Veselje koprivničkih igračica nakon utakmice // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Podravka Vegeta oprostila se od Lige prvakinja pobjedom nad višestrukim europskim prvakom Viborgom od 28:27 (13:14). Izjednačeno, drugačije s Dankinjama ne može biti, ne može se računati na veliku razliku, iako je Podravka Vegeta u početnim minutama vodila i sa 4:0. Jedno vrijeme jedini strijelac bila je Sanja Damnjanović (ukupno 10 golova), a kad su se priključile i druge, onda je Podravka Vegeta igrala europski.

Uostalom, osim kiksa u Norveškoj, Podravka Vegeta bila je u igri ravnopravna i Larviku i Krimu i bolja od Viborga. U večerašnjoj utakmici briljantna je bila Marta Žderić na golu, iako su joj velike muke zadavale Skov (8 golova), Jurack (7) i H. Mikkelsen brzim kontrama. Dobro je na danskoj strani branila i Pedersen, ali gotovo da se unaprijed znalo da će o pobjedniku odlučiti gol više. Taj gol više Podravka Vegeta ostvarila je i s raspoloženom Kožnjak, mladima Čović i Dragišić, te izvanrednom Gaće na desnom krilu. Kapetanica Tatari išla je, kako voli kazati, na glavu.

Maja Kožnjak vodila je do pobjede // Foto Robert ŠoštarićTrener Dankinja ismijao je suce, rekavši da su sudili dječju utakmicu, ali gospodin Albertsen bi trebao shvatiti da je rukomet igra u kojoj ne pobjeđuju uvijek Dankinje. Uostalom, to je peti poraz Viborga u Koprivnici u odigranih šest utakmica.

Podravka Vegeta svojim je igrama zaslužila i prolaz, ali nije i bodovima. Da je bilo punog obola nekih igračica (Horvat, Petković) Podravka Vegeta igrala bi drugi krug. No, i ovako je napravljeno dosta: ovo je tek prva polovica četvorogodišnjeg plana napretka.

U Ljubljani Larvik je osigurao četvrtzavršnu grupu pobjedom nad Krim Mercatorom od 19:22 (11:11), pa je konačni poredak: 1. Larvik 8, 2. Krim 6, 3. Viborg 6, 4. Podravka Vegeta 4. Podravka Vegeta pobjedom nad Viborgom gurnula je Krim Mercator u četvrtzavršnicu, a Viborg poslala u Kup kupova.

TOK UTAKMICE

Prije početka utakmice minutom šutnje odana je posljednja pošta njemačkom sudačkom paru braći blizancima Methe, koji su u petak tragično poginuli u prometnoj nesreći u Njemačkoj.

Utakmica je igrana u ambijentu pune dvorane, publika je prepoznala uloženi trud igračica i došla ih podržati u nastojanju da se časno oproste od Lige prvakinja. A počelo je sjajno. Pordavka Vegeta povela je sa 4:0 golovima Sanje Damnjanović, od toga je dva postigla iz sedmeraca koje su privredile ona i Tatari.

Tatari se borila kao lavica // Foto Robert ŠoštarićDO 21. MINUTE SVE GOLOVE ZA PODRAVKU DALA JE DAMNJANOVIĆ

Međutim, u tim svojim realizacijama Damnjanović nije imala pratnju, pa su Dankinje, u igri u kojoj su golovi brzo padali, zgodicima Skov i Jurack došle do izjednačenja. Obrana sedmerca Marte Žderić (spremila je ”u džep” Rumunjku Varzaru), dala je novu mogućnost vodstva i Damnjanović je postavila 5:4. Iz sedmerca Jurack je izjednačila i onda dovela prvi puta Viborg u vodstvo od 5:6, a Frafjord je povisila na dva razlike, 5:7. Sanja Damnjanović nastavila je simultanku, smanjila na 6:7, a onda je, u 21. minuti, prvi gol zabila neka druga igračica. Bila je to uporna, borbena Tatari, 7:7. A tko drugi, nego Sanja, zabija u 23. minuti gol za vodstvo 8:7.

