Lea Franušić (10) najboloji strijelac turnira // Foto Ivo Čičin-MašanskerTRENERI SURADNICI // Piše Snježana Petika

Već dugi niz godina tradicionalno polusezonu završavamo nastupom na Božićnom turniru u Sesvetama. Ove godine turnir je organiziran za 2000. i 2002. godište. U kategoriji 2000. godište ekipe su bile raspodijeljene u dvije grupe po četiri ekipe, pa je tako Podravka svrstana u grupu A zajedno sa Lokomotivom iz Zagreba, Levaleom iz Nikšića i ekipom Multinorm iz Cerne.

Prvoga dana turnira odigrali smo tri utakmice. U nastavku teksta navedeni su rezultati utakmica i strijelci na utakmicama uz kratke osvrte na događanja na terenu, kao i rezime cijelog turnira.

LEVALEA – PODRAVKA 15:8

Golove su postigle: Franušić 3, Brkić 2, Petričević 1, Delić 1, Kolar 1(1).

Bila je to utakmica u kojoj nismo nikako mogli probiti čvrstu obranu Crnogorki, a sve udarce izvana vrlo lako je obranila protivnička vratarka. Dovoljno o našem napadu govori podatak o postignutih samo osam pogodaka. Jedinu pohvalu na ovoj utakmici zaslužuje naša vratarka Borac koja nije dozvoljavala da protivnička ekipa upiše još uvjerljiviju pobjedu.

LOKOMOTIVA – PODRAVKA 13:13

Golove su postigle: Franušić 4, Kolar 4(2), Petričević 2, Brkić 1, Delić 1, Kokša 1.

U drugu utakmicu ušli smo mnogo odlučnije, neke su igračice shvatile da su sada one te koje moraju podnijeti teret igranja i zabijanja, pa je sve to skupa izgledalo puno bolje. Rastrčano i s puno kombinatorike i utrčavanja razbijali smo obranu Lokomotive, a na našim vratima ponovno je odlična bila vratarka Borac koju su igračice Lokomotive vrlo teško svladavale. Uz nju odlično je odigrala Kokša koja je dirigirala napadom, asistirala kako za utrčavanja lijevih krila koje su zabijale i iznuđivale sedmerce, tako i za našu pivotmenku Kolar. Kolar je inače krilna igračica, ali je u prošlom tjednu imala ubrzani tečaj obuke igranja na pivotu i učenja kombinacija, s obzirom na to da su nam obje pivotmenke Popović i Šestak kao i vanjska igračica Petika ozlijeđene, i nisu nastupale na turniru.

PODRAVKA – CERNA 21:13

Golove su postigle: Franušić 10(4), Sikavica 4, Kolar 3, Bogdan 3, Kokša 1.

Treća – sreća. U trećoj utakmici najzad pobjeda i osvojena dva boda, koja su nam bila dovoljna da zauzmemo treću poziciju u grupi.

Utakmica dviju neravnopravnih protivnika u kojoj smo dominirali u svim segmentima. Utakmicu je na vratima počela Vrabec, koja je dostojno naslijedila svoju kolegicu i obranama dovodila protivničke igračice do ludila, a u polju nemilosrdne Franušić i Sikavica svojim su pogocima iz minute u minutu povećavale prednost te brzim kontrama i polukontrama dotukle protivnice. U nastavku odlična Bogdan s tri pogotka pokazala je lakoću postizanju golova i da u budućnosti možemo na nju ozbiljno računati kada malo dobije snagu. Ponovno vrlo dobro dirigiranje napadom od strane naše razigravačice Klare Kokše.

PODRAVKA – GRUDE 21:16

Drugoga dana razigravali smo kao trećeplasirana ekipa grupe A, sa četvrtoplasiranom ekipom iz grupe B, ekipom Grude iz BIH. Golove su postigle: Kokša 5, Kolar 4, Franušić 4, Sikavica 3, Petričević 3, Brkić 2.

