Neven Hrupec s Majom Kožnjak // snimio Mirko LukavskiPRENESENO IZ SPORTSKIH NOVOSTI

Rukometašice Podravke Vegete okupile su se na početku priprema za novu sezonu, a trener Neven Hrupec ponudio je osvrt na prošlu, u kojoj je najvažnija bila stabilizacija teškog stanja u klubu.

– Situacija je bila izuzetno teška i problematična, što nismo u prevelikoj mjeri isticali u javnosti. Naime, prošlo ljeto smo imali samo četiri igračice s potpisanim ugovorima, prijetnju Porezne uprave da će nam zatvoriti klub, velika dugovanja koja nismo ni sami točno mogli utvrditi, a neke stvari tek sad izlaze na vidjelo. Napravili smo najvažnije, osvojili prvenstvo i kup, a uz to smo ušli u finale Regionalne lige i odigrali korektne utakmice Lige prvakinja. Možda smo mogli osvojiti još koji bod i nastaviti natjecanje u Europi, no, ukupno gledajući, napravljeno je puno više pozitivnih i dobrih stvari i na kraju ne smijemo biti nezadovoljni – rekao je Neven Hrupec.

ATRAKTIVNA SKUPINA

– U europskim je utakmicama jasno bilo vidljivo da Podravki najviše nedostaju pucačice na vanjskim pozicijama. Jeste li dovođenjem Sanje Damnjanović i Lidije Horvat riješili taj problem?

– Napravili smo ono što smo u ovom trenutku mogli. Mislim da smo se adekvatno pojačali na deficitarnim pozicijama, s igračicama koje smo mogli uklopiti u proračun za sljedeću sezonu. U napadačkom dijelu sigurno ćemo biti agresivniji, potentniji i bolji, vjerujem da će obje biti velika pojačanja za sljedeću sezonu.

– S obzirom na to da u Hrvatskoj nemate pravu konkurenciju te da osvajanje nove dvostruke krune ne bi trebalo biti upitno, možete li u Europi napraviti nešto više nego prošle sezone?

– Sve ekipe iz prva dva bubnja su vrlo kvalitetne i pretendiraju na vrh Europe, a mislim da je naša skupina izuzetno atraktivna za publiku i za medije. Dolaze nam europske prvakinje, a ekipa Larvika je i gotovo kompletna norveška reprezentacija. Krim ove godine u svojim redovima ima četiri hrvatske reprezentativke, Penezić, Grubišić. Franić i Šerić, od kojih su tri bile i u Podravki. Očekujem da će nam se priključiti i Viborg, koji trenutno nije na vrhu Europe, ali svojim imenom i rejtingom zaslužuje veliko poštovanje, uz to im je na klupi Anja Andersen. Koji su naši limiti u tom natjecanju, ovog trenutka je dosta teško procijeniti, ali smatram da ćemo biti jači, da smo dosta respektabilna ekipa i ne bojimo se nikoga. Sa svima možemo igrati. Uz konsolidaciju kluba i igračkog kadra, željeli bismo na proljeće ostati u Europi.

Neven Hrupec // snimio Mirko Lukavski– Kako komentirate činjenicu da je hrvatski prvak, dijelom i zbog slabijih rezultata Podravke, ali i zbog izostanka ostalih klubova iz Hrvatske u euro-kupovima, izgubio izravni plasman u Ligu prvakinja sljedeće sezone?

– Samo Podravka nije dovoljna za rejting, nije za ženski rukomet dobro da naši klubovi odustaju od natjecanja u europskim kupovima, jer je svaki bod vrlo vrijedan. No, ne brinem zbog nastupa u kvalifikacijama za Ligu prvakinja. Budemo li i dalje jačai i stabilizirali klub i ako ćemo znati svoj cilj, onda nam ni te kvalifikacije ne bi trebale predstavljati problem, možemo ih proći i ujedno ih iskoristiti kao pripremu za LP. Da se baš dogodi da naletimo na neke ekstremno jake suparnike, nije tragedija igrati ni Kup kupova, jer u tom natjecanju možemo otići do kraja.

AMBICIOZAN SAM I ZATO ULAŽEM U SEBE

Iako mu je tek 37 godina, Neven Hrupec već je prikupio puno trenerskih iskustva.

– Prošla sezona je za mene veliko iskustvo, koje se ne može koristiti i za ispravljanje uočenih pogrešaka i da se postane još bolji trener. Mislim da sam sad u zrelim godinama kad mogu dati mnogo, živim rukomet 24 sata dnevno i on mi je nakon obitelji najvažnija stvar na svijetu. Mislim da sam sa 37 godina jedan od rijetkih trenera koji po treći put samostalno vodi ekipu u Ligi prvakinja. Imao sam sreće, ali vjerojatno i nekih zasluga za to. Moja je ambicija velike i zato ulažem puno u sebe, cijelo ljeto sam radio na dodatnom usavršavanju engleskog jezika i proučavanju rukometne literature i DVD-a.

U DARUVARU PO TRI TRENINGA DNEVNO

Neven Hrupec i njegov pomoćnik Bojan Golub, priznati stručnjak za kondicijsku pripremu, poveli su igračice u Daruvar, gdje će boraviti do 11. kolovoza.

– Trenirat ćemo tri puta dnevno, a puno ćemo raditi s loptom – otkrio je Hrupec.

Prve utakmice na rasporedu su od 12. do 14. kolovoza na turniru u mađarskom Érdu, na kojem uz Podravku Vegetu sudjeluju DVSC Korvex, Veszprem Barabas, ÉTV Érdi VSÉ, još jedan mađarski klub te ljubljanski Krim, suparnik Koprivničanki u skupini Lige prvakinja.

Trener Hrupec // snimio Mirko LukavskiRumunjski U Jolidon Cluj Napoca otkazao je prijateljske utakmice koje su bile dogovorene za 16. i 17. kolovoza. Zanimljivo je da je i Brašov otkazao dolazak na Samaržijin memorijal, s Rumunjkama očito nema sreće. Umjesto Cluja, očekuje se Zaječar, koji u svojim redovima ima i četiri hrvatske rukometašice.

Ruska Zvezda sa Zovkom, Matijevićem i Cvitom Pasičnik dolazi na prijateljski ogled 20. kolovoza, a od 26. do 28. kolovoza Podravka Vegeta nastupit će na jakom međunarodnom turniru u Metkoviću i Pločama, u društvu Budućnosti, Krima, Zaječara, DVSC-a, Metalurga. Borca iz Banja Luke i domaćina Dalmatinke.

Posljednja priprema uoči početka prvenstva bit će koprivnički turnir posevećen legendarnom treneru Josipu Samaržiji Bepu, a na kojem će uz Podravku Vegetu 2. i 3. rujna sudjelovati Krim, Hypo i Metalurg.

PODRAVKA VEGETA U NOVOJ SEZONI

VRATARKE: Ivana Jelčić, Marta Žderić, Ivana Kapitanović

LIJEVA KRILA: Nikica Pušić, Iva Pongrac

DESNA KRILA: Anita Gaće, Ivana Dragišić

PIVOTKINJE: Vesna Milanović Litre, Andrea Čović

LIJEVE VANJSKE: Sanja Damnjanović, Dina Havić, Marijeta Vidak

SREDNJE VANJSKE: Miranda Tatari, Maja Kožnjak

DESNE VANJSKE: Lidija Horvat, Ivana Petković.

(Tekst Goran Čičin-Mašansker, Sportske novosti, fotografije Mirko Lukavski, Glas Podravine)