Ruke gore i u Europi: s utakmice Krim - PodravkaNakon najzrelije odigrane utakmice u Ligi prvakinja u subotu u Ljubljani, Podravka Vegeta i zbog Lige prvakinja i zbog reprezentativnog programa mora odigrati u dva dana dvije prvenstvene utakmice, od toga jednu na gostovanju. U ponedjeljak, 7. studenoga, s početkom u 18 sati, u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Koprivnici u 10. kolu 1. HRL gost je TVIN Trgocentar, koji je ove subote postigao prvu pobjedu u prvenstvu.

U utorak, 8. studenoga, Podravka Vegeta putuje u Rijeku, gdje u 20 sati igra utakmicu 11. kola 1. HRL s novim prvoligašem Orijent Presoflexom. Iza toga slijedi nedjeljna utakmica (18 sati) 6. kola B grupe Lige prvakinja s danskim Viborgom.

Nakon toga prvenstvo se prekida, slijede pripreme reprezentacije i igranje na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, gdje, a s obzirom na dobru formu hrvatskih reprezentativki koje igraju u Ligi prvakinja u klubovima sudionicima Krim Mercatoru, Itxaku, Budućnosti i Podravki Vegeti, možemo očekivati korak više.

Rezultati 9. kola: Dalmatinka – Podravka Vegeta 24:45, Zelina – Zamet 26:24, Sinj – Sesvete Agroproteinka 28:26, Orijent Presoflex – Koka 26:24, TVIN Trgocentar – Umag 25:21, Arena – Samobor 22:18.

Poredak nakon 9. kola: 1. Podravka Vegeta 18, 2. Lokomotiva 16 (utakmica manje), 3. Dalmatinka 10, 4. Arena 10, 5. Koka 10, 6. Samobor 10, 7. Zelina 8, 8. Trešnjevka 8 (utakmica manje), 9. Sesvete Agroproteinka 8, 10. Orijent Presoflex 8, 11. Zamet 6, 12. Sinj 6, 13. Umag 4, 14. TVIN Trgocentar 2.

Parovi 10. i 11. kola 1. HRL

10. kolo, 12. studenoga: Arena – Zelina, Zamet – Dalmatinka, Podravka Vegeta – TVIN Trgocentar (7. studenoga), Umag, Orijent Presoflex, Koka – Lokomotiva, Trešnjevka – Sinj, Samobor – Sesvete Agroproteinka.

11. kolo, 19. studenoga: Sesvete Agroproteinka – Trešnjevka, Sinj – Koka, Lokomotiva – Umag, Orijent Presoflex – Podravka Vegeta, TVIN Trgocentar – Zamet, Dalmatinka Arena, Zelina – Samobor.

Prvenstvo se nastavlja 14. siječnja iduće godine.

ZELINA I LOKOMOTIVA U CHALLENGE KUPU

Dvije hrvatske ekipe sudjeluju u Challenge kupu EHF-a, pa je Lokomotiva odgodila susret s Trešnjevkom, igrat će se 15. studenoga.

Zelina je najprije pobijedila na turniru četiri ekipe i plasirala se u treći krug, a sada je u dvije utakmice, odigrane 4. i 5. studenoga u Zelini, pobijedila ABU Baku iz Azerbajđana 35:18 i 27:23 i tako ušla u 1/16 finala.

Zagrebačka Lokomotiva uključena je u natjecanje u 3. krugu i u subotu 5. studenoga pobijedila je turski Anadolu University 33:21, a u nedjelju (danas) 37:23. Tako su i Zagrepčanke  u 1/16 finala.

Ovaj kup kao stvoren je za kaljenje mladih igračica, i Zelina i Lokomotiva pametno su iskoristile svoj plasman u hrvatskom prvenstvu i mogućnost da svojem mladom naraštaju pokažu europske putove. To je dobro za te klubove, ali i za hrvatski rukomet, jer kroz kaljenje paralelno ide i rukometno odrastanje. A važno je i za rejting hrvatskoga ženskog rukometa. Skupljanje bodova pomaže svim hrvatskim ženskim klubovima za povoljniji pristup izvlačenju u europskim kupovima. Zato izostajanje hrvatskih klubova iz natjecanja u Kupu kupova i EHF kupa nosi mnogo upitnika, a nije samo novac u pitanju. Jer, ako mogu Zelina i Lokomotiva rasporediti troškove iz skromnog proračuna, a Podravka Vegeta (jedva) pronaći novac za skupa i daleka putovanja u Skandinaviju, onda bi i klubovi koji steknu pravo i kad osvoje visoka mjesta u hrvatskoj ligi, mogli nagraditi svoje rukometašice bar jednim europskim kolom. Dok toga ne bude, uzalud ćemo lamentirati nad kvalitetom ženskog rukometa, kad se curama ne omogućuje ni taj sportski stimulans i uspoređivanje s drugima. Može li tu nešto HRS pomoći? EHF ne pomaže ništa, on je za klubove naprosto skupa rukometna asocijacija.

Zato čestitke Lokomotivi i Zelini na pobjedama i navijat ćemo i dalje za njih.