Skok Lidije Horvat u finalu ÉrdaAko se spoje uspjesi malih koprivničkih sportova s onima kako su počeli u novoj sezoni stupati nogometaši Slavena Belupa i rukometašica Podravke Vegete, onda imamo lepezu opravdanog ulaganja u sport kao čimbenik zdravlja i sport kao zabave, ali i sporta kao promotivnu mogućnost. Osobito kad je u pitanju Podravka Vegeta koja je koprivnički klub s najviše nastupa u Europi i s europskim klubovima u Hrvatskoj godišnje.

Nakon uspjeha u mađarskom Érdu mnoštvo web stranica naše i europskih zemalja pisalo je o tome, prenosilo slike iz Mađarske. Kakvo je to mjesto i kakav je to rukomet, pitali su nas znatiželjnici. Ako ste pomislili da je to neki gradić prevarili ste se. Pred dvije godine bilo je 64.000 stanovnika, a sve ih je više, jer Mađari bježe iz velegrada, Budimpešte, i kupuju ili grade kuće u okolnim mjestima, a osobito u Érdu, gdje ima i termalnih voda.

STANJE RUKOMETA VIĐENO NA TURNIRU U MAĐARSKOJ

Pozdrav rukometašica Podravke i Veszpréma nakon finalaUostalom, Podravka je bila smještena u Termál hotelu Liget, koji ima ogromnu posjetu, hotelski bazen je prepun ljudi na rehabilitaciji, pa je uoči finala tokom prijepodneva većina igračica stisnuto u nekoliko soba, dok su one mlađe odmarale uoči utakmice u hodniku, a treneri su otišli u dvoranu i skupa s vašim izvjestiteljem grijali stolce od 14,45 do 21,30 sati, dakle skoro šest sati. Podravka Vegeta iduće godine branit će naslov, ali će morati postaviti zahtjeva za normalnim uvjetima, smještajem, prehranom i normalnim suđenjem. O tome vam treneri neće govoriti javno, ali sramota je kako navijaju za svoje.

Érd je jugozapadno od Budimpešte 20 km od centra, graniči s najjužnijim 23. budimpeštanskim kvartom, a dobri poznavatelji rukometa sjetit će se mjesta Százhalombatta u kojem su na neutralnom terenu igrale rukometašice Hrvatske i Jugoslavije – to je mjesto koje se računa kao Budimpešta, a smješteno nešto južnije od Érda.

MAĐARSKI GRADOVI ULAŽU U ŽENSKI RUKOMET

Érd ulaže novac u ženski rukomet, trenira ga tehnička direktorica i po potrebi izbornica francuska reprezentacije, bivša mađarska reprezentativka Édiná Szabó i u Érdu teško do bodova dolazi bilo tko, pa i Györ. Podravka Vegeta ”riješila” je domaćine, a istoga dana i DVSC iz Debrecen, koji je iza Györa i FTC-a treća mađarska ekipa po jačini. Turnir je privukao i sudionika Lige prvakinja francuski Metz, koji se pokazao i sastavom za finale, krasno igraju, ali je očajno zakazao u prednatjecanju u susretu s Vesprémom, pa je nakon toga demolirao DVSC u borbi za 3. mjesto. U Metzu žale za hrvatskim rukometašicama (tamo su igrale Franić i Horvat), ali dres Kike Franić bio je u igri. Naime, dres broj 14 s njenim imenom nosila je nova igračica Metza, Nizozemka Yvette Broch.

Time out na utakmici s DVSC-omVeszprém je s, nekad Podravkinom, Anitom Bulath jak (priznat ćemo: rasturila nas je u početku, 6:1, 7:2). I oni žele viši plasman u mađarskoj ligi.

ÉTV Érdi uložio je dosta u obnovu ekipe, želja je bila i Svitlana Pasičnik, ali je krenula put Rusije i u subotu gostuje sa svojom Zvezdom na utakmici u Koprivnici (gdje ima i stan: čuva ga i u njemu stanuje njena velika prijateljica Lidija Horvat). Bulath je iz Podravke morala otići u onom poznatom ”paketu” strankinja, a da su bolja vremena, odmah bi se vratila u Koprivnicu.

