draw-serbia-01-photo-uros-hocevar1Ždrijeb Europskog rukometnog prvenstva za žene, kojem će od 4. do 16. prosinca biti domaćin Srbija, održan je danas, u petak, u Monte Carlu kao sastavni dio događaja na izbornom Kongresa EHF-a. Nakon iznenadnog odustajanja Nizozemske kao domaćina, EHF je Srbiji dodijelio organizaciju natjecanja prije samo nekoliko dana. Hrvatska je, zahvaljujući odličnom nastupu u kvalifikacijama (jedina sa svih šest pobjeda), prvi put bila smještena među nositelje u najjači bubanj zajedno s Rumunjskom, Norveškom i Švedskom. Dosadašnji predsjednik EHF-a, Norvežanin Tor Lian, kojeg je odlukom ovog kongresa u slijedećem četverogodišnjem mandatu naslijedio Francuz Jean Brihault, te predsjednik Rukometnog saveza Srbije Velibor Marjanović izvlačeći grupe Hrvatsku su smjestili u Skupinu C koja će se igrati u Novom Sadu zajedno s Njemačkom, Mađarskom i Španjolskom.

Skupina A (Beograd): Norveška, Ukrajina, Srbija, Češka.

Skupina B (Niš): Švedska, Francuska, Danska, Makedonija.

Skupina C (Novi Sad): Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Španjolska.

Skupina D (Vršac): Rumunjska, Crna Gora, Rusija, Island.

CANJUGA: BORIT ĆEMO SE ZA 1. MJESTO U SKUPINI

Izbornik reprezentacije Vladimir Canjuga u prvoj reakciji bio je zadovoljan ždrijebom. Glasnogovorniku HRS-a Zlatku Škrinjaru izjavio je:

draw-serbia-08-photo-uros-hocevar2– Europsko prvenstvo definitivno je jače natjecanje od svjetskog i tu nema lakih suparnika. Mislim da smo dobili skupinu po mjeri, sa svim reprezentacijama možemo ravnopravno igrati. Španjolke, koje su na zadnjem Svjetskom prvenstvu bile brončane, pobijedili smu u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Njemačka se u Brazilu nije proslavila i traži povratak u vrh, Mađarske u Brazilu nije ni bilo. Mislim da se možemo, naravno ako budemo pravi, boriti za 1. mjesto u skupini i nastojati prenijeti što više bodova. Jer skupina s kojom se križamo, skupina D, mislim da je najjača. Očekujem da će u 2. krug proći Rusija, Crna Gora i Rumunjska, a onda će biti veselo. Morat ćemo se dobro potući, ali to je Europsko prvenstvo na kojem vidiš koliko vrijediš.

No, prvenstvo je još daleko, danas smo počeli s pripremama za Olimpijske igre na kojima ćemo nastupiti prvi put u povijesti i dobar rezultat u Londonu sigurno bi nam dao krila za Srbiju.

U izbornim dijelu Kongresa EHF-a, Lidija Bojić-Čačić izabrana je u Odbor za ženski rukomet, a Siniša Ostoić u Komisiju za rukomet na pijesku.

(Fotografije: Uroš Hočevar, EHF)