Muški rukomet na stadionu 1960. godine, Radnički (prugasti) - Novigrad // Foto: Ivo Čičin-Mašansker, www.rk-podravka.hrMuški i ženski rukomet razvijali su se u Koprivnici zajedno, a polazište im je bila tadašnja gimnazija Ive Marinkovića, čije su ime u početku klubovi nosili. Zato objavljujemo ovaj poziv i na našim stranicama. Kasnije su uključeni u financiranje u sklopu Društva za tjelesni odgoj Partizan.

Stari rukometaši odlučili su da obnove uspomene, pa je u subotu 18. veljače zakazan sastanak u 13,30 sati ispred hotela Podravina u Koprivnici.

Bit će to zanimljivo okupljanje, počevši od generacije Kuzela, Ščrbeka, Kanižaja, Milivojevića i drugih preko Blažekovića, Benotića, Dekovića, Karlovića, do Mažara, Kadije, Jurenca, Pala, Antolića, Stjepana Bate Obrana i neizostavnog hrvača i rukometaša Branka Premca Gine. Ta starija generacije zaključuje se otprilike s godištem 1955/56.

Nakon okupljanja dijela rukometaša, jer neki će već biti na odredištu, kreće se u Starigrad, gdje rukometne veterane u svojoj kleti dočekuje Branko Premec Gino, uz roštilj ili kotlovinu i pića svake vrste.

Ovo je prigoda i fotoreporterima da naprave ”milenijsku” fotografiju, pa je ovaj tekst poziv i rukometašima ako poziv do sada nisu primili i novinarima.

MALO POVIJESTI IZ SLUŽBENE STRANICE DANAŠNJE RK KOPRIVNICE

Do 1954. g. u Koprivnici igrao se veliki rukomet. Te godine otpočela je revolucionarna promjena uvođenjem malog rukometa pa se i Koprivnica svrstala među gradove koji su tu transformaciju uspješno proveli. Prva rukometna utakmica odigrana je u listopadu 1954. godine između gimnazijskih ekipa Koprivnice i Virovitice. Taj datum smatra kao početak djelovanja muškog rukometa u Koprivnici. Igrače je okupio i ekipu vodio mladi nastavnik tjelesnog odgoja Ivan Kušek. Nakon odigrane prve utakmice povećano je zanimanje za ovu igru, pa je bilo moguće formirati nekoliko ekipa. Već iduće godine rukometaši iz Koprivnice bili su uključeni u službeno natjecanje, a koje traje sve do danas tj. više od pola stoljeća.

Naši prvi rukometaši bili su: Ivo Kušek, Branko Gabaj, Ivica Belec, Jure Bujan, Miljenko Despenić, Željko Ivančić, Đuro Križan, Branko Ljubić, Vladimir Kuzel, Vojo Karlović, Pavao Kanižaj, Zvonko Mikulek, Borivoj  Milivojević, Vlado Pavša, Ivica Špičko, Zlatko Špoljar, Miloš Usorac, Branko Županić, Nikola Jankulovski i Bogdanić.

Najveća ekspanzija rukometa u Koprivnici i okolici dogodila se u razdoblju od 1960. do 1976. godine. U samoj Koprivnici postojala su dva kluba (Partizan i Lokomotiva) dok su svi razredi gimnazije imali svoje generacijske ekipe koje su formirale Gradsku ligu.