Alcoa Fehérvár dovela je dvije Hrvatice i jednu Crnogorku koja je pet godina igrala u Hrvatskoj. Radi se o desnom krilu Ani Nikšić i desnoj vanjskoj igračici Ani Maruščec te Podravkinoj Sandri Nikčević, koju trener stavlja na desnu stranu, nema ljevakinje. Najbolje igra Ana Nikšić na krilu, dok se Nikčević traži, čak više nego što je to bilo vidljivo u Koprivnici. No, rekla nam je da je zadovoljna.

PODRAVKA VEGETA IZNENADILA MNOGE I SAMU SEBE

Podravka Vegeta bila je najljepša priča turnira, iako je vjerojatno iznenadila domaćine, nisu očekivali tako jaku ekipu u samom početku sezone. Ma, iznenadila je i samu sebe, vjerujte. Uspjeh je postignut u zahtjevnim utakmicama i uz dosta trke. No, noge su bile još ”tvrde”, par Hrupec-Golub odradio je pripreme i turnir bez ozljede igračica, sada će raditi na svježini i subota bi već mogla pokazatui svježiju Podravku Vegetu. Hoće li gledatelji u utakmici sa Zvezdom vidjeti i taktički dobro pripremljenu ekipu? Ne treba to očekivati, niti je to cilj početnih pripremnih utakmica.

Pobjednice ÉrdaAli u Mađarskoj se vidjelo kako su se sjajno uklopile Sanja Damnjanović i Lidija Horvat i kako je pri tom nužno smanjena pažnja obrane na Mirandu Tatari, koja nam je rekla da joj je puno lakše igrati. Kad se olabave mišići nakon priprema, Nikica Pušić i Anita Gaće bit će vrlo opasne, osobito u kontrama. O Vesni Milanović Litre na pivotu ne treba trošiti riječi. Taj veliki borac ne može igrati loše. Nakon prvih pravih priprema (dosad je taj dio uvijek ”pojela” reprezentacija) Marta Žderić djeluje dobro i ostaje prva pratilja Ivane Jelčić, ali stručnjaci znaju za kvalitetu Ivane Kapitanović. Maja Kožnjak i Ivana Petković moraju dohvatiti ritam ostalih, jer će inače, ocijenili su to i stručnjaci u Mađarskoj, Podravka u Ligi prvakinja biti u problemu – kvaliteta će biti sublimirana u prvih, recimo, devet (ubrajamo tu i ”obnovljenu” Dinu Havić, koja će morati, poput Horvat, igrati i u obrani i u napadu).

KADETKINJA SARA ŠENVLAD U PRVOJ EKIPI

No, od utorka na treninzima su i juniorke Andrea Čović, Marijeta Vidak i Ivana Dragišić, koje su se vratile s EP juniorki, treneru Podravke Lino Branku Krajačiću vraćene su Ines Gvoić i Andrea Božić, ali je kao sedamnaesta prvotimka u rad prve ekipe uključena visoka kadetkinja Sara Šenvald, također primijećena od stručnjaka. Nije nemoguće da neka od njih bljesne, ali za njih sada počinje dugački put skupljanja iskustava. Utakmica će biti dovoljno i za to.

Veselje pobjednicaPodravke Vegeta u četvrtak odlazi na rafting na Mrežnicu. Utakmica niti s Clujom, niti sa Zaječarom ovog tjedna nije bilo, a trener Hrupec kaže da mu tako i odgovara, jer nakon napora na mađarskom turniru, pitanje je kako bi uigračice izdržale još dvije jake utakmice u dva dana. Uostalom, Cluj je tražio susrete, pa otkazao.

U SUBOTU U 18 SATI SA ZVEZDOM ZVENIGOROD

Idućeg tjedna, od 26. do 28. kolovoza Podravka Vegeta je na jakom međunarodnom turniru u Metkoviću i Pločama, a 2. i 3. rujna Bepov je turnir u Koprivnici. I onda počinje hrvatsko prvenstvo, EVN Super liga, a sve bliže je listopad i pun program Lige prvakinja.

Za početak: treba doći u subotu u koprivničku gimnazijsku dvoranu vidjeti i pozdraviti novu Podravku Vegetu u pripremama za domaće i europske nastupe.

I ostati uz ekipu grlom i dlanovima.