Zasad: gledanje Lokomotivi u leđa // Foto Ivo Čičin-MašanskerIzjave za javnost i ono što je trener Goran Mrđen obećao da će reći na treningu i prije toga u svlačionici, neće biti istovjetne. Jedno je image prema van, a drugo čišćenje pred svojim vratima. Nakon poraza od Lokomotive može biti nešto razumijevanja za umor, koji je tehnički svakako opravdana isprika, jer je u devet dana odigrano pet jakih utakmica(!), ali ne može biti punog razumijevanja. Vjerojatno će biti i mali verbalni podsjetnik na dres kojeg cure nose. Prema njemu se ne može odnositi nonšalantno i amaterski, jer onda nam ne treba profesionalizam, nego ćemo se loptati.

Ne bi padale teške riječi da se nismo osvjedočili da se može i sasvim drugačije. Prekrasno se dokazivalo u susretu s Hypom, jer to je, je li, Europa, ali se zaboravilo da je i dokazivanje s hrvatskim klubovima važno. Jedno vrijeme glavu je dizalo više klubova, skoro pola lige, koji su smatrali da je koprivnički klub u problemima, brkajući pritom exel tablice s virmanima sa sportskim računicama i tablicama, pa je računica bila da će lako s njima. To jest s nama. Na stranu to što se od Lokomotive izgubilo u Tivtu na Final Fouru, kad su i pokrenute priče. To je bila onda druga ekipa, a igračice same znaju da je nakon tuluma i napornog putovanja teško igrati jake utakmice u vrućoj dvorani. Priredile su nimalo lijep oproštaj od kluba koji ih je afirmirao, a kad se sve zbroji, klub je puno više tim prosječnim zvijezdama dao (financijski) nego što su one to vratile (igrački) kad je bilo potrebno. Otišle su za manji novac, ali to je njihov izbor. Osim love postoji i ljubav prema klubu. Zna se tko su izuzeci: Tatari i Damnjanović i cure koje su došle pomoći kao Šon i Kiridžić. O tome se ne govori javno, ali to je velika mrlja koja je ostala iza nekih odlazaka. Bilo bi poštenije da se odustalo od te blamaže, nego putovalo kao na sajam i rasprodaju. Dvije (sublimirano samo na dvije) ogromne greške: Vác i Final Four, srozale su Podravkin ugled u rukometnom svijetu. Krivci, ma kako ih mi skrivali, svjesni su što su uradili.

EUROPA, KOJU DRUGI SANJAJU, STALNO JE U KOPRIVNICI
Prekasno formirana ekipa Podravke Vegete, umjesto krajem godine to smo učinili skoro pa početkom ljeta iduće, nije mogla biti drugačija, to treba priznati, ali za nas su ove igračice najbolje i imaju punu potporu, ali cure, zaboga, mućnite malo glavom i dobro pogledajte oko sebe i sagledajte uvjete u kojima radite i živite. Pa nemojte onda dati da vas pola godine prije završetka hrvatskog prvenstva otpisuju i proglašavaju nekoga prvakinjama. Pripremne utakmice morate iskoristiti za jačanje uoči Lige prvakinja, jer nema smisla da tamo budemo vreća za napucavanje, a onda, vjerujemo uz neka pojačanja za drugi dio sezone, ući u Final Four Regionalne lige i ravnopravno se ponijeti s Lokomotivom i ostalima u domaćem prvenstvu i kupu.
I tu dolazimo do bitnog. U plaču i brisanju suza nakon jednog domaćeg poraza nemojmo zaboraviti da smo Podravka Vegeta, da smo sudionik Lige prvakinja, da smo najmlađa ekipa u Ligi prvakinja, pa, prosimo, nemojte nam sa strane sugerirati pomlađivanje na pomlađivanje. Nismo baš takvi laici da ne bismo znalo što, koga i kako, a jasno je da će utakmice pokazati tko jest, a tko nije za zacrtane ciljeve.
Priznavanje vlastitih grešaka ne bi trebalo otjerati gledatelje iz dvorane, već, naprotiv, iskrenosti bi trebalo dati potporu i ekipu pratiti na najbolji mogući način. Nakon Budućnosti idućeg petka, 20. rujan, imamo doma još slovensko Zagorje, pa 28. rujna Krim Mercator u Ljubljani i onda slijedi stanka u Regionalnoj ligi do 4. siječnja.
Međutim, došla je sasvim blizu Liga prvakinja: 5. listopada Larvik u Norveškoj, a 12/13. listopada domaće ”krštenje”: španjolska Bera Bera u Koprivnici. Europa, koju drugi sanjaju, stalno je kod nas.

REGIONALNA LIGA 2. KOLO: UTAKMICE GUBE I JAČI OD NAS
U 2. kolu Regionalne lige Vardar je očekivano pobijedio Metalurg s velikom razlikom: 35:26, dok je Budućnost očito još uvijek u traženju sama sebe i u borbi s posljedicama priprema: izgubila je doma u Morači od ljubljanskog Krim Mercatora 26:22. Budućnost je nastupila bez Cvijić, Neagu i Dalby, ni jedanput nije vodila, a Penezić je za Krim zabila 9 golova. Samobor je mnogo očekivao, ali je izgubio i drugu utakmicu, ovoga puta od slovenskog GEN-I Zagorje i to u Samoboru 23:29.
Po rezultatima se vidi da utakmice Regionalne lige zasad služe samo za pripremu za glavne utakmice, one u Europi. No, bodovi se pišu, a na Final Fouru igraju četiri prvoplasirane ekipe, ostale otpadaju, pa nije svejedno. Dakle, klubovi se, zasada, pokrivaju s pripremama, ali bi se pri kraju lige moglo zažaliti nad prosutim.

VARDAR TRAŽI PUT DO PODRAVKINE GRUPE U LIGI PRVAKINJA
Treće kolo Regionalne lige igrat će se opet ”rasuto”, jer dvije ekipe, Vardar i hrvatska Lokomotiva, sudjeluju na kvalifikacijama 2 za ulazak u Ligu prvakinja. Vardar će igrati u Salernu i najizgledniji je sudionik Lige prvakinja i najbliži uvrštenju u grupu u kojoj su Larvik, Bera Bera i Podravka Vegeta. Lokomotova igra u Budimpešti i mali su izgledi za prolaz u susretu s FTC-om, koji je u visokoj formi i u pripremnom razdoblju pobijedio je i Larvik i Györ velikom razlikom.
Tako je utakmica Vardar SCBT – Budućnost odgođena, ali, kako je Podravka Vegeta u 3. kolu slobodna, to će Koprivničanke i Budućnost odigrati unaprijed utakmicu 18. kola. Igra se u Koprivnici u petak, 13. rujna, s početkom u 18 sati. U subotu, 14. rujna, u Ljubljani Krim Mercator ugošćuje trećeg hrvatskog predstavnika Samobor. Ne znamo datum odigravanja utakmice Danilovgra – Metalurg, dok će u Ljubljani GEN-I Zagorje i Lokomotiva odigrati u srijedu 18. rujna.