Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerZa manje od 48 sati znat će se je li Podravka Vegeta pobijedila Issy Paris Hand iz Issy les Moulineaux i je li ga pobijedila dovoljnom razlikom za prolaz u četvrtzavršnicu EHF Kupa pobjednica kupova, ili je rezultat bio takav da prestaju europske brige, a nastavljaju se domaće.

Najveća odgovornost, ali i najveća želja za prolazom je kod trenera Podravke Vegete Gorana Mrđena. Da se već jedanput dogodi prolaz u četvrtzavršnicu Kupa europskih kupova! Podravka Vegeta nije došla u EHF Kup pobjednica kupova ispadanjem iz EHF Lige prvakinja, ona je osigurala Kup kupova već samim osvajanjem domaćeg prvenstva i uvrštenjem u 12 najboljih europskih ekipa u Ligi prvakinja. Zato ništa što je ovih godina napravila ekipa Podravke Vegete nije za podcjenjiv anje.

Na konferenciji za novinstvo održanoj u srijedu Goran Mrđen je bio najopširniji. Krenuo je odmah u sredinu stvari i odgovorio na pitanje može li Podravka Vegeta trčati s Issyjem, odnosno ima li istu brzinu i snagu.

– Možemo trčati s nijima, samo je pitanje hoćemo li pravodobno krenuti i kako će taj napad završiti. Hoćemo li im tehničkom greškom dati loptu u ruke, a onda ne može nitko nikog stići, niti oni nas, ili ćemo završiti nekakvim logičnim napadom. Normalno, neće sve biti gol. Pasivnih napada je bilo i mi smo imali dogovor da ako nije šansa da ne završavamo napad, da ne dovedemo utakmicu u trku što u principu ide njima na ruku. Sad, kad jest, a kad nije pasiva… Njima je na prsvoj utakmici zadnji napad trajao cijelu minutu plus time out, pa nije dosuđen pasivan napad! Toga nema nigdje. Drugo neću komentirati. Bilo je svega – rekao je Mrđen.

No, i mi imamo punom prostora gdje možemo biti bolji. Ne možemo sada razmišljati o sto stvari, ali možemo na dvije-tri obratiti pažnju, što i treniramo i još ćemo trenirati. Četiri razlike nije puno, a nije malo. Oni ne gube, a kad i gube to su dva-tri gola, nitko ih nije dobio 7-8-10 razlike.

MOŽEMO POBOLJŠATI OBRANU

Za uzvrat postoje dvije opcije. Ili ćemo stvarno igrati odličnu i bolju obranu, pa da ih spustimo ispod 20 golova, a onda nam je za prolaz dovoljno i četiri, no, nije li tako, onda bez 27-28 zabijenih golova teško da možemo proći, jer oni sigurno neće završiti na 15.

Mislim da možemo bitno pomaknuti obranu. Sad smo ih ”osjetili”. Jedno je kad ih gledaš, a drugo je kad ih osjetiš. Nisu one tamo odigrale nešto što nismo znali, neke stvari možemo popraviti, a ne vjerujem da će Issy kao i mi bitno promijeniti način igre u uzvratu. A njihova Stine Oftedal nije slučajno najbolja srednja vanjska igračica Svjetskog prvenstva i ako je ona najbolja srednja vanjska svjetskog prvaka, Norveške, onda to govori puno o tome da je dobra igračica, da vodi napad.Oona je, bukvalno, trenerica u igralištu. Ja sam već rekao da su sinkronzirane k’o mažuretkinje tako da bi hvatale njene lopte i u mraku. Na snimkama se vidi da 70 posto napada završi njezinim šutom ili njezinom zadnjom dodanom loptom.

Mi kukamo da smo imali propusta u obrani, ali 24 primljena gola nije puno. Kapitanović je bila OK kao što je i cijelu ovu polusezonu i mislim da možemo dobiti utakmicu, ali ne znam koliko i kako. Teško je napraviti scenarij. Je li dobro na početku voditi, pa izdržati? Ali najbolji scenarij je kad na kraju imaš rezultat koji suparnice više ne mogu popraviti.

OZLIJEDE UTORKOM

Prisjetio se Francuske i Podravkina približavanja u rezultatu.

– Nakon onih 8-2 u početku i u 25. minuti 13-5, da bi u 30-oj došlo na 15:12. Znači i mi smo stvarno njima trčali ”u leđa” i zabijali. Napravili 7-2 za pet minuta. U drugom poluvremu smo bili u egalu što se tiče postignutih golova u tom dijelu. Sve je moguće. Možemo i spremit ćemo se. Samo da budemo zdravi. A nismo, u utorak je Dragica Džono ozlijedila palac. Nama to tako valjda mora biti, utorkom se ozlijeđujemo. Prošlog utorka Selena, ovaj utorak Dragica, ali mislim da će biti OK.

