PrvakinjeHrvatske1Svoje viđenje državnog prvenstva i osvajanja naslova državnih prvakinja za mlađe kadetkinje na našu zamolbu iznio je nakon prvenstva trener Branko Krajačić. Donosimo njegov tekst u potpunosti.

U 21-oj utakmici 21-a pobjeda

Još jedna nadarena i perspektivna generacija, mlađe kadetkinje Podravke, ovih je dana ostvarila vrlo zapažen rezultat, osvojivši prvenstvo države u rukometu, koje se odigravalo od 14. do 17. travnja u Čakovcu.

Koliko je rezultat vrijedan govori i činjenica da je branitelj naslova iz prošle godine bila ekipa Zrinskog, koja je bila i organizator završnice. Kako bi lakše shvatili vrijednost osvajanja naslova, opisat ću kratko put do završnice.

U kvalifikacijskom dijelu natjecale su se 42 ekipe, podijeljene u tri regije. Ekipa Podravke natječe se u regiji Sjever koja broji 15 ekipa. U turnirskom sustavu igre svatko sa svakim (2×20 minuta), Podravka je odigrala 14 utakmica i ubilježila svih 14 pobjeda, s omjerom golova 374:173 ili +201.

Kao prve u regiji s puno samopouzdanja i velikom željom da ponovo vratimo pehar u Koprivnicu otišli smo na završnicu na koju se plasiralo 12 ekipa iz cijele države, a koje su bile podijeljene u dvije grupe. A grupa: Dugo Selo, Pan Đakovo, Lokomotiva, Kaštela, Sinj i Podravka. B grupa: Orijent Presofleks, Opatija Liburnija, Sesvete Agroproteinka, TVIN Trgocentar, Vranjic i domaćin Zrinski.

Podravka je potvrdila ulogu favorita i, pobijedivši sve protivnice u grupi, plasirala se u polufinale. Istina, plasman u polufinale ostvaren je nešto teže od očekivanog, jer sustav natjecanja u kojem se igra 2×15 minuta, pogoduje slabijim ekipama, gdje im se daje mogućnost neaktivnog napada i dugog čuvanja lopte, pa svaki napad, uz mnoštvo prekršaja, traje vječnost. To potvrđuje i podatak da smo kao ekipa s najboljom gol razlikom 102 :72 +30, iz sedam odigranih utakmica, u prosjeku postizali samo po 15 pogodaka po utakmici. Posebna zanimljivost je da smo utakmicu protiv Pan Đakova, dobili rezultatom 14:13, a suci su našim protivnicama digli ruku za pasivni napad ukupno 20 puta, a niti jednom im nisu i oduzeli loptu zbog neaktivnosti. Toliko o razumijevanju rukometa.

U polufinalu nas je čekao ogled s ekipom iz Vranjica kojeg smo dobili 11:7, a s nestrpljenjem smo očekivali završetak drugog polufinala između Zrinskog i Sinja, koji je Zrinski riješio u svoju korist pobijedivši 14:10.

Finale, koje su svi i očekivali, jer je tako već četiri godine za redom, u kojima je dva puta uspješnija bila Podravka i jednom (prošle godine) Zrinski. Cijela predstava dostojna finala, oko 1000 gledatelja (stotinjak iz Koprivnice), bodrilo je obje ekipe, a igra i zalaganje na najvišoj razini. Zrinski je bolje otvorio utakmicu i postiže dva pogotka, no Podravka ubrzo stiže i prestiže te odlazi na dva razlike. Ne čini se neka razlika, ali su nastup i igra Podravke izgledala tako dobro, da je svima bilo jasno tko će osvojiti prvenstvo. Nakon prvog dijela 7:5 za Podravku, a posebno zanimljivo bilo je otvaranje drugog poluvremena u kojem 11 minuta nije postignut pogodak (a igra se 15 minuta) i ono je završilo 2:2, od čega je Zrinski oba pogotka postigao sa 7 metara. Rezultat na semaforu pokazuje 9:7 i zvuk sirene bio je i znak da Podravka može slaviti povratak pehara u Koprivnicu.

