Hrvatska seniorska reprezentacija je u petak, 25. listopada, u Prelogu odigrala prijateljski susret zatvorenog tipa u sklopu 2. EHF tjedna i to protiv Crne Gore te upisala 23:21 pobjedu.

Izbornik Ivica Obrvan koji je ujedno i trener naše prve ekipe, na reprezentativno okupljanje pozvao je 18 igračica, pri čemu je pričuvao Klaru Birtić koja ima manjih problema s ozljedom. Stoga je početna postava bila s Ivanom Kapitanović na vratima te krilima Andreom Šimarom i Nikolinom Kragulj, odnosno, ‘udarnim’ krilnim igračicama naše prve ekipe. Na crti je bila kapetanica Katarina Ježić, a na vanjskim pozicijama Tina Barišić koja pokazuje sjajan napredak nakon povratka od ozljede te još Larissa Kalaus i Dejana Milosavljević. Sa suprotne strane, u dresu Crne Gore, pronašla se naša Podravkašica Matea Pletikosić.

Matea Pletikosić u dresu Crne Gore, Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez

Crnogorke su bolje otvorile susret te povele 0:3. Hrvatska je do svog 1. pogotka došla u 5. minuti. Ipak, s 2 obrane za redom vratarke Kapitanović i 2 pogotka priključak je uhvaćen. Kako su gošće uskoro odgovorile s još 2 pogotka, nakon 10 minuta igre hrvatski izbornik je zvao minutu predaha, što je urodilo plodom. Naše rukometašice ponovno su dale 2 pogotka za redom i stigle na -1 (5:6).

Tijekom desetak minuta prije isteka 1. dijela, Hrvatska nije postigla pogodak, a Crna Gora je zabila 3 pa je već bilo ozbiljnih +4 (6:10). Ključnu razliku u tim trenucima uz izuzetno čvrstu obranu, radila je vratarka Armelle Attingre koja je u prvih 20 minuta već imala 8 obrana. Do predaha su hrvatske igračice uspjele smanjiti za 1 pogodak (9:12), ali je ohrabrenje stiglo s tri obrane Lucije Bešen koja je u završnici poluvremena stala na vrata.

Lucija Bešen, Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez

Hrvatska je 2. dio otvorila s 3:1 i opet stigla na samo pogodak zaostatka. Imala je i kontru za izjednačenje, ali je nažalost nije iskoristila. Drugu priliku ipak nije propustila pa smo u 37. minuti imali 13:13. Nova crnogorska izbornica Suzana Lazović morala je zvati minutu predaha. Osam minuta poslije, Hrvatska je stigla do 1. vodstva (17:16). Naša obrana napokon je bila na onoj razini kakvu izbornik traži, premda je i dalje puno rotirao ekipu. I nisu tu naše rukometašice stale. Dapače, u 49. minuti bile su na +3 (19:16). Crna Gora je bila bez pogotka punih 8 minuta.

Kada ih je kriza prošla, zabile su 2 za redom i završnicu susreta učinile dramatičnom. Sedam i pol minuta prije kraja naš je izbornik tražio minutu predaha. Hrvatska je u tim trenucima vodila 19:18. S golom prednosti dogurali smo do zadnjih 30 sekundi. No, ruka sudaca bila je u zraku. I uspjele su naše rukometašice zabiti 19 sekundi prije isteka vremena i uz to još ne primiti pogodak pa je na kraju bilo 23:21.

Sa 8 pogodaka sjajna je bila Tina Barišić. Četiri je i to za redom dala Mia Brkić. Od 3 vratarke najbolja je bila Lucija Bešen s 9 obrana od 14 udaraca. Kod Crne Gore najbolja Đurđina Jauković s 5 pogodaka. Po 4 su dale Tatjana Brnović i Katarina Džaferović.

Mia Brkić, Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez

Danas reprezentacije imaju zajednički trening, a novo okupljanje Hrvatske sa završnim pripremama za Europsko prvenstvo bit će 17. studenog u Poreču. Spomenimo još kako je trener vratarki u reprezentaciji upravo Mario Posarić, koji istu funkciju obavlja i u našem klubu. Također, voditelje naše Škole rukometa, Antonio Pranjić, u reprezentaciji obavlja funkciju trenera.

– Utakmica je bila dobra, zadovoljan sam s pristupom i energijom. Grešaka je bilo u granicama naših trenutnih mogućnosti protiv jedne jake reprezentacije koja je bila gotovo u najjačem sastavu. Drugo poluvrijeme, sve cure su dobile priliku. U odnosu na prošlu utakmicu bilo je dosta drugačije, dosta bolji pristup i sigurno da će nam ova utakmica odlično poslužiti kao priprema za Europsko prvenstvo – riječi su izbornika Ivice Obrvana.

Ivica Obrvan, Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez

-Uvijek je lijepo doći ovdje i dati svoj doprinos za reprezentaciju, a još je ljepše kad se pobijedi. Nadam se da ćemo nastaviti dalje ovako. Poboljšale smo igru krajem 1. poluvremena, nastavile tako u 2. dijelu i pobijedile. Ova je utakmica bila na razini i stvarno nam koristi svaki trening i svaka utakmica. Mislim da ćemo do Europskog prvenstva biti spremne u potpunosti – poručila je Tina Barišić, naša vanjska igračica.

Tina Barišić, Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez
Lucija Bešen, Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez
Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez
Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez
Ivica Obrvan, Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez
Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez
Hannah Vuljak, Foto: Jozo Cabraja / kolektiff / Hrvatski rukometni savez