Može se i s jakima // Podravka Vegeta - BudućnostRukometašice Podravke Vegete nakon kratkog klupskog okupljanja (reprezentativna akcija u Slavonskom Brodu i Srbiji završila je u nedjelju) u petak ujutro putuje/otputovala je u Mađarsku, u Györ, gdje u subotu u 17,15 sati igra utakmicu 1. kola B grupe Lige prvakinja s domaćinom Györi Audi ETO. Györ je bio prošle sezone finalist Lige prvakinja, ove sezone namjerava osvojiti naslov prvaka.

Podravka- Lokomotiva, ilustracija // Vesna Milanović Litre

Podravka Vegeta bila je u rashodu: četiri igračice bile su u hrvatskoj reprezentaciji (Žderić, Jelčić, Pušić-Koroljević, Ž. Čović), jedna u srpskoj (Damnjanović), jedna u mađarskoj, Bulath, ali je usred akcije reprezentacija uslijedilo iznenađenje: Bulath je raskinula ugovor s Podravkom i potpisala za Viborg.

Akcija reprezentacije oslobođene su Tatari i Gaće zbog ozljeda, a Milanović Litre zbog ispita, no trener Neven Hrupec ne može biti presretan s takvim načinom priprema za prvu utakmicu s najjačim suparnikom.

Trener Podravke Vegete Neven Hrupec

Reprezentacija Hrvatske odigrala je dvije prijateljske utakmice s reprezentacijom Srbije. Prva utakmica Srbija – Hrvatska završila je 25:25 (14:12). Za Hrvatsku su nastupile četiri reprezentativke Podravke Vegete: Žderić i Jelčić (obje 5+1 obrane), Pušić-Koroljević 2, Ž. Čović 1. U drugoj utakmici pobijedila je Srbija 30:29 (17:13). Žderić 8 obrana, Jelčić 4, Pušić-Koroljević i Ž. Čović bez gola. na drugoj strani Damnjanović je u obje utakmice dala po 3 gola. Vratila se s ozljedom ruke. No, sanirana je, u utorak je trenirala. Oporavile su se i Tatari i Gaće. U srijedu, pak, Györ je igrao prvenstvenu utakmicu kontra Békéscsabe i dobile 29:14 (tog istog dana Podravkine igračice bile su marketinški angažirane kao manekenke u Zagrebu), trener Hrupec i ostali treneri odgledali su utakmicu i vidjelu svu silinu subotnjeg suparnika.

Spisak putnica za Györ ima 15 imena, nije uvedena i 16-a igračica nakon odlaska Bulathice. To su: Ivana Jelčić, Marta Žderić, Ivana Kapitanović, Miranda Tatari, Sanja Damnjanović, Lidija Horvat, Anita Gaće, Vesna Milanović Litre, Žana Čović, Nikica Pušić-Koroljević, Iva Pongrac, Andrea Čović, Marijeta Vidak, Sara Šenvald i Ivana Dragišić. Treneri su Neven Hrupec, Bojan Golub, Vladimir Vujović i fizioterapeut Bojan Savić, liječnik Miroslav Narančić. Uz to na spisku je sedam osoba iz Upravnog odbora i rukovodstva kluba.

Utakmica u Györu igra se u dvorani Magvasy Mihály Sportscarnok. Suci su iz Bjelorusije: Andrei Gousko i Sirhei Repkil, a EHF delegat je Dragan Načevski iz Makedonije.

PREDSTAVLJANJE GYÖRI AUDI ETO KC

Györ ekipaŠest godina uzastopno Györi Audi ETO KC stigao je do polufinala u Ligi prvakinja, a dva puta (2009. i 2012.) i do finala. Sada želi biti prvak Europe, pobjednik u finalu. Nakon odlaska Karla Erika Bohma, trener mađarskog kluba je španjolski trener Ambros Martin, koji je svoju bivšu ekipu Itxako 2011. doveo do finalne utakmice s Larvikom. Iduće godine Györ je izgubio finale s Budućnosti.

