Selena Milošević u napadu // Foto Ivan BrkićPodravka Vegeta pobijedila je francuski Issy Paris Hand u osmini finala Kupa pobjednica kupova s 20:17 (10:9). U Parizu je bilo 24:20 za Issy, pa tako s golom viška Issy odlazi u četvrtzavršnicu.

Tužni smo danas. Podravka Vegeta odigrala je vjerojatno najbolju europsku utakmicu s jakim suparnikom, vodila 11 minuta bez gola u mreži (4:0), šest puta u 2. poluvremenu imala je dva razlike, dva puta tri razlike, ali nedostajao je jedan gol, pa da se putuje dalje u EHF Kupu pobjednica kupova. Na kraju pobjeda od 20:17 (10:9) je velika, Issy nije zabio ni 20 golova, a opet ide dalje.

Nema ni trunke zamjerke domaćim igračicama. Brzopletost, koja je vjerojatno stajala prolaza, rezultat je neiskustva igračica u takvim utakmicama. Obrana je funkcionirala vrlo dobro, pa primljeno je samo 17 golova, napad također, zabijeno je više od suparnika, čak je bilo i igračica koje su uzimale loptu u svoje ruke kad je trebalo (Milošević, Vidak), ali u startu je Podravka Vegeta bila hendikepirana.Sara Šenvald // Foto Ivan Brkić

DRAGICA DŽONO NASTUPILA OZLIJEĐENA

Uoči utakmica trener Goran Mrđen nam je rekao da Dragica Džono zbog teže ozljede palca na desnoj ruci neće igrati. No, nije bila potpora samo na klupi, već je gurnuta u vatru i odigrala svoju rolu u obrani, a u napadu ju je zamijenjivala Sara Šenvald koja je zabila dva lijepa gola. Da vrag čini ono na veliku hrpu dokazano je u 25. minuti kada je Podravkina radilica Dora Krsnik ozlijeđena u jednom sudaru i više nije ulazila u igru. A Dora Krsnik i Dragica Džono u Parizu su bile najbolje Podravkine igračice.

DO 11. MINUTE PARIŽANKE BEZ GOLA

Ivana Kapitanović odlično je počela. u drugoj, četvrtoj i petoj minuti obranila je teške lopte i održala ekipu do 11. minute na 4:0. Već u 7. minuti Pablo Morel pozvao je minutu odmora: kola su krenula nizbrdo, vrag je odnio šalu. No, nakon 5:1 u 13. minuti, ukazala se sestra Oftendak, Hanna i s dva gola zaredom smanjila na 5:3 i nakon gola Nikšić opet zabila u 18. minuti za 6:4. i tu je bio kraj njenih realizacija, a stvar je u svoje ruke preuzela najbolja srednja igračica svijeta, njena sestra Stine Oftendal i smanjila na 6:5 i 7:6 u 21. minuti.

Marijeta Vidak // Foto Ivan Brkić

POLUVRIJEME DOBIVENO S GOLOM RAZLIKE

Tada je došlo do prvog izjednačenja, Zalewska je iz sedmerca zabila za 7:7, a Goran Mrđen je pozvao prvi time out. Razlog je bio što je napad stao, nije bilo brzog protoka lopte, igralo se sporije, lopta je često udarana u pod, a tada i poslije neki udarci opet su pogađali odličnu Attingre na golu gošći (u 1. poluvremenu četiri obrane, ukupno 13). Sjetili smo se Mrđenove izjave nekoliko dana ranije: Ne treba paničariti ako gošće povedu u početku dva razlike, niti biti u euforiji ako u 15. minuti povedemo četiri razlike. Tako je nekako i bilo.

Pred kraj poluvremena kod 8:8 i 9:8 Kapitanović je obranila dvije važne lopte. Vidak, koja se danas raspucala, zaključila je poluvrijeme golom za 10:8.

DUGE MINUTE NADANJA OD JEDAN ILI DVA RAZLIKE

U drugom poluvremenu trajale su minute nadanja. Kako drugačije nazvati česta vodstva od jedan-dva razlike, minute idu, a nema trećeg gola prednosti koji bi dao polet za više dosege. Kad je Stine Oftendal u 47. minuti smanjila na 17:16 najednom je kao spasiteljica naprosto izniknula Mirjana Milenković, koja je stala na gol u 39. minuti. Mirjana je četiri puta za redom obranila teške lopte i 10 minuta nije primila gol.

