Goran Mrđen na utakmici sa Zrinskim // Foto Ivo Čičin-MašanskerRukometašice Podravke Vegete odlaze u četvrtak u 11 sati u Njemačku. Putovat će se autobusom 12 sati. Prije toga će biti obavljen jutarnji trening. U subotu u 20 sati igrat će uzvratnu utakmicu u njemačkom gradu Bietighem-Bissigen, 860 km udaljenom od Koprivnice, 25 km dalje od Stuttgarta. Cjelonoćni povratak će biti odmah nakon utakmice, a već u utorak slijedi okupljanje juniorske i seniorske reprezentacije Hrvatske.

Sjećanja na nedjeljnu utakmicu u Koprivnici još su svježa. Trener Goran Mrđen odmah nakon utakmice zahvalio je glavnom čimbeniku atmosfere, gledateljima na tribinama:

– Prije svega hvala publici, napunila se dvorana, što smo i željeli to smo i dobili.

HTJELI SMO SE VRATITI U UTAKMICU I REZULTAT, ALI VIDJELA SE KVALITETA

Objektivno je, još onako vruć, ocijenio utakmicu i igru Podravke Vegete:

– Mi smo jako htjeli, ali objektivno napad nam nije bio na razini. Činjenica je da su Njemice ekipa koja ima znanja i da smo se mi za svaku loptu ”ubijali”, a teško smo zabijali. Šesnaest golova je premalo, mada i one su zabile 23. Na 8:7 utakmica se prelomila, u pet minuta su nam zabile pet golova. Tu se dosta toga poremetilo. Htjeli smo se vratiti, ali vidio se kvalitet. Njima i ne treba neka velika šansa, iskusne su igračice, puno toga imaju iza sebe i znaju kontrolirati utakmicu. Kad su došle u plus, to su znale držati mirno do kraja. Njihove izmjene donijele su rezultat, naše su, neću reći srušile, ali nisu ga pomakle.

U detaljnijoj analizi zaključio je:

– Cijela obrana kolektivno u većem dijelu OK, ali trebalo nam je više šuteva, više golova. A one brze golove ne zabijaju samo nama, zabijaju i kvalitetnijim i iskusnijim ekipama u Bundesligi i u Europi. Mi nismo pucali ni kad je možda trebalo i na kraju ostaješ pasivan.

MOGLO JE I BOLJE

Ne može se oteti dojmu da je moglo i bolje:

– Mislim da je poraz previsok. Nije previsok s obzirom na tijek utakmice, ali da smo mogli zabiti koji gol više, da smo mogli dobiti koji gol manje, mogli smo, pa da to sve skupa dođe u minus jedan, dva.

Tada je iskreno dodao:

– Ništa, idemo u Njemačku odigrati bolju utakmicu. Ne mogu reći da nije sve gotovo, jer ne znam kakvo čudo bi se dogodilo da tamo prođemo. Budimo iskreni, da sad ne pričamo gluposti, ali trebamo odigrati što bolju tekmu.

Podravka Vegeta - Bietigheim // Foto Ivan BrkićBRZI OPORAVAK DO UTAKMICE U UTORAK

Dva dana poslije, nakon utakmice sa Zrinskim u utorak, bio je zadovoljan pristupom ekipe, što je značilo i brzi oporavak od nedjelje.

– Bez obzira što je to Čakovec, jer prošle godine bila je patnja, ali pristup je sada bio kakav treba biti, jer to je prije svega zbog vlastitog renomea i renomea kluba. Mislim da smo to pokazali. Ako vodimo 20:5 na poluvremenu ne znači da su oni bii tako loši, to znači da smo mi stvarno bili i dobri i agresivni. Ako ih malo pustiš, one iskoriste. Nisu slučajno pobijedile doma Umag, pa Osijek, u Zagrebu s Lokomotivom dvije minute do poluvremena bile su u egalu.