Ambicije su visoke i predsjednik kluba Ernest Kelecsényi rekao je za EHF portal:

– Mislim da naš najveći uspjeh može što je glavni dio ekipe ostao zajedno. Imamo novog trener, koji je stvarno ambiciozan i vrlo dobro se razumije s igračicama. S novim igračicama naš cilj ne može biti manju od finala Lige prvakinja, a želimo i osvojiti naslov. Stvarno se nadam da ćemo ove godine konačno ostvariti naše snove.

Bivša svjetska rukometašica godine, a prošle sezone najbolji strijelac Lige prvakinja, Anita Görbicz, nada tih težnji:

– S novim trenerima igramo malo drugačiji stil, ali razumijemo što Ambros od nas traži. Mislim da je ključ uspjeha povjerenje u sebe i marljivo treniranje. Jako nas veseli početak Lige prvakinja.

Tri pitanja za trenera Martina Ambrosa:

– Što su vaša očekivanja za iduću sezonu u Ligi prvakinja?

– Mi ćemo pokušati biti najbolji, iako su druge momčadi u našoj skupini su vrlo dobri. Podravka i Krim vrlo su jaki i mogu biti iznenađenje za svakoga. I Cluj loji nam se priključio nakon teđkog kvalifikacijskog turnira. Moramo doći do četvrtfinalne runde, i, naravno, želimo doći na kraju i do finala. No, sezona je tek na početku, tako da se mnogo stvari može dogoditi do svibnja.

– Što sudjelovanje u Ligi prvakinja znači za vas i vaš klub?

– To je samo natjecanje u kojem sudjeluju najbolje ekipe. Igranje u Ligi prvakinja najveći je san za svaku igračicu u svakom rukometnom klubu. Mi želimo igrati najbolje u svakom susretu i ove godine doći do finala. Moje igračice su jako motivirane da ove sezone postignu veliki uspjeh.

– Koje su ekipe vaši osobni favoriti za Lige prvakinja ove sezone i zašto?

– Oltchim Vîlcea je vrlo jak, ima puno kvalitetnih igrača s dobrim trenerom i vjerujem da će biti u mogućnosti doći do finala. Mi i druge momčadi poput Viborga i Krima i imamo dobre izglede za dostizanje finala. Ekipe su izjednačene, a na kraju će odlučiti male razlike, tako da nemam izrazitog favorita za osvajanje prvog mjesta.

Sve o Györi Audi ETO KC (HUN)

Kvalifikacije za Ligu prvakinja 2012/2013.: mađarski prvaci

Došle: Raphaelle Tervel (Itxako), Victoria Rédei-Soós (Hypo Niederösterreich), Ivett Szepesi (Siófok), Orsolya Herr (Siófok), Dóra Hornyak (Veszprém)

Otišle: Ana Gros (Thüringer HC), Orsolya Vérten (Ferencváros), Latalin Pálinger (kraj karijere).

Trener: Martin Ambros (od srpnja 2012. nasljednik Karl-Erik Böhna).

Anita Görbitz, mađarska i svjetska rukometna zvijezdaDOSADAŠNJI REZULTATI U LIGI PRVAKINJA

Broj sudjelovanja uključujući sezoneu 2012/2013.: 10

Finalist: 2008/09. i 2011/12.

Polufinalist: 2006/07, 2007/08, 2009/10. i  2010/11.

Grupna faza: 2000/01. i  2005/06.

Kvalifikacije: 2004/05ć

OSTALI EUROPSKI KUPOVI

Kup pobjednika kupova

Finalist: 2005/06.

Polufinalist: 2002/03.

EHF kup

Finalist: 1998/99, 2001/02, 2003/04. i 2004/05.

Mađarske prvakinje: devet puta (1957, 1959, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011. i 2012.)

Mađarski kup pobjednici: osam puta (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011. i 2012.)

IGRAČICE

Katrine Lunde Haraldsen, Orsolya Herr, Zsófi Szemerey; Andrea Lekić, Eduarda Amorim, Anita Görbitz, Heidi Löke, Ágnes Hornyák, Dóra Hornyák, Jovanka Radičević, Anikó Kovacsics, Adrienn Orbán, Raphaelle Tervel, Viktória Rédei-Soós, Szederke Sirián, Ivett Szepesi.