MILOŠEVIĆ I GLEDATELJI – ERUPCIJA ODUŠEVLJENJA

Sara Šenvald // Foto Ivan BrkićU međuvremenu nervozna Niakate zaslužila je treće isključenje i diskvalifikaciju, Vidak je zabila za 18:16 (54′), Issy je pozvao time out i onda u 55. minuti erupcija oduševljenja u dvorani: Selena Milošević zabila je za 19:16. Sercien Ugolin dvije minute kasnije smanjila je na 19:17, Podravka pozvala T.O., a u 58. minuti opet Milošević povećava na tri razlike, 20:17, a Milenković brani u 59. minuti, Issy poziva još jedan time out, 20 sekundi prije kraja lopta je opet u Podravkinim rukama, ali presporo se išlo u realizaciju, zadnja lopta nije iskorištena i Issy Paris odlazu u četvrtzavršnicu.

OVAKVU PUBLIKU TEŠKO ĆE SE ZABORAVITI

Divna koprivnička publika (treba joj podići spomenik) pozdravila je svoje heroine i tužno napustila dvoranu, ali rukometu nije kraj. Već u subotu u Umagu treba izboriti ulazak u domaće četvrtfinale kupa, a tjedan dana iza odlazi se na prvenstvenu utakmicu u Sesvete. I to će biti jake utakmice i puno razloga za puni angažman.

Trenerima i djevojkama čestitke na europskom nastupu: u osam europskih utakmica i ovoj sezoni ostavile su dobru sliku, bez obzira na poraze. Bolji pobjeđuje.

Nažalost, bolji je večeras ispao.

A ovakvu publiku nećemo zaboraviti.Marijeta Vidak // Foto Ivan Brkić

UZVRATNA UTAKMICA 1/8 FINALA EHF KUPA POBJEDNICA KUPOVA

PODRAVKA VEGETA – ISSY PARIS HAND 20:17 (10:9)
PRVA UTAKMICA 20:24 (12:15)

KOPRIVNICA – Sportska dvorana Gimnazije Frana Galovića. Gledatelja: 1800. Suci: Doru Manea i Radu Iliescu (oba Rumunjska). EHF delegatkinja: Tatjana Medved (Srbija).

PODRAVKA VEGETA: Jukić (-), Kapitanović (6+0), Milenković (6+-); Nikšić 3, Dežić 2, Karlovčan, S. Šenvald 2, Krsnik, Milošević 5, Džono, Nemaškalo 2, I. Mrđen, Papac, Dragišić, Vidak 6, Franković. TRENER: Goran Mrđen.

ISSY PARIS HAND: Garba (-), Attingre (13+-); Lassource 2, S. Oftedal 4, Sercien Ugolin 1, Camara 3, Zalewska 2(1), H. Oftedal 3, Niakate 2, Wibe, Fehri, Bossavy, Jovanović. TRENER: Pablo Morel.
SEDMERCI: Podravka Vegeta 0, Issy Paris Hand 1(1).

ISKLJUČENJA: Podravka Vegeta 6 minuta (Dežić, S. Šenvald, Milošević), Issy Paris Hand 6 minuta (Niakate 2+2+2, diskv. u 52. minuti).

CRVENI KARTON: Kalidiatou Niakate (52′, treće isključenje).

IGRAČICA UTAKMICE: Selena Milošević (Podravka Vegeta).Selena Milošević // Foto Ivan Brkić

Svi rezultati:

• Issy Paris Hand (Fra) – Podravka Vegeta (Cro) 24:20, Podravka Vegeta – Issy Paris Hand 20:17, Issy u 1/4 finalu

• Municipal Craiova (Rou) – Krim Mercator (Slo) 30:29, Krim Mercator – Municipal Craiova 23:27, Krim Mercator u 1/4 finalu

• Sercodak Dalfsen (Ned) – Érd (Hun) 15:27, Érd – Sercodak Dalfsen 27:25, Érd u 1/4 finalu

• Vipers Kristiansand (Nor) – Selgros Lublin (Pol) 28:22, Selgros Lublin – Vipers Kristiansand 25:22, Vipers u 1/4 finalu

• Glassverket (Nor) – Viborg (Den) 28:29, Viborg – Glassverket 23:22, Viborg u 1/4 finalu

• Team Tvis Holsterbro (Den) – Hypo Nö (Aut) 42:28, Hypo Nö – Team Tvis Holesterbro 28:35, Holsterbro u 1/4 finalu

U nedjelju:

• Ankara Yenimahhale (Tur) – Zvezda (Rus) 33:26, Zvezda – Ankara Yenimahhale
• Lada (Rus) – Ardesen (Tur) 49:28, Ardesen – LadaLana Franković // Foto Ivan Brkić