Lino klupa, s utakmice Podravka Lino - Đurđevac // Foto Ivo Čičin-MašanskerTRENERI SURADNICI // Piše Snježana Petika

(Fotografije: ilustracija s utakmice Podravka Vegeta – Đurđevac)

Rukometašice Podravke Lino ostvarile su pobjedu u unaprijed odigranoj utakmici 5. kola 2. HRL sjever, svladavši na gostovanju ekipu Đakova rezultatom 24:25 (11:12). Dakle, kao i uvijek u životu, treba imati i sreće (osobno smatram da smo je i zaslužili nakon svih problema koji nas stalno prate). No, nije sve bilo niti u sreći.

Imale su domače igračice nepune tri minute prije kraja rezultat 23:21, no niti tada se nismo predavali već smo presingom igrom po cijelom terenu prisili protivnice na greške koje smo u napadu pogocima T. Petike, Hmeline i Horvat čak uspjeli pretvoriti u vodstvo, koje ipak s igračicom manje u terenu ne uspijevamo dugo zadržati. I tada u posljednjim sekundama utakmice domaća igračica u obrani zaustavlja našu igračicu Hmelinu potezanjem za ruku s leđa, nakon čega slijedi izravna diskvalifikacija po novim pravilima o posljednjih 30 sekundi utakmice, koji kažu da se za svaki teži prekršaj napravljen u zadnjih 30 sekundi dodijeljuje crveni karton i sedmerac.

Madalena horvat u akciji, s utakmice Podravka Lino - Đurđevac // Foto Ivo Čičin-MašanskerSedmerac pretvaramo u pogodak i nakon svega toga smatram nekorektnim i neutemljenim proteste i povike koje smo doživjeli nakon utakmice kako mi, tako i suci koji su po meni korektno od sudili utakmicu, iako je naravno bilo grešaka na obje strane, a jedna od njih je bila i preblago sankcioniranje domaće igračica koja je svojim startom u prvom poluvremenu na mojoj igračici trebala dobiti plavi karton umjesto samo dvije minute, za faul koji je, na sreću, završio bez težih posljedica. Dugo sam već u rukometu, ali onakav nekontroliran start već dugo nisam vidjela. Možda bi zaista trebali svi klubovi razmisliti o uključivanju psihologa u rad s igračicama kako bi naučile kontrolirati svoju agresivnost i moguće frustracije koje se naravno javljaju kod svih sportaša, ali ih velika većina nauči držati pod kontrolom.

Ipak dečki se nisu pogubili, iako je na momente bilo teško i zahtjevno suditi i biti koncentriran nakon svih povika i pritisaka iz publike, uzavrele strasti svih aktera na terenu smirili su isključenjima i tako malo ”ugasili vatru” koja je prijetila da preraste u plamen. Vjerujem da domaći navijači ne bi imali ništa protiv kazne da netko onakvim startom, koji je prezentirala njihova igračica, zaustavi njihovu igračicu ili njihovo dijete. Malo pogledati prvo svoje propuste, pa zatim propuste drugih ne bi bilo na odmet.

Ali kako se uvijek trudim da pođem od naših grešaka moram opet naglasiti da smo i ovu utakmicu odigrali izrazito loše u obrani, gdje se nismo mogli koncentrirati na jednu jedinu stvar koju su domače igračice koristile tokom cijele utakmice, propadanjem između dvije igračice i tako iznuđivale sedmerce i isključenja, a golmansku dekoncentraciju iskoristila je domaća igračica Matasović postigavši tri gola udarcima sa 12 metara u posljednjim minutama utakmice. Maja Mihalina bila je stalna prijetnja za naš gol, a na golu domaće ekipe Lena Dunđerović s nekoliko svojih obrana u prijelomnim trenucima, dodatna sigurnost.

Elena Popović u akciji, s utakmice Podravka Lino - Đurđevac // Foto Ivo Čičin-MašanskerNo, sretni smo osvajanjem nova dva boda koja nam puno znače jer su osvojena unatoč problemima koji nas i dalje prate. Nakon što smo utakmicu sa Đurđevcem odigrali bez Tene Petike i polovicu drugog poluvremena Franušić, koja je zadobila udarac u mišić, u utakmici sa Đakovom nismo mogli računati na ozlijeđenu Franušić, pa sam bila prisiljena baciti u ”vatru” nedovoljno zaliječenu Tenu, koja je bila na poštedi od prošlog tjedna zbog istegnuća mišića. Dvije igračice iz početne postave bio bi preveliki hendikep za nadoknaditi. No, imali smo u obje utakmice dodatnog džokera iz rukava. Svojom borbenošću i srčanošću Lucija Jandrašić donijela je bržu i borbeniju igru, pa smo tako njenim uvođenjem nakon početnih dvadesetak minuta utakmice u Đakovu dobili na prodornosti u napadu i čvršćoj igri u obrani.

Nakon što sam u proteklih nekoliko utakmica bila prisiljena prebaciti Franjkić na poziciju pivota zbog izostanka Popović, Franjkić je povratkom na svoju poziciju desnog krila u napadu bila sigurna i postigla četiri pogotka. U prvom poluvremenu odlično je čuvala našu mrežu vratarka Borac, no u nastavku utakmice nije zadržala razinu iz prvog poluvremena, zamjenom nismo dobili onu sigurnost i odličnu rolu koju je Vrabec prikazala na utakmici sa Đurđevcem.

Vjerujem da je i viša sila bila na našoj strani nakon svega što se događalo na utakmici, jer je sedmerac nakon pogođene prečke i odbijanja od poda završio u golu, a isto tako se lopta mogla odbiti i van. Nadam se da nakon ovih riječi neće krenuti lavina ”pljuvanja” i na moj račun, ali naprosto nisam izdržala. A i ako krene, neka krene, navikla sam.

Tea Hmelina u akciji, s utakmice Podravka Lino - Đurđevac // Foto Ivo Čičin-MašanskerUTAKMICA 5. KOLA 2. HRL SJEVER ZA ŽENE

ĐAKOVO – PODRAVKA LINO 24:25 (11:12)

ĐAKOVO – Nastavno sportska dvorana. Gledatelja:150. Suci: Silvano Nogić i Dražen Stjepanović (obojica Petrinja). Nadzornik: Loren Marić (Kutina ).

DARDA: Živković, L. Dunđerović; Delić 1, Dubravac 1, Birtić, Ćurić 3, Nikolić, Goluža 2, Maja Matasović 8(5), Beljan 3,Marija Matasović, I. Dunđerović, Mihalina 5, Češnik 1. TRENERICA: Iva Verhas

PODRAVKA LINO: Borac, Vrabec; Popović 1,Sikavica, Franjkić 4, Brkić, Delić, Petričević 1, Hmelina 6(3), Horvat 1, T. Petika 9(3), Alvir, Kolar, Firšt, Kokša, Mikulčić, Jandrašić 3. TRENERICA: Snježana Petika.

SEDMERCI: Đakovo 10(5), Podravka Lino 8(6).

ISKLJUČENJA: Đakovo 10 minuta (Češnik – crveni karton, Dubravac, Goluža, Matasović, Mihalina), Podravka Lino 14 minuta (Hmelina 2×2, T. Petika 2×2, Jandrašić 2×2, Petričević).