razumijevanje okoline i ljubav prema poslu kojim se baviš.“

Konferencija je ključni događaj za promociju ženskog poduzetništva u Koprivničko-križevačkoj županiji i svake godine okupi stotinjak poduzetnica, poslovnih žena i potencijalnih poduzetnica. Organizirana je u sklopu projekta Partnerstvo za sve 2,  a financiranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.