S treninga u Fleuryju // Foto Ivo Čičin-MašanskerBod osvojen u Koprivnici u 3. kolu B grupe EHF Lige prvakinja s francuskim Fleuryjem donio je sigurnost u Podravku Vegetu. Lakše se putovalo u Francusku, bez grča je održan dobar trening, bit će još jedan danas prije podne, a navečer će se bez straha ući u utakmicu. Obje ekipe sada se bolje poznaju, s tim što Fleury za Podravku Vegetu nije iznenađenje, ali Koprvničanke jesu za Fleury.

U pripremi za utakmicu trener Podravke Vegete Goran Mrđen ima razrađenu taktiku, ali i mišljenje o raznim detaljima koji bi mogli odlučiti. Razgovarali smo nakon večernjeg treninga u subotu u Orleansu.

– I jedni i drugi znamo što znamo. Ništa se bitno tu neće promijeniti. Iako iz utakmice u utakmicu i oni malo mijenjaju, nešto u obrani, nešto u napadu. Nije sve isto, ali iste su igračice. Najvažnije za utakmicu je kako mi možemo riješiti njihov duel jedan na jedan. Tu su najjači kakvu god oni kolektivnu igru, mi kažemo, zavrte loptom, kako god postave napad, to ustvari počne kad jedna od vanjskih igračica napadne jedan na jedan u širokom prostoru, navuče naše dvije igračice i onda stvaraju višak u kojem će lopta ili završiti na krilu, ili se uputi udarac prije toga.

I u Koprivnici kod golova koje su zabijali mi smo u startu akcije ispali. Osobito kad je Barbosa bila u napadu. Stvarno je moćna igračica.

I kako to riješiti?

Mrđen na treningu u Fleuryju // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Mi bi htjeli to riješiti tako da ih stisnemo, da ostanemo što gušći u sredini obrane, da ne izazimo jako duboko, jer tada se teško braniti. Ako već moramo dobiti gol, neka ga dobijemo van devet metara. A odatle je najmanja vjerojatnost da ćemo dobiti puno golova. To je nekakvo razmišljanje, a sažetak svega je da se vraćamo što prije poslije izgubljene lopte, ali i nakon zabijenog gola. Jer u Koprivnici u vraćanju, u tom neredu prolazile su kroz nas, opet spominjem Barbosu, koja ima tu kvalitetu i prolazila je i kroz nas i kroz Ferencváros i Thüringer. Kad bi te stvari popravili došli bi do dobre igre.

Prognoza?

– Teško je prognozirati bilo što. Doma djeluju moćnije (s FTC-om) nego vani (protiv nas i Thüringera). Što bi mi htjeli? Da ne bude kao protiv FTC-a gdje smo se raspali. Htjeli bi normalniju utakmicu u kojoj im možemo parirati, a sad hoće li biti minus dva, plus dva… da bude normalna utakmica. Da trajemo što duže na rezultatu, pa i ako vode, ako rezultat nije visok, da ih možemo stizati. Pokazali su da imaju te amplitude iz strašnoga u lošije. Doma smo iskoristili lošiji dio sa silnom energijom, voljom, željom, tu smo se nametnuli. Hoćemo li to uspjeti ovdje ne znam, ali cilj je da se nametnemo kroz obranu, da nam napad potraje, da akcije koje pokrenemo malo produžimo. Ne da bi uzimali vrijeme, već da dođemo do prigode. Još uvijek premalo radimo šanse za linijske igračice, krila i pivotmena. Na neki način je logično, jer smo novi, prvi puta igra zajedno netko s nekim. Taj osjećaj sporazumijevanja u igri ne može se ugraditi preko noći.

Slika iz Fleury les Aubrisa // Foto Ivo Čičin-MašanskerProdužetkom napada htjeli bi da ih raširimo u obrani, da dođemo lakše do gola. I onda ako im budemo trpali bit će i oni nervozni. Sigurno su željni sportske osvete, što je logično. Rejtingom su u Europi kvalitetniji od nas, što ne znači ako su bolji da moraju pobijediti.

– Pobjeda im praktički rješava prolaz u glavnu grupu, Podravki pobjeda daje tu mogućnost.

– Nama pobjeda daje tu mogućnost isti kao i njima. U tome smo isti. Zavisilo bi od idućih utakmica.

Jasno, možemo kalkulirati do jutra, ali rješenje će se naći tek na utakmici. I bilo kako da bude, u srijedu se već u Koprivnici igra prvenstvena utakmica sa ŽRK Splitom, a u nedjelju utakmica 5. kola s FTC-om u Koprivnici.