Tatari i Milanović Litre, ilustracijaHrvatska rukometna reprezentacija izborila je nastup na Olimpijskim igrama u Londonu. U nedjeljno rano poslije podne pobijedila je Španjolsku s 23:22 (12:10). Taman!

Jedan razlike bilo je dovoljno za ”iskupljenje” nakon lošeg početka i poraza od Nizozemske. Iz II. grupe na turniru odigranom u španjolskoj Gudalajari tako su se plasirale Španjolska s 1. mjesta i Hrvatska s drugog. Otpala je Nizozemska u zadnji čas, a Argentina već ranije. Naime, odlučila je međusobna gol-razlika tri reprezentacije. Španjolska ima +3, Hrvatska 0, Nizozemska -3. Bravo djevojke.

Ponosni smo što je među budućim olimpijkama i sedam igračica iz Koprivnice, iz Podravke Vegete!

Nakon pobjede nad Španjolskom i igre, a naročito zalaganja, reprezentacije – sve što je bilo – briše se! Važno je što će biti. A gledajte što se sada događa: Hrvatska je prvi puta u svojoj kratkoj povijesti na Olimpijskim igrama, Hrvatska u prosincu igra na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj, Hrvatska ima žensku ekipu u Ligi prvavkinja, Podravku Vegetu, koja daje pola reprezentacije! Je li to dovoljno da probudi pažnju prema ženskom  rukometu? Hoće li ovakav niz uspjeha ponukati na veću (financijsku) potporu tom sportu kako bi se što više djevojčica uključilo u taj prelijepi sport, hoće li se angažirati, bez lažne brige o recesiji i štednji, treneri za najmlađe. Mi smo inače majstori za štednju na pogrešnom mjestu.

Što se Koprivnice tiče, ženski rukomet ne treba više ništa dokumentirati i argumentirati.

Utakmica u Guadalajari sa Španjolskom bila je za ljude doista jakih živaca, a nije bila za one koji svaku grešku smatraju katastrofom. O izborniku smo imali ovakvo i onakvo mišljenje, kako je dolazio koji rezultat. Ali, za izbor igračica i motivaciju za pristup igri u susretu sa Španjolkama ne može biti primjedbi. Tko valja, valja, tko ne valja, ne valja. I to je sva mudrost. Igrale su one koje znaju i koje mogu svojim ogromnim iskustvom u reprezentaciji, Ligi prvakinja i klupskom hrvatskom i stranom rukometu, riješiti u sekundi ono što se može samo oslobađanjem nakupljenog znanja. Ne sporimo: fulati može svatko, ali zabijati odlučujuće golove rijetki. I tu su se vidjeli srce i glava. Kao što se na utakmici s Nizozemkama nisu vidjeli. Jer, opet tvrdimo, odlučujuće utakmice mora igrati stabilna postava, ne šareno društvo protkano neiskustvom. Morat će se zamisliti i naša profesija, koja gura i protežira tzv. zvijezde bez stvarno ocjene i procjene. Iskusni treneri znaju kakva je čija vrijednost i njih povremeno treba pitati. Jer, to je hrvatska reprezentacija, koja mora biti zbir iskustava s različitih strana uklopljenih u najsretniju kombinaciju trenutka.

Zato za odlazak na Olimpijadu kapa dolje. Poslali smo kapetanici Mirandi Tatari e-mail da ga prenese izborniku Canjugi, našem Zagorcu, da pjesma kaže: Još ni jeden Zagorec nije popil vina…Nek’ se veseli danas družina. Sutra kad se svi skupa probude i krenu na zrakoplov za Hrvatsku, postat će svjesni rezultata i uspjeha.

Ali: sad je postignuto sve u temeljima. Vrijeme je za medalje.

– Čestitam svim djevojkama, danas su položile ispit generacije. Znali smo da su Španjolke malo umorne, jer su puno energije potrošile jučer protiv Nizozemske. Odlučno smo ušli u utakmicu, bilo je to izdanje svih djevojaka kakvo svi mi želimo gledati. Obranu smo odigrali odlično, do 50. minute primili smo samo 14 golova. Malo smo pali u završnici utakmice, ali smo znali sačuvati prednost i zasluženo smo ostvarili jedan od najboljih rezultata ove reprezentacije. Olimpijske igre najveći su svjetski sportski događaj i dobro ćemo se spremiti za njih. Čestitam još jednom svim djevojkama i kolegama iz stručnog stožera  – rekao je izbornik Vladimir Canjuga.

KVALIFIKACIJSKA UTAKMICA ZA OLIMPIJSKE IGRE, II. GRUPA, 3. KOLO

ŠPANJOLSKA – HRVATSKA 22:23 (10:12)

GUADALAJARA – Palacio Multiosos de Guadalajara. Gledatelja: 1200. Suci: Lars Geipel i Marcus Helbig (oba Njemačka). Delegat: Leon Kalin (Slovenija).

ŠPANJOLSKA: Gonzales (0+1), Navarro (14+0), Ciobanu (-+1); Barno, Martin 9(3), Alberto 3(1), Beatriz Fernandez 1, Cuadrado, Mangue 1, Aguilar 3, Alonso 1(1), Chavez, Pinedo 4, Begona Fernandez,  Amoros, Elorza. IZBORNIK: Jorge Duenas.

HRVATSKA: Grubišić (-+0), Jelčić (9+1); Tatari 4, Jovetić, Šerić 1, Gaće 1, Arslanagić, Pušić-Koroljević, Horvat, Franić 5(1), Penezić 3, Ježić, Lovrić, Zebić 8(6), Milanović Litre 1, Bašić. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

SEDMERCI: Španjolska 9(5), Hrvatska 9(7).

ISKLJUČENJA: Španjolska 6 minuta (Mangue 2+2, Cuadrado 2), Hrvatska 16 minuta (Penezić 2+2, Tatari, Šerić, Gaće, Franić, Ježić, Zebić po 2).

IGRAČICA UTAKMICE: Miranda Tatari (Hrvatska).