Ivana Jelčić na vratima Podravke Vegete u LjubljaniU predstavljanju sudionika Lige prvakinja na EHF internetskim stranicama nije zaobiđena ni Podravka Vegeta, do prije određenog broja godina, piše EHF, ekipa koja je bila jedan od glavnih kandidata za osvajanje naslova u Ligi prvakinja. Godine 1995. hrvatske rekorderke u osvajanju domaćih naslova stigle su prvi puta do finala, a godinu poslije postale su prvaci prvi puta i podigle trofej ovog natjecanja.

OVE SEZONE VIŠI CILJEVI

Od tada tri finala u europskim kupovima bili su vrhunci za momčad iz grada Koprivnice, koji sudjeluje u EHF ženskoj Lige prvaka 18-i puta. U posljednjih nekoliko godina najčešće grupna faza natjecanja bila je i konačno odredište. Ove sezone Podravkin je cilj druga faza unatoč jakim protivnicima, ili minimalno ići na u Kup pobjednika kupova kao trećerangirana ekipa nakon prve faze.

GRUPA NOSITELJA NASLOVA PRVAKINJA EUROPE

U svojoj skupini oni će se morati suočiti tri bivša pobjednika Lige prvakinja s ukupno šest naslova: branitelj naslova Larvik (jedan naslov), njihov slovenski susjedi iz Ljubljane (dva naslova) i Viborg iz Danske (tri naslova).
Kako je Podravka bez konkurencije u domaćoj ligi, obilježena je nizom od 18 naslova prvaka i 17 kupova, EHF Liga prvakinja vrlo je važno natjecanje za Hrvate.

ZAMIJENJENE DVIJE VAŽNE IGRAČICE

Ekipa se promijenila samo malo, ali dvije važne igračice napustile su klub: Svitlana Pasicnik (sada u Zvezdi, Rusija) i Maja Zebić (Itxako, Španjolska).
No, zamijenit će ih hrvatska internacionalka Lidija Horvat (povratak iz Metza u Francuskoj) i srpska Sanja Damnjanović (Zaječar, jedina nehrvatska igračica u ekipi). Pa i nekoliko hrvatskih reprezentativki, koje sada igraju u inozemstvu, uglavnom dolaze iz Podravke. Koprivnička momčad je još uvijek osnova za reprezentaciju.

PALČIĆ ŽELI PLASMAN MEĐU PRVA TRI U SKUPINI

Klupska direktorica Božica Palčić uvjerena u dobru nadolazeću sezonu, a očekuje velike utakmice u Koprivnici:

– Ove godine naša grupa će biti vrlo zanimljiva s neizvjesnim konačnim poretkom. Iz naše točke gledišta, naša grupa je također vrlo atraktivna za medije, jer ćemo igrati s aktualnim prvakinjama Europe Larvikom. Prošle godine smo već igrali u grupi s Krim Mercatorom i upoznali smo dobro jedni druge. Ni ekipa koja dolaze kroz kvalifikacije neće biti lak suparnik, jer je to nitko drugi nego Viborg. Naš je cilj ostati u europskim natjecanjima, što znači da moramo uzeti jedno od prva tri mjesta u skupini. U konačnici, neće nam biti lako, jer sve ekipe u našoj skupini vrlo su jake, ali mi se ne bojimo bilo kojeg protivnika i želimo napraviti korak naprijed u odnosu na prošlu godinu.

KAPETANICA POTVRĐUJE OVOSEZONSKI CILJ

Miranda Tatari kapetanica ekipe navijačima obećava veliku borbu:

– Svaka skupina u Ligi prvakinja je teška. Cilj svake ekipe je da nastavie natjecanje u drugoj rundi, a željeli bi doći do najmanje trećeg mjesta u našoj skupini. Borit ćemo se do kraja i možda možemo iznenaditi i doći do idućeg kruga. Ova sezona Lige prvakinja vrlo je važna za naš klub i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi postigli svoje ciljeve.

TRI PITANJA ZA TRENERA NEVENA HRUPECA

Trener Neven Hrupec i Maja KožnjakehfCL.com: Što su vaša očekivanja u nadolazećoj sezoni Lige prvakinja?
– Naša skupina je vrlo jaka. Svaka utakmica u našoj skupini će biti teška i vrlo zanimljiva.
ehfCL.com: Što sudjelovanje u EHF-ženske Lige prvaka znači da vas i vaš klub?

– Mi smo vrlo sretni što smo dio Lige prvakinja. Mislim da je Podravka Vegeta jača nego lani, i mi se ne moramo bojati nikoga, jer želimo napraviti korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu.
ehfCL.com: Koje su ekipe vaši osobni favoriti za osvajanje naslova ove sezone i zašto?
– Moji favoriti su redom: Györ, Oltchim, Budućnost, Larvik i Itxako. Sve te ekipe imaju mnogo dobrih igračica.

PODACI O PODRAVKI VEGETI

Došle: Sanja Damnjanović (Zaječar, Srbija), Lidija Horvat (Metz, Francuska).
Otišle: Svitlana Pasicnik (Zvezda Zvenigorod, Rusija), Maja Zebić (Grupo Asfi Itxako Navarra, Španjolska), Sandra Nikčević (Kofem SC, Mađarska).
Trener: Neven Hrupec od 2010.

PODACI O LIGI PRVAKINJA

Sudjelovanje (uključujući 2011/2012 sezone): 18 puta.
Pobjednik: 1995/96.
Finalist: 1994/95.
Polufinalist: 1997/98.
Četvrtfinalist: 1996/97.
Druga faza: 2000/01, 2001/02, 2008/09.
Grupna faza: 1993/94, 1998/99, 1999-1900, 2002/03, 2006/07, 2007/08, 2009/10, 2010/11.
Kvalifikacije za Ligu prvakinja: 2003/04, 2005/06.

OSTALI EUROPSKI KUPOVI

Kup pobjednika kupova finalist: 2004/05, polufinalist: 2007/08.
EHF kup finalist 2000/01, 2005/06.
Prvak Hrvatske: 18 puta
Hrvatski kup pobjednik: 17 puta.
Pridružite se rastućoj zajednici rukometa navijača na Facebooku!
www.facebook.com/ehf.champions.league