Prije točno 68 godina u Koprivnici je odigrana prva rukometna utakmica sadašnjeg rukometnog kluba Podravka Vegeta. 4. prosinac službeno se smatra rođendanom najtrofejnijeg hrvatskog ženskog rukometnog kluba.

Pod vodstvom nastavnika Vinka Zembera koprivničke gimnazijalke osnovale su Klub. Prvu utakmicu RK Podravka Vegeta, koja je tada nosila ime Ivo Marinković, odigrala je protiv Grafičara iz Bjelovara koju su pobijedile rezultatom 7:4. Igrale su Barica Tkalčić, Ana Čižmešija 2, Ljiljana Mišić 3, Anka Kotarac, Anđelka Belec 2, Barica Erdec, Radmila Marković, Višnja Tot, Ruža Lukša, Dušanka Radmilović, Višnja Špoljar. Prva službena utakmica igrana je 1. travnja 1956. godine u Koprivnici protiv Slavije iz Čakovca.

Sadašnje ime Klub nosi od 1964. godine. Tada je Podravka postala glavni sponzor nakon kojeg Klub počinje napredovati u svim pogledima i uskoro ostvaruje prve uspjehe. Iste te godine RK Podravka Vegeta plasirala se u Prvu saveznu rukometnu ligu, a za njega su tad nastupale Višnja Andrejak, Jasna Barčanec, Anđelka Belec, Zrinka Biondić, Ivanka Čupović, Biserka Dasović, Ana Kraševac, Zlatica Lorber, Mira Lukša, Jelica Mužinić, Ružica Pobi, Ana Samaržija, Biserka Šestak, Zvonka Šestak, Slobodanka Škundrić, Ana Šprem, Biserka Tomašek, Jasna Vrhoci, Marija Zahar. Trener je bio profesor Josip Samaržija Bepo.

Prva sezona okončana je na petom mjestu, no sljedeće godine RK Podravka Vegeta postaje prvak Prve savezne rukometne lige. Iduće godine naslov je obranjen, a nijedna od 11 ekipa iz Prve lige nije uspjela doći do boda u Koprivnici koja je postala grad ‘juhe i rukometa’.

Dan danas neprikosnoveno najbolji ženski rukometni klub u Hrvatskoj prvi put je postao prvak države u sezoni 1992./93., baš nakon osamostaljenja. Iste godine osvojen je i Hrvatski kup.

Od 1992/93. uključujući sezonu 2022/23. Podravka je osvojila 26 naslova prvaka države i 25 Kupa Hrvatske. Klub neprestano sudjeluje u najvećim međunarodnim natjecanjima. Najznačajniji uspjeh Kluba osvajanje je naslova prvaka Europe 1995/96. i iste godine EHF trofej Superkupa. U finalu Lige prvakinja igrala je 1994/95, u EHF kupu 2000/01. i 2005/06. te u Kupu pobjednika kupova 2004/05.

RK Podravka trenutno ima sedam ekipa. U ovoj sezoni natječe se u Europskoj ligi koju je osigurala kvalifikacijama na domaćem terenu protiv švicarskog Spono Eaglesa. Ekipa se natječe i u domaćim natjecanjima Kupu i hrvatskom prvenstvu, a u ovom trenutku drži prvo mjesto u ligi sa svim pobjedama iz jesenskog dijela prvenstva. Podravkina škola rukometa niže velike rezultate i u mlađim dobnim kategorijama pa su u prošloj sezoni sve mlađe dobne kategorije osigurale državne završnice gdje su postigli prilično dobre rezultate. Igračice Kluba članice su raznih reprezentacija, a velik broj njih doprinose rezultatima hrvatske ženske reprezentacije, u svim uzrastima.

Ekipa nakon kvalifikacija u grupnu fazu Europske lige//foto: Ivan Brkić

RK Podravka je u svojih 68 godine postojanja ucrtala velike uspjehe u sportsku rukometnu kartu Hrvatske, a klub je i dalje prepoznatljiv diljem Europe zahvaljujući kontinuitetu nastupa u europskim natjecanjima. U ovoj sezoni na čelu stožera je veliki stručnjak i uspješan te višestruko nagrađivani trener Ivica Obrvan, a uz njega su tu i pomoćni trener Marko Brezić, kondicijski trener Nikola Golub, trener vratarki Matija Bilušić te fizioterapeuti Asja Cestar i Bojan Savić. Veseli nas da i u ovoj sezoni publika prepoznaje i osjeća energiju koju ova mlada ekipa donosi na teren te da ćemo se i narednim godinama družiti na našim tribinama i nizati dobre rezultate. Sretan nam 68. rođendan.