Ukupno 21 utakmica i toliko pobjeda, zaslužuje pohvalu i naslov prvaka države.

Nešto treba mijenjati

Kao što je običaj na kraju prvenstva, glasovima trenera, a uz nazočnost izbornika mlađe kadetske reprezentacije Lidije Bojić-Čačić i trenera Vesne Miletić i Branka Šebeka, bira se najbolja sedmorka, najbolji igrač, najbolja vratarka i najuspješniji trener. Koliko je glasovanje apsurdno i nerealno, govori podatak da u sedmorki nema niti jedna igračica Podravke, već je samo Larissa Kalaus proglašena najboljom igračicom prvenstva.

Ne čudi nas odnos prema Podravki kao klubu, jer na to smo već navikli, ali nije pošteno prema tim mladim sportašima koji svojim svakodnevnim trudom, zalaganjem a konačno i rezultatom, ne zavređuju takav odnos.

Još je veći apsurd da se upravo od 25. do 28.travnja u Labinu okuplja mlađe kadetska reprezentacija koju čini najviše igračica iz Podravke, a u koju su pozvane (po treći puta) Zagorščak, L. Kalaus, D. Kalaus, Šenvald i Dušak,

Osim ovih pet igračica na popisu nisu zbog osobnih razloga Maljak i Markanović, a bile su na prethodnim akcijama.

Rukomet mlađih kategorija nažalost nazaduje

Gledajući kompletno prvenstvo, osobno nisam zadovoljan prikazanim rukometom. Ako je to zaista naša budućnost, malo ekipa ima perspektivu i bojim se da će se kvaliteta rukometa spustiti za još pokoju stepenicu, iako i trenutno baš nismo visoko, naravno izuzimajući ekipu Podravke.

Na ovom se prvenstvu osim finalne utakmice, vidjelo malo od rukometa, a sve se uglavnom svodilo na kontakt igru s puno guranja, uguravanja, navlačenja te gotovo bez šuta iz vanjskih pozicija. Nerijetko, zbog tereta rezultata, treneri su postavljali flaster igrača, što je totalno ubijanje rukometa, pogotovo u mlađim kategorijama, i ekipe koje imaju po jednog boljeg igrača s takvim su načinom igre imale dosta problema. Naravno, Podravka ne spada u tu kategoriju, jer ima nekoliko vrlo kvalitetnih igračica i sustav takve igre protivnica ne bi imao smisla.

Ovo je kritika struci i zasigurno će se morati nešto mijenjati kako u propozicijama natjecanja tako i posebno u radu u klubovima kojih je ove godine u prednatjecanju, za pohvalu, bilo više nego prethodnih godina.

PrvakinjeDrzave2Ovaj zapažen uspjeh ostvarile su igračice: Anabell Telic, Vanessa Markanović; Tihana Krnjak, Tea Široki, Iva Polančec, Tajana Krnjak, Mirna Dukić, Larissa Kalaus, Lucija Kvakarić, Ena Zagorščak, Tamara Vuk, Sara Šenvald, Dora Kalaus, Lana Dušak, Karla Sabolić, Iva Pejak, Ana Marija Maljak, Antonia Oremović.

Već prvakinje 3. lige sjever – dosad bez izgubljene utakmice

Slijedeće obveze su nam odigravanje još tri kola 3. HRL sjever, u kojoj smo već sada osigurali naslov prvaka, jer u 19 kola nismo izgubili utakmicu, iako se radi o seniorskoj ligi i najmlađa smo ekipa lige.

U Trilju se 1. svibnja, održava Kup reprezentacija regija (6 ekipa), gdje za ekipu Sjevera nastupa 10 naših igračica i moja malenkost kao izbornik, ali o tome poslije turnira.

Napisao trener mlađih kadetkinja Podravke 3 Branko Krajačić