S lijeva: Živković, Gavranić, Mrđen, Havić // Foto Ivo Čičin-MašanskerUoči utakmice 2. kola D grupe Lige prvakinja između Podravke Vegete i španjolskih prvakinja Balonmano Bera Bera u klupskim je prostorijama održana konferencija za novinstvo, na kojoj je v.d. direktorice Ljerka Vresk iznijela tehničke detalje oko utakmice, o čemu pišemo na drugom mjestu, a nasuprot novinara sjela je brojna igračko-trenerska ekipa. Uz trenera Gorana Mrđena u presici su sudjelovale i Jelena Živković, Tina Gavranić i Dina Havić, jedna od ”verzija” vanjske linije Podravke Vegete.

Prvo pitanje Goranu Mrđenu bilo je izravno:
– Hoćete li pobijediti Bera Beru?
– Hoćemo! – ”ispalio” je.
– Na koji način?

MRĐEN: POBJEDA S DOBROM OBRANOM I BRZIM NAPADOM
– Bera Bera ima kvalitetu, ali nije na razini Larvika i Krima. Pobijedit ćemo je tako da zabijemo više golova nego oni – nastavio je u vedrom tonu Mrđen – Pobijedit ćemo tako da odigramo obranu bolje nego u posljednje dvije utakmice, da imamo izraženiju tranziciju, tj. prijelaz iz obrane u napad, i da se poslije izgubljene lopte vraćamo natrag. Uz to, trebamo raditi i manje tehničkih grešaka jer one to ”dobro” kažnjavaju, kao što su to činile i u nedjelju u utakmici s Vardarom, na kojoj su pružile dobar otpor. Vardar, bez razlike na mega ekipu, imao je u Španjolskoj dosta problema. Pobijedile jesu, vodile jesu, ali sve je to bilo od jedan do dva, tri, četiri gola. Nije Vardar ni u jednom trenutku imao utakmicu riješenu, do možda zadnjih pet minuta. Sigurno je da je Bera Bera dobra, a kad kažemo da su Španjolke, onda znamo da su emotivne i vatrene, da trče, a kad dodamo da su iz Baskije, onda je to na još jednu potenciju više.

Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerTINA: RAČUNAM NA POBJEDU // DINA: NADAM SE DA ĆEMO POBIJEDITI
Ovoj ocjeni priključila se i Tina Gavranić:
– Bez obzira što je to Bera Bera i što svi misle da ćemo lako s njima, nećemo lako. Ja stvarno očekujem tešku utakmicu, jer je ipak to prvak Španjolske. Vidjeli smo da u njihovoj ekipi nema pojedinki koje bi mogli izdvojiti, ali kao kolektiv su dosta jake. Stvarno mi se sviđa kako igraju, igraju brz i moderan rukomet i sigurno da nam neće biti lako, ali isto tako računam na pobjedu.
Dina Havić zna i kako:
– Za razliku od prošle utakmice u kojoj smo imale puno izgubljenih lopti, trebamo to svesti na minimum ako mislimo pobijediti, a naravno da mislimo i želimo. Analiziramo ih svaki dan, pripremamo se dobro i treniramo, tako da se nadam da ćemo ih pobijediti. Mi sa svoje strane moramo napraviti sve da napravimo što manje pogrešaka, da povećamo postotak šuta i damo sve od sebe, da idemo na glavu i pobijedimo.

JELENA: MOŽEMO SA SVIMA KAD SMO U DOBROM IZDANJU
Jelena Živković ima najviše optimizma:
– Kad nas pitaju da li ćemo pobijediti u Ligi prvakinja, to je teško pitanje, ako mogu tako reći. Svaka ekipa je optimistična, pa tako i mi. Smatramo da se možemo nositi sa Berom Berom, ali ne samo s njima, nego i s Vardarom i Larvikom u našem dobrom izdanju. Mi smo optimisti, dobro treniramo, spremamo se i svi se nadamo pobjedi, a vidjet ćemo što će biti na semaforu kad istekne 60. minuta.
– Koliko će puna dvorana biti poticaj ili opterećenje?
– Većina igračica nije imala priliku igrati Ligu prvakinja, ili neke bitne utakmice. Ja mislim da je domaća publika uvijek osmi igrač. E sad, možda će kod nekoga biti malo treme, pritiska, ali kako će minute odmicati, sve će se to istopiti u igri.

