Mrđen, Kapitanović i Džono na presici // Foto Ivo Čičin-MašanskerPočela je nova sezona EHF Lige prvakinja, 22. sezona kako u njoj nastupa europski rekorder po broju nastupa i jedanput europski prvak, naša Podravka Vegeta. Koprivničanke, smještene u B grupu, u 1. kolu gostuju u Mađarskoj. U mjestu Dabas domaćin je FTC Rail Cargo Hungaria, poznatiji kao Ferencváros (ono FTC znači Ferencváros sportski klub). Utakmica se igra u OBO Areni u nedjelju u 17,15 sati. Sudit će suci s Kosova Erdoan Vitaku i Arsim Vitaku. Delegat EHF-a je Nebojša Vujisić iz Crne Gore. HTV 4 ima izravni prijenos.

U drugoj utakmici sastaju se Thüringer HC – Fleury Loiret Handball (nedjelja 14 sati). Neke utakmice igraju se večeras, u petak: CSM Bukuresti – MKS Selgros Lublin (18) i Krim Mercator – HCM Baîa Mare (19), obje iz D grupe. EHV TV prenosi utakmice na svojoj stranici

http://www.ehftv.com/int.

Novost je što će se kretanje rezultata moći pratiti uživo. Recimo za utakmicu FTC – Podravka Vegeta na

http://www.eurohandball.com/ec/cl/women/2015-16/match/2/013/FTC-Rail+Cargo+Hungaria+-+HC+Podravka+Vegeta

Na presici uoči novog nastupa u Ligi prvakinja o mogućnostima u novoj europskoj sezoni novinarima su govorili trener Goran Mrđen, kapetanica ekipe Dragica Džono i vratarka Ivana Kapitanović.

GORAN MRĐEN // Ferencváros isti, mi novi

Goran Mrđen govorio je o procjeni mogućnosti nove Podravkine ekipe, koja je u ovom sastavu na okupu od 23. srpnja, s tim da se dio ozlijeđenih i mlađih reprezentativki priključio znatno kasnije. No, sad se već poznaju u igri.

– Kakav je suparnik Ferencváros, igrali ste dvije utakmice s FTC-om u pripremnom razdoblju?

– Njegova nastup u nacionalnoj ligi izgleda ovako. FTC ima jedan neriješeni rezultat, s Dunaújvarosom, a odigrao je s ekipama iz vrha mađarske lige, zadnje je pobijedio doma Siófok, koja je ozbiljna ekipa. FTC doma rijetko gubi, a vani samo ako je to neka ekipa iz vrha, iz Final Foura Lige prvakinja. Što se toga tiče sve bi trebalo biti na njihovoj strani, ali u dosadašnje dvije odigrane pripremne utakmice vidjeli smo da i mi možemo nešto s njima. Igrali smo s njima u Koprivnici i Budimpešti u vrijeme kada je nama manje odgovaralo. Mi smo nova ekipa i kad govorimo o tome da smo treću godinu zaredom u Ligi prvakinja, ja govorim da smo zapravo tri puta po godinu, jer svake godine imamo novu ekipu, nemamo kontinuitet treće godine, već tri puta po godinu. Vidjet ćemo je li vrijeme nešto radilo za nas, jer za njih nema što posebno raditi, jer su u istom sastavu. Mislim da ipak možemo nešto ”iskemijati”, ako ne tamo, onda ovdje, doma.

Goran Mrđen na presici // Foto Ivo Čičin-Mašansker

O THÜRINGERU // Radije dva puta s Vardarom, nego jedanput s Thüringerom

– Ostali konkurenti?

– Thüringer je ostao isti, osim Nadgornaje koja je otišla u drugi njemački klub, došla je Rumunjka Iulia Eliza Buceschi, po rangiranju EHF-a najbolja mlada igračica na lijevom vanjskom u Europi. Igraju kvalitetno, u domaćoj ligi imaju jednu neriješenu utakmicu s rivalom za prvaka. To je ekipa koja je najmanje eksponirana marketinški: ne dolazi nam Györ ili netko od poznatih, ali i prošle godine sam rekao – radije dva puta s Vardarom, nego jedanput s Thüringerom. Prava su radna ekipa, popunjena na svim mjestima, bez zvučnih imena, ali dobro, dobro uigrana, vrhunski fizički spremna. Trče dobro.