UBOJITA SKOV, SLABE HORVAT I PETKOVIĆ, OSVJEŽENJE DRAGIŠIĆ

Onda je krenulo natjecanje Skov protiv Podravke. Skov izjednačuje na 8:8, Milanović Litre zabija svoj prvi gol od dva i Podravka je vodila 9:8, Skov izjednačuje, a onda je nastupila treća igračica na desnom vanjskom: trener Hrupec iznerviran neučinkovitima Petković i Horvat, ubacio je mladu Ivanu Dragišić, koja je ”šusnula” prekrasan gol u suprotni ugao. No, Skov opet izjednačuje, Milanović Litre zabija drugi svoj gol za 11:10 (nije baš dobivala lopte na crtu), Chebbah izjednačuje, Sanja zabija za novo vodstvo, a Chebbah se revanšira i 12:12 je. No, nije se dala, u prvom poluvremenu fenomenalna Damnjanović, iz sedmerca postavlja vodstvo 13:12. Onda Henriette Mikkelsen zabija svoj prvi gol u seriji za 13:13, a Jurack postavlja rezultat poluvremena 13:14.

Ivani Petković nije išlo // Foto Robert Šoštarić”UKAZALE” SE KOŽNJAK, GAĆE, ČOVIĆ

Nakon 13:15 Skov na početku drugog poluvremena, nekako je izgledalo kao da je Podravka pala, ali Pušić-Koroljević smanjuje, a svoju seriju prekrasnih golova počinje Anita Gaće na desnom krilo, pokazavši i na ovoj utakmici da je najbolje desno krilo u Hrvatskoj. Ali Skov (opet ona) i Fisker (jedini gol) u 37. minuti ponovno Viborgu ostvaruju dva gola prednosti, 15:17, ali sada ravnotežu nastavlja Gaće na 16:17, Damnjanović u 40. minuti izjednačava, a Gaće dovodi Podravku Vegetu konačno u vostvo od 18:17 u 41. minuti, a Tatari zabija za dva razlike, 19:17. Po kretanju rezultata vidi se kakva je to bila utakmica. U međuvremenu Žderić je imala niz sjajnih obrana zicera, pa i šuteva iz vana, a dosta ih je skupila i Pedersen (od 37. minute branila je Due), ali to su u jednom dijelu bili udarci koji su bili slabašni, jer su ruke sudaca Slovaka i Čeha bile opravdano često u zraku zbog pasivne igre, pa se pucalo jer se moralo.

Sanja Damnjanović pala je u drugom dijelu, nije imala ni snage, ni preciznosti, ali su zato povukle druge. Jedna od njih se naprosto ”ukazala”. To je bila Maja Kožnjak. Ali nakon još jednog gola Gaće i 20:18 u 45. minuti, u 46. minuti bljesnula je Andrea Čović i prvi puta postavila vodstvo Koprivničanki na tri razlike, 21:18. Zabila je Jurack, ali i opet Čović, pa Pušić i, eto Podravki četiri razlike, 23:19. Onda je razliku počela održavati Kožnjak, koja je morala zaigrati na desnom vanjskom iz poznatih i navedenih razloga. Do kraja su zabijale Kožnjak, Gaće, Čović, Damnjanović semderac, a značajan je bio trenutak kad je Jurack stala na crtu od sedam metara, nasuprot nje visoka Ivana Kapitanović, Grit je pokušala preko nje, ali je pogodila veliku mrežu iza gola.

Nikica Pušić-Koroljević - dva gola Viborgu // Foto Robert ŠoštarićDRAMATIČAN KRAJ U KOJEM VIBORG GUBI I UTAKMICU I PLASMAN

Ostalo je 27:24 i onda su nastupili najuzbudljiviji trenuci. H. Mikkelsen smanjuje na 27:25, a minutu i 24 sekunde prije kraja Skov je smanjila na jedan razlike. Zavladao je strah da se ne ponove utakmice s Krimom (izgubljena s jedan razlike u Koprivnici) i s Viborgom u Danskoj i Krimom u Ljubljanu (golovi za izjednačenje domaćih padali su u posljednjim sekundama). Međutim, Kožnjak je, nekih 30 sekundi prije kraja, zavukla loptu u mrežu za 28:26, Dankinje su zabile još jedan gol, ali: tko te pita! Sirena je označila kraj. Dankinje u plač, izgubile su četvrtzavršnicu, Podravka u veselje: dokazale su se cure u najjačoj skupini. I bez obzira što će netko govoriti o Pirovoj ili uzaludnoj pobjedi, ona to nije. A osobito se ne može prigovoriti na borbenost i igru. Igra se bitno poboljšala i takav rast u rukometnoj kvaliteti temelj je za iduću sezonu.

