Kad je trebalo išlo se i na ''glavu'' // slika sa službene stranice EPU Nizozemskoj je u nedjelju završeno Europsko prvenstvo za juniorke U-19 trijumfom reprezntacije Danske, koja je u finalnoj utakmici svladala Nizozemsku 29:27 Austrija je pobijedila Srbiju u borbi za 3. mjesto 34:28. Hrvatska je izborila sedmo mjesto. Konačni poredak: 1. Danska, 2. Nizozemska, 3. Austrija, 4. Srbija, 5. Švedska, 6. Rumunjska, 7. Hrvatska, 8. Španjolska, 9. Rusija, 10. Francuska, 11. Njemačka, 12. Norveška, 13. Poljska, 14. Mađarska, 15. Slovenija, 16. Ukrajina.

Izabran je i All Star Team: golmanica Jovana Ristović (Srbija), lijevo krilo Fie Woller (Danska), lijevi vanjski Maria Adler (Švedska), srednji vanjski Estavana Polman (Nizozemska), desni vanjski Louise Burgaard (Danska), desno krilo Angela Malestein (Nizozemska), pivot Katarina Ježić (Hrvatska). Uz to izabrana je najbolja obrambena igračica, Mathilde Bjerregaard (Danska), a najkorisnija igračica (u obzir se uzimaju svi elementi igre) je Sonja Frey (Austrija). Najviše golova dala je Nizozemkinja Lois Abbingh – 65.

Što se Hrvatske tiče, prva je dobra stvar što se plasirala na prvenstvo. Prema objavama u javnosti, to se malo cijeni: muški će uvijek dobiti više prostora u medijima, a ispred svih njih bit će i mladi košarkaši i košarkašice, nogomet i drugi sportovi. Ženski rukomet ionako je na margini organizacije i potpore.

Druga dobra stvar je što je Hrvatska zauzela 7. mjesto. Nije važno koliko je pobjeda ostvareno i koliko ih je još moglo biti, za to ne krivimo igračice. Uz nekoliko golova ”sim-tam” moglo se i do medalje. No, stručni štab podnijet će izvještaj, a stručnjaci će ocijeniti kuda ide naš mladalački ženski rukomet. Da se ne utopi u raspravama tko je čiji, već da se uvaži da su dvije naše mlade reprezentacije, i kadetska i juniorska, ove godine sudjelovale na europskim prvenstvima, a A selekcija plasirala se i na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Koprivnica i Podravka ponosni su što su u tim reprezentacijama sudjelovale i igračice stasale u klubu, a, bez obzira koliko su korištene, čestitke idu juniorkama Andrei Čović, Marijeti Vidak i Ivani Dragišić. One su prvotimke prvaka države i pobjednice državnog kupa, sudionice Lige prvakinja i sigurno s velikim klupskim iskustvom. Reprezentacija im, ma koliko im minutaža bila, može učvrstiti uvjerenje da su u razini kvalitete svoje generacije, a iskustvom znatno iznad toga.

Dobro došle natrag, djevojčice.