Izbornik Nenad Šoštarić u problemima // Foto Robert ŠoštarićHrvatske juniorke od 6. do 8. travnja igraju u Požegi u Srbiji kvalifikacijski turnir za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koje se u Češkoj igra od 1. do 15. srpnja ove godine. U grupi, iz koje dvije reprezentacije odlaze na SP, su domaćin Srbija, Bugarska, Ukrajina i Hrvatska. Izbornik Nenad Šoštarić je među pozvane na pripreme, od 1. do 5. travnja u Osijeku, i turnir, u Požegi, uvrstio iz Podravke Ivanu Kapitanović, Andreu Čović, Ivanu Dragišić te Marijetu Vidak, koja je do kraja ligaškog natjecanja na posudbi u Zelini.

Ostale djevojke su iz raznih klubova, a velika je nezgoda što je Europska rukometne federacija odredila termine polufinala Challenge kupa istodobno s kvalifikacijama juniorki i ne želi Lokomotivi (čiji je izbornik trener) odgoditi utakmicu. IHF i EHF idu kao ”baba šumom, deda drumom”, a u tim šumama i drumovima negdje se izgubio rukomet, koji je svrha postojanja tih organizacija. One ne bi smjele biti iznad rukometa, već na usluzi. Ali, kome mi to pričamo…

Ostale djevojke su: Antonija Jukić, Lea Vukojević (Zelina), Petra Sanader (Dalmatinka), Kristina Plahinek, Ana Debelić, Mila Toto (Zamet), Julijana Žuliček (Umag), Ena Konta (Orijent), Mirna Vučković, Kristina Pasarić (Lokomotiva), Dijana Sabljak (Trešnjevka), Silvija Masnić (Sinj). Pričuve su Ivana Dežić (Koka), Tea Jakara (Sesvete Agroproteinka), Anđela Marinović (Dalmatinka) i Deana Milosavljević (Orijent).

– Nažalost zbog preklapanja termina kvalifikacija s polufinalom europskih kupova, u Srbiju putujemo bitno oslabljeni čak pet bez igračica Lokomotive od kojih su četiri u prvom planu: Razum, Milić, Krsnik i Ježić. Na put neće ići ni Mirna Vučković radi obveza na fakultetu. Umjesto nje pozvao sam Deanu Milosavljević iz Orijenta. Bez obzira na poteškoće, cilj ostaje isti, a to je plasman na SP koje se u srpnju igra u Češkoj. Za tako nešto moramo pobijediti Bugarsku i Ukrajinu u prve dvije utakmice, pa bi onda susret posljednjeg dana protiv domaćina Srbije bio revijalnog karaktera. Raspored nam je dobar, otvaramo s Bugarskom od koje smo jači i tu ne očekujem probleme. Naglasak je na utakmici s Ukrajinom. Ukrajina ima kvalitetu, bila je na EP, a iako je bila posljednja odigrala je nekoliko zanimljivih utakmica: bila je na gol-dva razlike od suparnika. Mislim da bez obzira na nedostatke možemo izboriti SP, jer smo nakon 7. mjesta na EP rekli da želimo podići letvicu. Vjerujem u ove djevojke, a one moraju pokazati da su igrački i karakterno dovljno jake da bez ovih pet izbore SP – rekao je izbornik Nenad Šoštarić.