A ona počinje u srijedu na Upravnom odboru kluba, kada će se raspravljati o ekipi za sezonu 2012/13. godinu.

Uskoro će biti i skupština, a članovi skupštine su svi članovi kluba. Dakle, tko ima ideje, primjedbe, možda i novac, neka se učlani u klub i utječe na politiku kluba na pravome mjestu, na klupskoj skupštini.

LJUBLJANA OSTALA U DVORANI I ČEKALA REZULTAT IZ KOPRIVNICE

Drama se odvijala i u Ljubljani. U izjednačenoj utakmici Larvik je na kraju pobijedio i otišao u četvrtzavršnicu. Tamo je utakmica počela pola sata ranije, pa je i ranije završila. No, ostali su otvoreni svi novinarski laptopi, a službeni spiker, koji i inače jako puno priča, prenosio je na koprivničku utakmicu gledateljima na tribinama i igračicama obje ekipe. Pobjeda Podravke Vegete je proslavljena, javio se i direktor Krima i čestitao. Rekao je da Podravka kod njih ima kaj hoće. Netko je sa strane skromno dodao: budu dosta i ćevapi!

Pozdrav vjernoj publici // Foto Ivo Čičin-MašanskerUTAKMICA 6. KOLA B GRUPE LIGE PRVAKINJA

PODRAVKA VEGETA – VIBORG 28:27 (13:14)

KOPRIVNICA – Sportska dvorana Gimnazije Frana Galovića. Gledatelja: 2000. Suci: Radoslav Kavulic (Slovačka) i Libor Skruzny (Češka). Delegat EHF-a: Jean Phillippe Dubedout (Francuska).

PODRAVKA VEGETA: Žderić (18+1), Jelčić (0+0), Kapitanović (-+0); Čović 3, Kožnjak 3, Pongrac, Šenvald, Petković, Gaće 5, Damnjanović 10(5). Milanović Litre 2, Dragišić 1, Havić, Tatari 2, Horvat, Pušić-Koroljević 2. TRENER: Neven Hrupec.

VIBORG: Due (3+1), Pedersen (13+0); Skov 8(1), Frafjord 2, Jurack 7(1), Larsen, Chebbah 2, H. Mikkelsen 5, Varzaru 1(1), C. Mikkelsen, Poulsen, Ahlm 1, Fisker 1. TRENER: Martin Albertsen.

SEDMERCI: Podravka Vegeta 6(5), Viborg 5(3).

Igračice ''u posjetu'' najglasnijima // Foto Ivo Čičin-MašanskerISKLJUČENJA: Podravka Vegeta 6 minuta (Damnjanović, Horvat, Pušić-Koroljević po 2), Viborg 8 imnuta (Frafjord 2+2, Larsen, Chebbah po 2).

IGRAČICA UTAKMICE: Marta Žderić (Podravka Vegeta).

Druga utakmica u grupi: Krim Mercator – Larvik 19:22 (11:11)

Arena u Ljubljani slavi Podravkinu pobjeduKonačni poredak B grupe: 1. Larvik 8, 2. Krim Mercator 6, 3. Viborg 6, 4. Podravka Vegeta 4.

U nastavku Lige prvakinja igraju: Budućnost i Midtjylland iz A grupe, Larvik i Krim Mercator iz B grupe, Györ i Metz iz C grupe te Oltchim i Itxako iz D grupe.

Natjecanje u Kupu kupova nastavljaju: Byaasen iz A grupe, Viborg iz B grupe, Randers iz C grupe i Dinamo Volgograd iz D grupe.

Europska natjecanja završila su za Thüringer (osvojen 1 bod) iz A grupe,  Podravku Vegetu (osvojila 4 boda) iz B grupe, Hypo Nö (osvojio 4 boda) iz C grupe i Buxtehuder (bez osvojenih bodova) iz D grupe.