Na Završnici prvenstva Hrvatske za djevojčice ”A” rođene 2006. / 2007. godine održanoj u Poreču od 24. do 27. travnja, pravo sudjelovanja ostvarilo je dvadeset ekipa. Iz regije Sjever, uz ekipu Podravke, na Završnicu su se plasirale ekipe RŠD Bjelovar iz Bjelovara, RK Radnik iz  Križevaca, RK Koka iz Varaždina i RK Zrinski iz Čakovca.

Djevojčice Podravke nalazile su se u grupi ”B” s ekipama RK Dalmatinka iz Ploča, RK Osijek iz Osijeka, RK Sinj iz Sinja te RK Samobor iz Samobora.

Grupna faza

Prva utakmica protiv RK Dalmatinke koja je na Završnicu stigla s petog mjesta u svojoj regiji pokazala je da ova ekipa može biti neugodna. Niske, ali vižljaste Pločanke dobro su se suprotstavile našim djevojčicama, ali se na odmor išlo s dva gola prednosti. U drugom poluvremenu Podravka je brzo na 10 : 6, ali nastupa ”crna rupa” i Pločanke su u minimalnoj prednosti 12 : 11 u 23. minuti. Do kraja utakmice polako se bude Podravkašice te na kraju upisuju pobjedu 17:15.

Druga utakmica istog dana protiv Osijeka mogla je biti riješena i jednostavnije, ali u startu ostajemo bez Gabriele Domović kojoj stradava skočni zglob, a u četvrtoj minuti Tara Đelekovčan je zakucana u pod pri čemu nezgodno udara glavom i to nakon prethodna dva ista takva nesankcionirana prekršaja. Tari se vrti i povraća, pa smo se svi uplašili zbog mogućeg potresa mozga. Problemi kulminiraju kada u 16. minuti Petri Canjugi igračica Osijeka pada na skočni zglob te Petra zbog bolova nije mogla nastaviti utakmicu. Osijek koristi neigranje naše dvije vanjske i kružne napadačice te u 20. minuti dolazi u vodstvo 10 : 9. No, tada ostale Podravkine djevojčice pokazuju veliko i hrabro srce i do kraja utakmice postižu osam pogodaka te pobjeđuju rezultatom 16 : 11.

Drugi dan Završnice prvi je protivnik bio RK Sinj. Petra i Gabriela su u bolovima, ali stišću zube. Tara je, kao i uvijek, željna igre no na zagrijavanju ponovno vrtoglavica od udarca prethodnog dana. Iskusnije i brze Sinjanke dolaze u prednost 8 : 5, a u igru ulazi Tara Đelekovčan te se malo budimo i na poluvrijeme odlazimo s 10 : 8 za Sinj. Drugo poluvrijeme u kojem Tara Đelekovčan nije uspjela izdržati Sinj odlazi na 13 : 9 te drži prednost od 3 do 4 gola do kraja utakmice i pobjeđuje 18:15.

Istoga dana igrala se i četvrta utakmica protiv RK Samobora. Naše djevojčice su zakrpane, u bolovima, ali ne odustaju. Samobor se bolje snašao pod pritiskom  i slavio pobjedu 15 : 12. Za Podravku je to značilo razigravanje 1 / 8 finala sa starim znancem RK Radnikom iz Križevaca već drugo jutro.

Razigravanja

Treći dan natjecanja u 5. po redu utakmici s kvalitetnim Radnikom kao i svaki puta borbeno i napeto. Otvaramo utakmicu vodstvom, ali Radnik okreće i odlazi na 7 : 4, a na odmor odlaze uz dva gola prednosti. Polako hvataju priključak Koprivničanke, ali ponovno se dižu Križevci. Zadnjih šest minuta ”ludnica”! Dvoranom se, kao i na dosadašnjim utakmicama, ori Podravka, Podravka, ali ovoga puta nešto posebno! Želimo prema polufinalu. Podravkašice nižu gol za golom, a Križevčanke našem ne mogu prići. Šest golova za Podravku i jedan za Radnik u zadnjih 6 minuta značilo je važnu pobjedu 16:14 i osigurano četvrtfinale.

Naša šesta utakmica, druga razigravanja 1 / 4 finala protiv prošlogodišnjih prvakinja, Lokomotive iz Zagreba. Otvaranje utakmice s 1 : 0, napad za 2 : 0, ali stativa. Lokomotiva izjednačava i odlazi na 5 : 2. Do kraja poluvremena Koprivničanke izjednačavaju na 5 : 5. Početkom drugog poluvremena radimo nekoliko tehničkih grešaka koje Lokomotiva kažnjava i odlazi na 8 : 5. Do kraja utakmice Lokomotiva ne ispušta prednost i pobjeđuje s konačnih 17 : 12. Nakon poraza, čekamo treću utakmicu u istom danu s RK Kokom iz Varaždina u razigravanju od 5. do 8. mjesta.

Sedma utakmica, treća razigravanja, za plasman od 5. do 8. mjesta, Koka iz Varaždina. Bodreni našim vjernim navijačima od početka utakmice imamo prednost, osjeti se da ekipu nije poljuljao poraz u 1 / 8 finala, letimo po terenu. Otvaranje utakmice s 3 : 0, a Koka se neda do 5 : 5, pokušavajući pratiti naš tempo, ali samo do 8 : 5 na poluvremenu. Drugo poluvrijeme igramo u istom ritmu i ne dozvoljavamo nikakvo iznenađenje. Razlika se podiže do konačnih 18 : 10.

Četvrti dan Završnice igramo našu osmu utakmicu, četvrtu razigravanja, za 5. mjesto, a protivnik je RK Split 2010 iz Splita. Odlično otvaramo utakmicu 4 : 0, 5 : 1, 7 : 2. Sinergija naše publike i nas je nešto prekrasno, nosi nas na terenu kao da igramo prvu, a ne osmu utakmicu u četiri dana. Prvo poluvrijeme završavamo 10 : 4. U drugom poluvremenu pojačavamo ritam i dižemo prednost na 14 : 6 do konačnog rezultata 15 : 8.

Bez obzira na poteškoće koje su nas pratile, želja nam je bila uloviti polufinale. No, veseli nas ostvareno peto mjesto, jer smo ostali u krugu s ekipama koje su činile vrh tablice i prošle godine. Uz to, jako smo ponosni na našu Leu Smiljanec koja je uvrštena u sedmorku prvenstva kao najbolje lijevo krilo. I tu imamo kontinuitet, jer je prošle godine to bila naša Ena Cvelber. Posebno smo ponosni i zahvaljujemo se  našim roditeljima koji su nas bodrili s tribina, davali nam veliku podršku te cijelo vrijeme vjerovali u nas. Također, veliko hvala i svim drugim navijačima i ekipama koje su nas bodrili tijekom prvenstva te nagradili velikim pljeskom pri preuzimanju pehara za osvojeno peto mjesto.

Snimke proglašenja i slavlja:

 

 

Tekst: Nenad Smiljanec

Foto:HRS