Giovanni Cernogoraz i novinariHrvatski rukometni savez, putem turističke agencije Uniline, za novinare akreditirane na Festivalu rukometa u Umagu organizirao je u petak posjetu olimpijskom pobjedniku u gađanju glinenih golubova iz Londona Giovanniju Cernogorazu na streljani Streljačkog društva Gusar u Bužiniji u predgrađu Novigrada u Istri.

Novinari su poučeni o gađanju na glinene golubove i sami su ispucali desetke metaka, tri-četiri su bili pogoci. Svoju vještinu demonstrirao je i Giovanni, bez promašaja iz 6-7 pokušaja. Vaš novinar samo drži pušku na slici, nije pucao. Razgledana su i postrojenja iz kojih se izbacuju mete. Inače, tko želi pucati, jedna tura koštat će ga 45 kuna.

Novinari su iskoristili prigodu i obavili posao: razgovor s olimpijskim pobjednikom. Giovanni im je darovao glinene golubove i potpisao se za uspomenu na ovaj lijepi susret. U Novigradu, u restoranu Giovanni, organiziran je ručak ”s mirisom mora”.

Golub s potpisom JovannijaEvo i nekoliko podatka o sjajnom hrvatskom sportašu.

Giovanni Cernogoraz olimpijski je pobjednik, donio je zlato Hrvatskoj na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. U finalu je bio sjajan, pogodio je 24 od 25 glinenih golubova te svih 6 u raspucavanju za zlatnu medalju. Ukupnim rezultatom od 146 pogođenih meta izjednačio je olimpijski rekord.

Rodio se u Kopru u Sloveniji 1982. godine, a živi u Novigradu u Istri. Više godina nastupa u strjeljačkoj disciplini trap. Bio je treći junior svijeta 2004. godine. Na Europskom prvenstvu u Osijeku 2009. godine osvojio je srebrnu medalju u disciplini trap u ekipnom natjecanju zajedno s braćom Antonom i Josipom Glasnovićem. Postao je svjetski prvak i osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, osvojivši prvo mjesto na četvrtom natjecanju Svjetskog kupa u gađanju letećih meta u disciplini trap koje se održavalo u Pekingu u Kini 2011. godine.