– Francuskinje?

– Što se tiče Fleruya otišla je Mange, ali je došla pivotmenka Elizabeth Hernandez Chavez, 192 cm, Vardar je bio s njima na pripremama u Francuskoj, igrao dvije utakmice, Penezić mi je rekla da su jako dobri, Vardar je izgubio uredno. U principu Fleury je miks španjolsko-francuske reprezentacije. Osim srednje vanjske Neree Abaurree Pene, koja je u Ferencvárosu, sve najkvalitetnije što dolazi iz Španjolske je u Fleuryu.

DRAGICA DŽONO // Neiskustvo nadoknaditi agresivnošću

– Kako se ekipa pripremila za Ligu prvakinja? Sve dosad to nije – bilo to, repezentacija, pripremne utakmice, domaća liga… Sada dolazi ono pravo.

Riječ imaju igračice, one će podnijeti najveći teret. Kapetanica ekipe Dragica Džono:

– Imamo manje iskustva nego prošle sezone, no, ja vjerujem u ovu ekipu i da ćemo to neiskustvo nadoknaditi s našom agresivnošću u obrani. U prijateljskim utakmicama pokazale smo da možemo igrati ravnopravno sa svima i nećemo se predati.

– Povuci paralelu od početka, kad ste se zbilja tražile po terenu, jer su nove igračice došle u neki viši sustav igre, pa do sada. Jeste sada ”tu”, možete li se pronaći na ”žmirčeki”.

– Pa treba još vremena za to, ali – znamo se!

IVANA KAPITANOVIĆ // Za Ligu prvakinja moramo podignuti razinu obrane

Ivana Kapitanović na pitanje o pripremljenosti vratila je ”lopticu”:

– Na to bi boljem mogao odgovoriti trener.

– Očito je da si u formi, pokazali su to i nastupi u reprezentaciji. A kako gledaš na ekipu koja igra ispred tebe? Što može Podravka Vegeta u Ligi prvakinja?

– Možemo nešto. Uigravali smo se od prvoga dana, pripremne utakmice dobro su nam došle za uigravanje, jer je vanjska linija potpuno nova. Mislim da se to uspjelo posložiti. No, za Ligu prvakinja moramo još podignuti razinu obrane, jer to što smo igrali u hrvatskoj ligi nije neko mjerilo naše kvalitete. Iz agresivne obrane možemo zabijati i golove iz kontre, brže vući protunapade. Pokazali smo borbenost požrtvovnost i trebamo samo tako i nastaviti.

Mrđen, Kapitanović i Džono na presici // Foto Ivo Čičin-Mašansker

GORAN MRĐEN // Putujemo u subotu i popodne treniramo

O još nekim detaljima vezanim uz utakmicu govorio je Goran Mrđen.

– Prije izvlačenja rekao sam da bih htio Ferencváros zato što je to putovanje autobusom, s obzirom da su u prvom šeširu bili Larvik, Midtjyland i Budućnost. Tako se i dogodilo i putujemo u Mađarsku u subotu u 9 sati, kad dođemo slijede ručak, odmor, trening i drugi dan, u nedjelju u 17,15 je utakmica. Kosovski suci Erdoan i Arsim Vitaku prošle sezone sudili su nam utakmicu s Budućnosti u Podgorici.

Trener je odgovorio na znatiželju novinara o tome je li baš želio Ferencváros u grupi?