ČUDO U BIETIGHEIMU ILI NEMOGUĆA MISIJA

Misli su sređene, i o Bietigheimu i nedjeljnoj utakmici govorio je malo detaljnije:

– Imali smo trenutaka kada smo brljali bez reda, ali možemo biti zadovoljni što smo odigrali obranu. S tom obranom možemo biti zadovoljni. Na kraju krajeva oni su nama zabili najmanje golova ove sezone, najmanje dosad bilo kome. Napad nam je bio lošiji, statistika šuta je 20/8 prvo, 19/8 drugo poluvrijeme i puno tehničkih grešaka. No, i Njemice su imale puno tehničkih grešaka. Znači i mi i one odigrali smo dobru obranu i natjerali se međusobno na tehničke greške, međutim, one su svoje prilike zabile i prelomile susret. A mislim da je moglo završiti i 21:19. Dvije lopte tamo, dvije lopte ‘vamo i kad uzmeš i oduzmeš, to je otprilike tako.

Može li se do čuda u Njemačkoj, može biti utopijsko pitanje, ali igra se da se uspije, da se napreduje, da se iznenadi?

– U sportu treba vjerovati i u čuda. Sigurno da je ovdje i bila bilo kakva pobjeda ne bi garantirala ništa tamo. Objektivno govoreći svaki pozitivni rezultat tamo bio bi čudo, ali što ćemo! Krećemo prema tome. Znali smo da su ti koji jesu, ali smo razočarani dijelom našeg napada i realizacije. Činilo se da smo jalovi, ali gledajući snimku mi smo došli u šansu. E, sad! Procjena Müller koja vidi svoju slobodnu igračicu i kad joj je okrenula leđa, ili procjena naših vanjskih koje u tom trenutku puknu ili odaberu krivo rješenje. A kad snimku zaustavite vidite Anu Debelić samu na crti! Takvih situacija kod svih je bilo dosta. Mi se dovedemo u šansu, ali zadnji pas je češće bio pogrešno odabrano rješenje. Ne mora da je lopta dodana njima, ali je krenula umjesto u zicer u daljnji napad.

Podravka Vegeta - Bietigheim // Foto Ivan BrkićPONOVITI DOBRU OBRANU I NE PREDATI SE

– To što su napravile takvu razliku presudilo je njihovo iskustvo. I širina izbora. Koja god je igračica ulazila ta je dizala ritam, a mi smo objektivno imali rušenje ritma. Htjeli smo utakmicu početi bez ljevakinje da ne mijenjamo obranu-napad, da se bar u startu utakmice vraćamo i da imamo takvu obranu da ne dobivamo lagane golove. To je bio plan razmišljanja. I da u drugom poluvremenu, kad nam je ta pozicija bila bliže uz klupu, ubacujemo ljevakinju. Možda je Gugić trebala ostati više u igri, ali nakon tri vezane greške nisam mislio u tom trenutku da treba ostati. Dakle, ponoviti obranu i ne predati se. Da ne odemo tamo k’o na kolinje, idemo odigrati dobru utakmicu. Izvukli smo suparnika kojeg smo izvukli. Ja sam prije rekao da bi rado Oldenurg. Na kraju je Oldenburg pobijedio Holstebro koji je prošle sezone osvojio Kup kupova, a Bietigheim je pobijedio Oldenburga s 12-13 razlike.

HVALA GLEDATELJIMA

Mrđen se još jednom sjetio publike, a valja reći da je na tribinama bilo i oko 200 djevojčica i trenera koji su taj dan imali okupljanje regije Sjever.

– Na kraju još jedanput moram kazati da zahvaljujemo publici, svima koji su došli i navijali i iz Koprivnice, a bilo ih je i izvan Koprivnice, iz Bjelovara, Križevaca, Đurđevca, Špišić Bukovice, Varaždina. Hvala im i žao mi je što nismo bar pobijedili bilo kojom razlikom.

ALBERTSEN: BILO JE STO POSTO KAKO SMO ŽELJELI

Na kraju i mišljenje suparnika. Trener SG BBM Bietigheima Martin Albertsen bio je više nego zadovoljan nastupom u Koprivnici:

– Utakmica je bila sto posto onako kako smo to željeli. Podravka Vegeta je prošle godine igrala Ligu prvakinja i ima osam aktualnih hrvatskih reprezentatvki u svojim redovima. Znao sam da je golmanica izvanredna. Bila je za nas teška prepreka. Podravka je igrala vrlo strpljivo. Za pobjedu od sedam golova moram reći da je vrlo dobra. Jako sam zadovoljan s voljnim elementom i timski nastupom.