Jelena i Miranda // Foto Ivo Čičin-MašanskerIako uoči utakmice Podravke Vegete s Budućnosti reprezentativne igračice nisu razmišljale o novim putovanjima i obavezama, već samo o utakmici u Podgorici, razgovor o reprezentativnim obavezama, Europskom prvenstvu u Hrvastkoj i Mađarskoj, Podravkinih igračica bila je prilika za promociju kluba i u tom segmentu. Podravka Vegeta daje u reprezentacije Hrvatske, Srbije i Crne Gore šest igračica: Tatari, Elez i Džono u hrvatskoj, Živković i Trifunović u srpskoj i Milenković u crnogorskoj reprezentaciji. Okupljanje reprezentacija je odmah nakon puta i dolaska u Koprivnicu u ponedjeljak oko podneva.

Ovo je zapravo nastavak razgovora s kapetanicom Podravke Vegete i hrvatske reprezentacije Mirandom Tatari i srpskom reprezentativkom, Podravkinom vanjskom igračicom Jelenom Živković.

Puno toga se mora dogoditi u dva-tri dana, od utakmice u Podgorici, napornog putovanja u Koprivnicu i odlaska na okupljanje reprezentacija. Milenković ostaje u Podgorici, Trifunović i Živković putuju za Beograd, a hrvatske reprezentativke u Koprivnicu, pa u Varaždin.

ŽIVKOVIĆ // UMORNA OD PUTOVANJA I STRESA

– Ne razmišljamo previše o tome – kaže Jelena Živković – Svi mi imamo sto drugih problema da bismo razmišljali što će biti za dva dana. Srpska reprezentacije ide u Norvešku, u Larvik, na turnir. Ne znam kako ćemo tamo ići i doći. O sebi mogu reći da sam stvarno umorna od putovanja i od stresa igranja u Ligi prvakinja. A u našoj reprezentaciji puno je zdravstvenih problema, mnogo je rukometašica ozlijeđeno. Ne znam što će biti na tom turniru.
Kad se vratmo iz Norveške imat ćemo još tri-četiri dana i dolazimo u Osijek, gdje ćemo na Europskom prvenstvu igrati sa Crnom Gorom, Francuskom i Slovačkom. Tim redom. Mislim da je Francuska mnogo bolja nego na Svjetskom prvenstvu, Ne mogu prognozirati, možda smo sigurniji da možemo dobiti Slovačku, a tri reprezentacije idu dalje. Nikoga ne podcjenjujemo, pa što bude – bude. Smatram da i bez nekih igračica možemo ostvariti neke ciljeve. Ne moramo uzeti medalju, ali ne bi trebali misliti o tome dok ne odigramo utakmice u grupi.

MIRANDA TATARI // ZADNJI VAGON ZADNJEG VLAKA GENERACIJE KOJA OBEĆAJE

Miranda Tatari je pozorno slušala i povukla paralelu:

– Krenula je Jelena pričati o ozljedama u reprezentaciji. Meni je sjevnulo: jako puno igračica po klubovima je ozlijeđeno. Kod nas u Podravki toga nema i mislim da je to rezultat dobrog rada. Bez obzira mislio netko da to nema veze: ima velike veze. Jako dobro je obavljen pripremni dio i kasnije. Za to je zaslužan kondicijski trener Alen Marošević.

– Ali nakon putovanja odmah okupljanje… ipak ćete se izmaltretirati.

– Da, okupljanje odmah nakon putovanja i putovanje je maltretiranje kao prvo, a drugo i prije svega trebalo bi razmišljati o zdravlju igračica uoči takvih velikih utakmica i putovanja. Ne daj Bože da nam se na treningu nešto dogodi. Ne meni, nama, bilo kome.

O izgledima Hrvatske.

– U grupi smo sa Švedskom, Nizozemskom i Njemačkom. Da je grupa jaka – je. Da se sa svakim može igrati, kako mi to kažemo – može. Da smo svi tu otprilike, jesmo. Igrali smo nekoliko pripremnih turnira i mislim da to nije izgledalo loše. Kad smo kompletne, stvarno smo odlična ekipa. Ali uvijek nam nešto fali, nekakav korak ”do”, pa ništa. To godinama pričamo, pa ćemo vidjeti. Angažirali smo i sportsku psihologinju Bojanu Jeličić, pa da vidimo, možda je ona ključ – smije se Tatari.

– Važno je da je reprezentacija na okupu, da su sve zdrave, da nema ozljeda, nikakvih problema nema. Cilj HRS-a i izbornika je polufinale. Ne bih se zalijetala s nekim obećanjima, ali cilj je postavljen i probat ćemo ga ispuniti. Bilo bi lijepo, s obzirom na to da se igra jednim dijelom doma, da se iskoristi prednost domaćeg terena, publiku i sve. Da će na određeni način to biti pritisak, hoće, ali isto tako mislim da bi nam to trebao biti vjetar u leđa. Jer: sve smo mi već godinama u reprezentaciji, sve je na našoj strani, nema treme i ne bi je trebalo biti pred velike utakmice. Mi smo generacija koja obećaje, koja obećaje, obećaje i sad nam je, iskreno, ne zadnji vlak, sad je zadnji vagon zadnjeg vlaka.

TATARI NAKON EUROPSKOG PRVENSTVA NAPUŠTA REPREZENTACIJU?

– Niste prva generacija koja obećaje…

– To je istina, ali ja ću vam reći jednu stvar. Iskreno bih voljela, stvarno se tiho nadam da ćemo daleko dogurati, a ja iskreno razmišljam o tome da bi to bila moja posljednja akcija u reprezentaciji, pa bi mi bio veliki gušt da reprezentacija uzme medalju. No, bumo vidli.

U svakom slučaju curama želimo sretno i povratak bez ozljeda. Od sredine siječnja počinje višestruka utrka u prvenstvu Hrvatske, u Regionalnoj ligi i u veljači u EFH Kupu pobjednika kupova.

A o zadnjoj akciji Tatari u reprezentaciji?

Kaj god! Tek si ušla u zrele rukometne godine.