Podravka Vegeta -Thüringer, Dragica Džono // Foto arhiva(Tekst preuzet s www.balkan-handball.com, obrada www.rk-podravka.hr)

Davno je bio početak kolovoza, a još dalje sredina srpnja kada je većina ekipa počela s pripremama za novu sezonu. Liga prvakinja kao najbitnije natjecanje u fokusu najboljih ekipa Europe, počinje u petak 16. listopada. Uvodne utakmice u petak odigrat će Krim Mercator i Baîa Mare u Ljubljani, odnosno Bukurešt i Lublin u Bukureštu.

Najzanimljiviji susret prvog kola igra se u Skoplju gdje u subotu Vardaru stiže Györ. Dvostruke osvajačice Lige prvakinja imaju neraščišćene račune s Vardarom koji ih je prošle sezone spriječio da se plasiraju na finalni turniru u Budimpešti. Zanimljiv susret bit će i u Larviku, gdje norveške prvakinje dočekuju ambiciozni Rostov-Don. Prvak Budućnost u nedjelju, u prvom susretu pred svojim navijačima ove sezone, dočekuje Sävehof. Podravka Vegeta ima teško otvaranje u Budimpešti, gdje je u nedjelju čeka Ferencváros.

FINAL FOUR I DALJE U BUDIMPEŠTI

Put do Budimpešte vodi preko grupne faze (listopad i studeni 2015.) i glavne runde (siječanj i veljača 2016). Ožujak i travanj ostaju u najvećem dijelu slobodni za reprezentativne akcije i olimpijske kvalifikacije. Utakmice četvrtfinala Lige prvakinja zakazane su za početak travnja, dok je finalni turnir planiran za 7. i 8. svibnja.

ŽELJA ZVANA TROFEJ

Za razliku od prethodnih sezona, kada se na početku sezone već znalo tko će do pehara, ova obećava više uzbuđenja. Za četiri mjesta u završnici, samim tim i za pehar, zainteresirano je više ekipa. Branilac trofeja Budućnost, zatim oporavljeni i pojačani Györ, motivirani Bukurešt, nepredvidivi Vardar, standardni Larvik i probuđeni Rostov-Don, dok će svoju prigodu vrebati danski Midtjylland, francuski Fleury Loiret Handball i mađarski FTC u čijem se gradu, Budimpešti, i igra F4.

NAJVIŠE MAĐARICA

Mađarska i Rumunjska jedine su dvije zemlje ove sezone koje imaju po dvije tekipe u eliti pošto su se doprvakinje država Györ i Baîa Mare pobjedama na kvalifikacijskim turnirima pridružili Ferencváros i Bukureštu. Zato nije čudan podatak da su Mađarice najbrojnije u Ligiprvakinja. Čak 35 Mađarica igrat će najvažnije klupsko natjecanje. Slijede Francuskinje (26) pa tek onda Rumunjke (25) najviše zahvaljujući činjenici da u Bukureštu ima 11 internacionalki.

IZ REGIJE 69 IGRAČICA

Što se tiče regije Hrvatska ima najviše igračica u eliti, čak 25, od čega je 18 u Podravki Vegeti. Crnogorke su tradicionalno u najjačem društvu u velikom broju (20), dok je Slovenija stala na 13. Srbija ima samo sedam rukometašica u eliti, a Makedonija još manje – četiri.

VARDAR EKIPA S NAJVIŠE STRANKINJA, PODRAVKA VEGETA S NAJMANJE

Kada su u pitanju ekipe sa najviše internacionalki, Vardar je uvjerljivo prvi sa čak 16 stranih igračica i samo dvije domaće. Slijede Thüringer sa 12 i Bukurešt sa 11. Najmanje strankinja u svojim redovima ima Podravka Vegeta (samo Milenković), a u toj grupi je i Ferencváros sa samo dvije (Tomašević i Pena). Larvik, Lublin i Sävehof u svojim redovima imaju po tri.

DODATAK WWW.RK-PODRAVKA.HR // NAJVIŠE NASTUPA U LIGI PRVAKINJA DRAGIŠIĆ – 29, KAPITANOVIĆ 25, VIDAK 24…

Svake godine Podravka Vegeta nastupa s novim sastavom. Iskustva u Ligi prvakinja ima devet igračica, a njihova statistika izgleda ovako: Dragišić 29 nastupa 1 gol, Kapitanović 25-1, Vidak 24-5, Šenvald 19-0, Nemaškalo 14-25, Jukić 14-0, Milenković 14-0, Džono 8-21 i Nikšić 8-19.

FTC, THÜRINGER I FLEURY LOIRET HANDBALL NE IGRAJU U SVOJIM GRADOVIMA

Zanimljivost B grupe u kojoj igra Podravka Vegeta je da njeni suparnici sve utakmice igraju – kao gosti u vlastitoj zemlji. Tako FTC ne igra u Budimpešti, već u obližnjem Dabasu, Fleury Loiret ne igra u Fleury Les Aubraisu, već u Orleansu, a Thüringer ne igra u Erfurtu, već u Nordhausenu. Ali, bez brige, dvorane će biti pune.