Nemaškalo, Mrđen, Franković // Foto RK PodravkaSutra u 17,25 u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Koprivnici počinje utakmica 2. kola B grupe EHF Lige prvakinja Podravka Vegeta – Thüringer. Za gledatelje u Koprivnici to je početak, jer su u prvom kolu Koprivničanke gostovale u Mađarskoj. Igračice žele dokazati da su bolje od izdanja viđenog prošle nedjelje u Dabasu.

No, Mađarsku se ne bi smjelo zaboraviti. Lijevo krilo Podravke Vegete Ekatarina Nemaškalo toga je svjesna:

– Htjeli smo u Mađarskoj zabiti što više golova iz kontri, ali Mađarice naprosto nisu mogle pogriješiti. Tako su igrale. Na utakmici s Thürnigerom očekujem da što manje griješimo, jer ih znamo, već smo kod njih imali neugodno gostovanje i ponešto naučili. Sada im moramo vratiti. Bit će sve u redu.

Svjesna je i Lana Franković da u Mađarskoj nije bilo dobro.

– U vanjskij liniji nikako da se nađete…

Lana Franković // Foto RK Podravka– Ne znam u čemu je bio problem s vanjskom linijom na utakmici s FTC-om. Ja sam bila nemoćna pred njihovom odličnom, čvrstom, jakom, gustom obranom. I ne igramo svaki dan pred punim tribinama, a Mađarska je poznata po strastvenim navijačima, a njima je to bio veliki poticaj.

– U Njemačkoj kod Thüringera će nam biti još gore. Imaju puno publike, žešće navijače. Dobro je da smo sada u prvoj utakmici probile led da cure steknu dojam kako je to igrati u gostima kod jakog protivnika – nadodala je Nemaškalo.

GORAN MRĐEN // Upute s klupe prihvaćene, a odigra se suprotno

Goran Mrđen je na sto muka. Kako kaže zbog zgusnutog raspored umjesto jedne čita četiri lektire odjednom (FTC, Trešnjevka, Thüringer i u utorak već Umag). Nije sprovedeno dogovoreno:

Goran Mrđen // Foto RK Podravka– Problem je bio u našem napadu, nije bilo protoka lopte, dočekivale su nas tako da je u svakom prvom koraku bio prekršaj, nismo se snašli pred takvom obranom. Kod nas je bila visoka dekoncetriranost. Upute s klupe naše su djevojke prihvatile i onda odigrale posve suprotno. Ne možemo reći da smo izvan forme, jer forma se ne mijenja u 24 sata.

Iskustvo je presudilo. Ekipa se inače uigrava u četvorogodišnjem ciklusu, mi u četvtorotjednom. Imamo još puno prostora da dođemo do nečega. Treba vremena da se ustali komunikacija pogledom u bučnim dvoranama. Mi to nemamo.
Ali, mi želimo pobijediti u utakmici s Thüringerom. Iako tako govorimo mo da je domaći teren sve manje prednost, plus. Jest, ali je sve manje. Ekipe s kojima mi igramo i u svojim domaćim prvenstvima igraju pred punim dvoranama. Njima je svejedno gdje igraju. No, ipak je našim igračicama domaći teren prednost, bolje igraju, neka kažu same – veli Mrđen.

Ekatarina Nemaškalo je potvrdila:

– Meni je igrati kod kuće olakšanje. Normalno da očekujemo da nas publika bodri. Osjećamo veću motivaciju. Uvijek se nastojim dokazati bilo gdje, na gostovanju ili doma, ali bitno nam je da se ne ističemo kao pojedinke, nego da igramo kao ekipa i da ostavimo dobar dojam i zbog samih sebe, da steknemo sigurnost, što nam zapravo i treba. Jer sigurnost i samopouzdanje treba nam za daljnji nastavak natjecanja u Ligi prvakinja.

THÜRINGER JE KAKAV JE I BIO – DOBRA I BRZ

Thüringer je praktički u istom sastavu kao i prošle godine.

– Iz Thüringer je otišla Nadgornaja, ali je došla Rumunjka Buceschi koja zabija isto kao Nadgornaja. Fleuryju je zabila pet golova. I solidna je obrambena igračica. Thüringer nije ništa bitno promijenio u sustavu igre. U obrani su čvrste, na granici grubog, ali svih šest, i dobro trče. Mi želimo da ne dobijemo golove nakon naših grešaka, iz kontri. Na postavljenu obranu možemo igrati ravnopravno – smatra Mrđen.

– Stvarno puno trče. Ako spriječimo njihove polukontre i kontre, onda se možda možemo nositi dobro s njima šest na šest, jer za to nemaju neke posebne akcije, ali trče, ona dva krila… ma, sve trče – kaže Lana Franković

– Ma igraju ta krila. Ona na mojoj strani krene u kontru pet sekudni prije šuta vanjskog – detektira Katja Nemaškalo – Moj cilj je spriječiti njenu kontru i, naravno, drugih ako uspijem. Naravno i ja bih željela njoj pobjeći. Vjerujem da mogu i naravno da bih htjela olakšati i ekipi, da zabijemo što više golova iz takvih situacija, što nam je u planu. Smatram da na drugoj strani i Ana Nikšić može povući brzu kontru. Očekujem njihove greške u napadu da ih možemo iskoristiti za protunapade.

Goran Mrđen je proučio sve suparnike, pa tako i Njemice:

– Thüringer iga pliću obranu, pa ćemo moći pucati iz vana. FTC nam je igrao duboku pa se objektino nismo snašli. Moramo paziti da im ne dajemo stalno loptu u ruke, da ne završimo napad za pet sekundi, jer ih tako dovodimo do onoga u čemu su najbolje. Sustav se mora ispoštovati u bilo kojem sportu. Naglašeno smo u zadnja tri dana trenirali ono u čemu smo u minusu. Vanjske u kretanju bez lopte i s loptom moraju biti bitno bolje.

EKATARINA NEMAŠKALO // Trener traži da uživamo u igri

Ekatarina Nemaškalo // Foto RK Podravka– Trener ne radi na nas nikakav pritisak. On nam kaže neka uživamo u igri, u Ligi prvakinja. Ipak je to čast i privilegija i smatram da je potrebno da izađemo iz grča, da se opustimo i da samo igramo svoju igru. Ne želimo nikome dozvoliti da nas pregazi, a ako nas netko podcijeni bit će nam veći motiv da budemo bolje. Moramo se međusobno motivirati i to će se sve vidjeti na terenu – obećava Nemaškalo.

Goran Mrđen potvđuje da je upravo tako rekao:

– Da je Liga prvakinja privilegija, to sam rekao. Šesnaest ekipa igra Ligu prvakinja. Jako puno igračica vrhunske kvalitete nema tu privilegiju da igra Ligu prvakinja, zato to treba iskoristiti. Treba uživati, ali tako da u velikoj želji i sreći nismo sputani. A ne tako da bi jako htjeli, a kad počne – ne znamo gdje udaramo od velike želje.

Bolja smo ekipa 70 posto od onoga što smo prikazali u Mađarskoj u prvom poluvremenu. Na nama je da to u nedjelju dokažemo i promijenimo stvari – zadnje je Mrđenova rečenica uoči utakmice.

Thüringer dolazi danas, u subotu i ima zakazan večernji trening. Ekipa je smještena u Đurđevcu. Večeras u Koprivnicu dolaze i portugalski suci Daniel Freitas i Cesar Carvalho. Delegatkinja EHF-a je nekadašnja vrhunska rukometašica iz Srbije Svetlana, nekad Anastasovska, danas Obućina.