– Nije da sam baš želio da prvo igramo s FTC-om. Fleury i Thüringer manje su zvučna imena od FTC-a. No, ako netko pokraj Metza osvoji francusku ligu onda sigurno nije loš. FTC je i u Mađarskoj i u Europi veliko ime. Jer kad se Ferencváros nije plasirao u Ligu prvakinja osvojio je Kup kupova. Opušteniji sam prije te utakmice, nego što je bilo prošle godine prije Thüringera. Prije godinu dana pukli smo od prevelikog očekivanja. Moramo biti realniji, ali ne da se podcjenjujemo. Mi smo pokazali da protiv FTC-a možemo igrati, jer oni sigurno nisu htjeli da u dvije utakmice s nama izgube. Za takve utakmice moramo imati pet vrhunski raspoloženih igračica plus vratarka, a ostale da budu dobre! Proučili smo FTC, nećemo odavati detalje.

SASTAV // Veća je širina na vanjskim pozicijama nego prošle sezone

– Prošle godine imali smo na vanjskoj liniji bitno zvučnija imena nego što imamo sada, a sada imamo bitno veću širinu nego što smo imali onda. Manja razlika je unutar šest vanjskih plus dvije mlađe, nego što je to bila onda. Meni kao treneru lakše je promijeniti nekog za nekog. U ovom trenutku mi je svejedno tko će početi, recimo, na lijevom vanjskom. Nije problem koja će početi, nego koja se bolje otvori i koja će tada imati više minuta. Dosad se pokazalo da smo u svim utakmicama više rotirali nego prošle godine.

– Izgledi u postocima?

– Treba gledat’ na kladionici – našalio se Mrđen – Ako na kladionici bude više od 1,10 bit će čudo, ali reći ću ovako: 30:70.

– Dokle možete?

– Najrealnije je otkinuti što više bodova. Poslije FTC-a dvije su utakmice zaredom doma. Manje smo opterećeni, jer drugi gledaju naš spisak i ne vide igračicu koja ima više od 10 nastupa za reprezentaciju, pa će lako… Možda baš i to.

Mrđen, Kapitanović i Džono na presici // Foto Ivo Čičin-Mašansker

DRAGICA DŽONO // Opuštene smo

– Ima li straha kod igračica?

– Strah? Možda kod novih cura, koje su sada došle, koje će prvi puta na terenu slušati himnu Lige prvakinja i igrati utakmicu LP. Možda mali strah, ali mislim da ipak nije to u pitanju, opuštene smo. Igrat ćemo tako da to bude gledljivo, znamo što možemo i idemo pokazati.

IVANA KAPITANOVIĆ // Nije strah, mala trema, jedva čekamo da sve počne

– Ne bih rekla da je strah u pitanju. U razgovoru sa curama osjećam više ozbiljnu tremu i sve jedva čekamo da to počne. U pripremama smo imali jak tempo, onda je uslijedilo treniranje i lagane utakmice, a to nije baš gušt, pa je Liga prvakinja veća draž, ovo je centar sezone. Oko toga se sve vrti u prvom dijelu sezone, jedva se čeka, pogotovo cure koje su sada došle, one još ne znaju kako je to igrati. Nema toliko straha da bi nekoga zakočio.

NEKI ZANIMLJIVI PODACI // Najviše nastupa u Ligi prvakinja – Dragišić (29)

Svake godine Podravka Vegeta nastupa s novim sastavom. Iskustva u Ligi prvakinja ima devet igračica, a njihova statistika izgleda ovako: Dragišić 29 nastupa 1 gol, Kapitanović 25-1, Vidak 24-5, Šenvald 19-0, Nemaškalo 14-25, Jukić 14-0, Milenković 14-0, Džono 8-21 i Nikšić 8-19.

FTC, THÜRINGER I FLEURY // Ne igraju doma

Zanimljivost B grupe, u kojoj igra Podravka Vegeta, je ta da njeni suparnici sve utakmice igraju – kao gosti u vlastitoj zemlji. Tako FTC ne igra u Budimpešti, već u obližnjem Dabasu, Fleury Loiret ne igra u Fleury Les Aubraisu, već u Orleansu, a Thüringer ne igra u Erfurtu, već u Nordhausenu. Ali, bez brige, dvorane će biti pune.

Počinje! Uživajmo u radosti igre.