Još jedna utakmica u kojoj smo dominirali u svim segmentima igre i to od prve do zadnje minuta. Na ovoj utakmici svoju punu minutažu dobila je treća vratarka Krstanović, koja je solidno branila. U napadu su se golovi ravnomjerno rasporedili s obzirom na to da sam u drugom poluvremenu umjesto Franušić i Brkić na parket poslala Galinec i Dombaj. Moram pohvaliti Dombaj koja je ugodno iznenadila s tri prekrasne asistencije. Međutim, nismo nastavili kontinuiralo igrati dobro u obrani u drugom poluvremenu,već smo pružili priliku protivnicama da lako prolaze i postižu pogotke kojima su ipak ublažile poraz. Na ovoj utakmici uspjeli smo dati mali predah vanjskim igračicama koje su odigrale prethodne tri utakmice u punoj minutaži.

UTAKMICA ZA 5. MJESTO PODRAVKA – GAREŠNICA 19:16

I najzad u zadnjoj utakmici, a u borbi za peto mjesto na turniru, protivnice su nam bile igračice iz Garešnice. Golove su postigle: Franušić 7, Kokša 6, Brkić 2, Kolar 2, Sikavica 2

I u zadnjoj utakmici turnira imali smo potpunu dominaciju. U prvom poluvremenu obrana Garešnice nije mogla naći odgovor na solo prodore Franušić i njenu dalekometnu paljbu, a rezultat takve igre bila je sve veća rezultatska razlika. U drugom smo poluvremenu pred kraj utakmice nepotrebnim forsiranjem šuta dozvolili protivnicama da nam se ozbiljno približe. No tada je stvar u svoje ruke uzela Klara Kokša i s nekoliko solo prodora, nakon izvedenog brzog centra, potopila sve nade u bilo kakvo iznenađenje. Ponovno su na vratima bile nesavladive vratarke Borac i u nastavku Vrabec, a posebno su me obradovala sigurne izvedbe Klare Kokše i Ane Sikavice koje su svakom odigranom utakmicom stjecale sigurnost i samopouzdanje.

Turnir smo na kraju završili zauzevši peto mjesto što je objektivno gledajući i stvarni domet sastava u kojem smo nastupali i ekipa protiv kojih smo odmjeravali snage. Ono što smo trebali izgubiti, to smo izgubili, ono što smo trebali pobijediti, to smo pobijedili, jedino je osvojeni bod iz utakmice sa Lokomotivom po meni bio bonus za nas, s obzirom na igru koju su igračice Lokomotive prikazale na zadnjoj utakmici protiv nas, a koju smo odigrali na turniru u Kozarskoj Dubici. No, bilo je tu možda i malo onog razmišljanja ”lako ćemo” s obzirom na to da smo došli oslabljeni. Ali ako je to razlog, onda su platili lekciju koja kaže da je lopta okrugla i da nitko nema pravo na podcjenjivanje nikoga. I protiv najjačih, i protiv najslabijih mora se igrati istim žarom, voljom i snagom. To neka bude pouka i mojim igračicama kako i mi ne bi napravili istu grešku u nekim budućim ogledima.

Turnir mi je pružio priliku da isprobam neke druge varijante i neke druge igračice za koje sam već davno znala i tvrdila da imaju ono nešto što je potrebno kako bi odigrale na nekim igračkim mjestima, neke igračice su kroz ovaj turnir stekle sigurnost i samopouzdanje,vjerujem da smo strah ostavili u Sesvetama, neke su pokazale da mogu kvalitetno odigrati i na nekim drugim pozicijama, a vratarke su dokazale da se odlično nadopunjuju i da imamo vjerojatno najjači golmanski tandem u državi u ovom godištu. Turnir je također pokazao kako neke igračice moraju još više raditi i na treningu se više truditi kako bi stigle suigračice, približno ravnopravno sudjelovale svojim doprinosom i tako potvrdile svoj davno najavljeni potencijal.

I za kraj još podatak da su turnir osvojile igračice Lokomotive koje su u finalnoj utakmici svladale domaću ekipu Sesveta, a od pojedinačnih nagrada naša Lea Franušić proglašena je za najboljeg strijelca turnira.