JOVANOVIĆ, AKO IGRA, NOVA OPASNOST

Issy dolazi jači za igračicu Jovanović, tako se pretpostavlja.

– Još ne znamo, ali saznat ćemo. Ako će igrati, puno toga mora i njoj pasti na leđa. Nije trenirala. Možda uhvatiti nešto na svježinu. Kvalitetna je i iskusna, više nego njene zamjene. No, ako odigramo dobru obranu ne bi ona trebala biti prevaga. Issy će s njom biti bolji, ali, ponavljam, ne bi trebala biti prevaga. Ako odigramo utakmicu na razini Lige prvakinja, kao kod kuće s FTC-om ili Fleuryjem onda možemo proći.

LAKŠE JE UIGRATI OBRANU NEGO NAPAD

Slijedilo je novo pitanje novinara.

– Što se točno događa s napadom?

– Činjenica je da smo utakmice završavali na malo golova, a i neke utakmice Hrvatske lige.Vanjska linija je nova, ni jedna igračica s ni jednom nije nikad igrala. Igračice Fleuryja tri su godine zajedno, promijenila se samo jedna igračica, FTC je u istom sastavu već 4-5 godina, Issy igra u ovom sastavu treću godinu. Za uigravanje, bez da se vadimo, treba vremena. Čak 90 posto vanjske linije prvi puta igra ozbiljne europske utakmice. Sigurno da to ostavlja trag. Lakše je uspostaviti igru obrane nego napada: lakše je razgrađivati nego sastavljati. Treba vremena. Ovo što igra Issy s Oftedal nije preko noći, uz sav njihov talent.

IMAMO DOSTA PRIGODA, ALI JE REALIZACIJA SLABA

– U svakom slučaju sad ćete morati odigrati najbolju europsku utakmicu. Ne smijete puno primiti, a morate više zabiti. Jeste li u mjesec dana priprema napravili kakve pomake?

– Ako uzmemo ovo u Francuskoj, onda ćemo reći da nismo, vidjet ćemo u subotu. Ono što nam je nedostajalo bile su utakmice, a nismo ih mogli realizirati. Natjecateljska forma ne vidi se dok se ne odigra utakmica. Trening je u redu. ali kad dođe utakmica, imaš dres, suca, semafor, to je nešto drugo. No, doći ćemo do toga. Ne ovisi sve samo o nama. Kao što njihov napad ovisi o našoj obrani, tako i naš. Golmanica je imala 18 obrana, pucali smo 4-5 lopti u stativu ili van gola, pa, objektivno, nismo bili u malo prigoda, ali nam realizacija nije bila kakva treba.

PRITISAK, I KAD GA NEMA – TREBA GA STVORITI

– Osjećate li pritisak?

– Sigurno da! I kad drugi ne nametnu pritisak, nametnemo ga mi sami, ako ne one, onda ja. Ne može se u sportu tražiti dobar ili veći rezultat bez pritiska. S pritiskom se mora trenirati da bi se s pritiskom igralo. I kad ga možda ne treba, treba ga stvoriti.

– Igračice obećavaju pobjedu u Koprivnici. Jeste li s time suglasni?

IGRAJU I ONE TOPLO-HLADNO, MOŽE ODLUČITI I JEDNA LOPTA NA KRAJU

– Mislim da možemo proći. Više je nego red da izborimo prolaz. Treću godinu sam trener, ali sam zapravo tri puta po godinu, svake godine je nova ekipa. Možemo proći, iako ćemo imati posla s organiziranom ekipom, koja u svakom trenutku zna što hoće. Pokazalo se da igraju i toplo-hladno, na refule, naprave plus šest, pa mi njima napravimo plus pet. Moramo utakmicu odigrati mirno, ne treba biti panike ako je u 10. minuti dva za njih, niti euforija, ako je u 15-oj četiri za nas, jer dugo traje 60 minuta. Važno je stvarati rezultatski pritisak do kraja utakmice. A utakmicu, odnosno prolaz, može odlučiti i jedna lopta.

Lijepo bi zvučalo: Koprivnica bolja od Pariza!

Čekat ćemo u subotu da ta lopta bude na strani Podravke Vegete. Radi koprivničkog i hrvatskog sporta.