GLASSVERKET PODRAVKA U KVALFIKACIJAMA PROŠLE GODINE Direktorica RK Podravke s.d.d. Božica Palčić potvrdila je da je klub prijavio Podravku Vegetu za natjecanje u Ligi prvakinja u sezoni 2017/18. Rok je bio do 7. lipnja. Klub na to ima pravo kao prvak države. Inače, na novoj rejting EHF-ovoj listi nacija Hrvatska se nalazi na 12. mjestu, jednom mjestu više nego prošle godine.

Ispred Hrvatske su Mađarska (176,33 boda), Crna Gora, Makedonija, Rumunjska, Norveška, Rusija, Danska, Francuska, Njemačka, Slovenija i Švedska (51 bod), Hrvatska na 12. mjestu ima 22,67, koliko i Poljska na 13-om i Austrija na 14-om mjestu. Ispod su s jednim do tri boda Italija, Nizozemska, Turska, Bjelorusija, Srbija, Španjolska i Slovačka. Plasman se izračunava na temelju rezultata u tri najnovija godišnja razdoblja: 2014/15. 2015/16. i 2016/17. Bodovi se osvajaju za sudjelovanje u Ligi prvakinja, ali ne samo zbog pobjeda, već i za plasman u to natjecanje, što su i kvalifikacijske utakmice.

Do kraja lipnja znat će se u kojoj ulozi će Podravka Vegeta nastupati u Europi. Naime, Izvršni odbor EHF-a na sjednici što će se održati u subotu 24. lipnja u Zagrebu utvrdit će rejting klubova. Za jubilarno 25. natjecanje Lige prvakinja EHF je prihvatio 18 državmih prvakinja, a Danska i Mađarska imaju pravo na dvije ekipe:

AUT Hypo NÖ
BLR HC Gomel
CRO RK Podravka Vegeta
CZE DHK Banik Most
DEN Nykobing FH
DEN FC Midtjylland
ESP BM Atletico Guardes
FRA Metz Handball
GER SG BBM Bietigheim
HUN Györi Audi ETO KC
HUN FTC – Rail Cargo Hungaria
MKD HC Vardar
MNE WHC Buducnost
NOR Larvik HK
POL Vistal Gdynia
ROU CSM Bucuresti
RUS Rostov-Don
SLO RK Krim Mercator
SWE Höörs HK H65
TUR Kastamonu BSK

Dodatni zahtjevi uvaženi su za pet ekipa:

FRA Brest Bretagne rukomet
GER Thüringer HC
NOR Vipers Kristiansand
NED Morrenhof Jansen Dalfsen
POL Metraco Zaglebie Lubin

Nisu se registrirale prvakinje Nizozemske, Portugala, Slovačke, Srbije, Švicarske i Ukrajine.

Sasvim je izgledno da će Podravka Vegeta sudjelovati u kvalifikacijama, a kvalifikacijske grupe će se odrediti izvlačenjem 29. lipnja u Beču. Dan kasnije u Ljubljani će biti izvučene grupe Lige prvakinja.