Tina Gavranić // Foto Ivo Čičin-MašanskerTREBA NAM ANDREA ČOVIĆ // SNAGA BERA BERE JE U KOLEKTIVU
S obzirom na ozljedu Andree Čović normalno je bilo pitanje o zdravstvenom stanju ekipe. Goran Mrđen bio bi sretan da ozdravi do szbote u 18 sati:
– Nepromijenjeno. Zasad ne znamo što je se Andreom Čović. Bilo bi dobro, bez obzira što nije bila u treningu, da može zamijeniti Vesnu Milanović Litre na crti, barem dva puta po pet minuta, tim više što su Vesna i ona dva različita pivotmena i to bi nam sigurno bio plus. Ona je prošle sezone dosta igrala, imala je ozbiljnu minutažu i važnu ulogu u obrani, a treba nam radi rotacije i odmaranja igračica. Ako je ipak ne bude, ambicije se ne mijenjaju što se tiče konačnog rezultata.
Tko je najopasniji u Bera Beri?
– Istaknuta igračica im je Pinedo, koja je već dugo godina u reprezentaciji i ozbiljna je igračica, može odigrati i na krilu i na vanjskom. Imaju dobar i jak ritam igre, a u odnosu na prošlu sezonu nisu bitno izmijenili sastav. Uigrani su. No, kolektiv je njihova najveća snaga, Igraju s puno igračica, tako da su dobro uigrane. Na kraju krajeva, prvakinje su Španjolske. Prošle sezone su od prvaka Poljske u gostima izgubili 12 razlike, a doma su dobili s 13. To ne može dobiti jedna igračica, to mora dobiti sustav – zaključuje Mrđen.

Dina Havić // Foto Ivo Čičin-MašanskerPUBLIKA IMA OČEKIVANJA, ALI I IGRAČICE IMAJU OČEKIVANJA OD PUBLIKE
– Publika ima velika očekivanja, Larvik i Vardar su neki drugi svijet i jedina ulaznica za ostanak u Europi je Bera Bera…
– Kad smo izvukli grupu, znali smo da je za prezimljavanje u Europi utakmica sa Španjolkama presudna, i još od ždrijeba živimo za nju. Mislim da bi nam pobjeda puno toga pomakla. Naša osobna očekivanja su velika, mislim da nitko nema veću želju da to prođemo od djevojaka i nas koji radimo s njima. Sigurno da je publika veliki plus, no mi moramo znati da smo u Podravki koja 20 godina igra Ligu prvakinja i nama je to velika obaveza. Sigurno da porazi koje smo doživjeli u jakim utakmicama nisu ugodni i da na neki način „ubijaju glavu”. Ali ako hoćemo dobivati druge, onda moramo vidjeti gdje smo tanki, a to najbolje vidimo protiv boljih.
Mrđen je dodao:
– Nitko nije postavio cilj da moramo biti treći i ući u Kup kupova, ali kakvi smo mi to sportaši ako ne želimo proći. Sigurno da je to želja. Nama ta Europa treba zbog rejtinga, zatim zato što hoćemo biti bolji, ali i zbog toga da u proljeće igramo ozbiljne utakmice kako bismo u završnicu prvenstva došli spremni.

JELENA: NISU VARDAR I LARVIK DRUGI SVIJET, LOPTA JE OKRUGLA
Jelena Živković // Foto Ivo Čičin-MašanskerJelena Živković se pobunila protoiv konstatcije da su neki klubovi drugi svijet. Reagirala je kao sportašica:
– Ne slažem se s tim da su Larvik i Vardar drugi svijet za nas. Lopta je okrugla, uvijek se igra. Larvik je već dugi niz godina zajedno, igrao je u finalu Lige prvakinja. No, gledali smo utakmice Bera Bera – Vardar, ni taj Vardar nije nepobjediv, bez obzira što imaju Đokić, Lekić, Pineau i dvije odlične vratarke. Nisu nepobjedivi, oni su svi imena, ali bez obzira na to, ne vidim razloga zašto bismo govorili da su oni drugi svijet. Sigurno da imamo kvalitetu, da nismo ekipa koju treba odbaciti. Naravno da nam treba malo više vremena da se uigramo pošto smo potpuno nova ekipa i nismo dosad igrale u Ligi prvakinja.
I na kraju pitanje ”šefu” o ozračju, tj. željeli smo potvrdu viđenog i doživljenog:
– Duh u ekipi je, čujemo, jako dobar…
– Može nas držati trening i zajedništvo, na to ne može utjecati nitko drugi. Kad se pogriješi, trebamo vaditi jedni druge. Ne možemo mi odjedanput biti jako dobri, ali mislim da smo na dobrom putu i da nam to uvijek može donijeti prevagu za pobjedu u nekoj neizvjesnoj utakmici.
Bit će zanimljivo u subotu u gimnazijskoj dvorani. Igrat će se dobar rukomet.