Rjeting-EHF-2016Na osnovi rezultata postignutih u sezonama 2012/13., 2013/14. i 2014/15. EHF je sačinio rejting listu država za sezonu 2016/17. Hrvatska je na 13. mjestu i u idućoj sezoni ima pravo na jednog sudionika Lige prvakinja, jednog sudionika EHF kupa i dva u Challenge kupu.

Neke su države privilegirane zbog visokog broja bodova. Danska i Mađarska imaju po dva mjesta u Ligi prvakinja, a Danska, Mađarska, Rusija, Norveška, Njemačka, Francuska i Rumunjska po tri predstavnice u novoformiranom EHF kupu.

Poredak na rejting tablici je ovakav: 1. Danska, 2. Mađarska, 3. Rusija, 4. Norveška, 5. Njemačka, 6. Francuska, 7. Rumunjska, 8. Crna Gora, 9. Austrija, 10. Makedonija, 11. Švedska, 12. Slovenija, 13, Hrvatska, 14. Španjolska, 15. Poljska, 16. Turska, 17. Češka, 18. Srbija, 19. Nizozemska, 20. Ukrajina, 21. Švicarska, 22. Bjelorusija, 23. Portugal, 24. Italija.

Prema ovome, budući da Danska i Mađarska imaju odigurana po dva mjesta u Ligi prvakinja, crta se podvlači pod Makedoniju i to bi bile države čije će prvakinje izravno u Ligu prvakinja. Slovenske prvakinje Zagorje nisu se prijavile, pa su odmah iz prvih 12 prvakinje Švedske i Hrvatske na 13. i 14. mjestu. Iako treba čekati konačnu odluku Izvršnog odbora EHF-a 24. lipnja, mali su izgledi za izravni plasman u Ligu prvakinja hrvatskih predstavnica, Podravke Vegete. Naime, Hrvatska jest 13-a, ali s obzirom na dva sudionika iz Danske i Mađarske, njene prvakinje (Podravka Vegeta) u klupskom rasporedu zauzimaju 14. mjesto, dva mjesta ispod crte.

Na rang listi od 25. do 38. mjesta smještene su Grčka, Slovačka, Island, Belgija, Azerbajdžan, Luksemburg, Kosovo, Cipar, Litva, Izrael, Bugarska, Farski Otoci, Velika Britanija i Finska, koje imaju pravo na jednog sudionika EHF kupa i tri u Challenge kupu. Još 11 država ima pravo samo na četiri predstavnika u Challenge kupu (Albanija, Andora, Armenija, Estonija, Gruzija, Irska, Latvija, Liechtenstein, Moldavija, Malta i Monako).

PRVAKINJE DRŽAVA JUGOZAPADNE EUROPE
EHF je objavio rukometne prvakinja jugozapadne Europe. Zaključak je: rukomet se igra posvuda, jer popis se odnosi na Francusku, Španjolsku, Maltu, Italiju, Švicarsku, pa i na Andoru i Monako.
Fleury više nije prvak Francuske, slijedi raspad ekipe ovoga čljeta, a na vrh je 20. puta došao Metz Handball. Četvrti puta naslov prvakinja u Španjolskoj je osvojila ekipa Balonmano Bera Bera. Trinaesti put u povijesti kluba i prvi puta nakon sezone 2011/2012. naslov prvakinja Portugala osvojila je otočna ekipa Madeira SAD. Spono Eagles prvak je Švicarske, Indeco Conversano drugi puta za redom Italije. Na Malti je prvak La Salle. Monako nema nacionalno prvenstvo, a AS Monaco sudjeluje u francuskom prvenstvu. Ekipa je završila sezonu kao prva u županijskoj i plasirala se u regionalnu ligu. I, na kraju, jedina ženska rukometna ekipa u Andori igra u katalonskoj regionalnoj ligi u Španjolskoj.