Potpisivanje ugovora // RK PodravkaKoprivnica će od 28. lipnja do 13. srpnja biti centar ženskog rukometnog svijeta: glavni je domaćin Svjetskog prvenstva juniorki (U-20), u reprzentaciju daje dvije rukometašice, Ivanu Kapitanović i Ivanu Dragišić, a i izbornik hrvatske juniorske reprezentacije je Neven Hrupec iz Koprivnice. U koprivničkom kinu Velebit u nedjelju 27. travnja održano je izvlačenje grupa i potpisan ugovor Hrvatskog rukometnog saveza s domaćinima SP-a, Koprivničko-križevačkom županijom i gradom Koprivnicom.

Predsjednik Komisije za organizaciju i natjecanja (HOO ) Međunarodne rukometne federacije Leon Kalin rukovodio je izvlačenjem, a kod izvlačenje asistirale su hrvatske seniorske reprezentativke Vesna Milanović Litre i Jelena Grubišić te legende hrvatskog ženskog rukometa Klaudija Bubalo i Snježana Petika. Na izvlačenju je bila kompletna juniorska reprezentacija i prvakinje Hrvatske u kategoriji mlađih kadetkinja, mlade rukometašice Podravke.

Moderatori izvlačenja bili su novinar Drago Ćosić i Iva Milanović Litre. Nastupila je i klapa Koprivnica.

Skupine SP-a // RK PodravkaREZULTATI IZVLAČENJA

Skupina A, Dugo Selo: Norveška, Koreja, Hrvatska, Češka, Urugvaj, Kazahstan

Skupina B, Zagreb: Danska, Nizozemska, Njemačka, Angola, Srbija, Argentina

Skupina C, Koprivnica: Mađarska , Francuska , Švedska , Japan , DR Kongo , Portugal

Skupina D, Čakovec: Rusija, Rumunjska, Slovenija, Brazil, Kina, Tunis

Hrvatska reprezentacija kao domaćin imala je pravo odabira grupe, pa je nakon konzultacija izbornik hrvatskih juniorki Neven Hrupec objavio je da će naše djevojke zaigrati u skupini A.

– Nadam se da ćemo pobijediti Češku, Urugvaj i Kazahstan, a s Norveškom i Korejom” pohrvat” ćemo se za što bolju poziciju za nastavak natjecanja. Pokušat ćemo u križanju dobiti trećeplasiranu reprezentaciju iz skupine B – kazao je.

Raspored utakmica SP na linku http://www.u20.info/fixtures-and-results/?fb_action_ids=321015168055769&fb_action_types=og.likes

 

KOPRIVNICA DOMAĆIN PRELIMINAROM NATJECANJU, OSMINI FINALA, ČETVRTZAVRŠNICI, POLUFINALU I UTAKMICAMA ZA MEDALJE

Direktor natjecanja Silvio Njirić objavio je da će Hrvatska igrati u Dugom Selu, Mađarska dolazi u Koprivnicu, Slovenija ide u Čakovec, a četvrta skupina bit će u Zagrebu. U Koprivnici se igra kompletna završnica uključujući i finale 13. srpnja.

Leon Kalin i Vesna Milanović Litre // RK PodravkaNaime, reprezentacije koje preliminarni krug (28. lipnja – 5. srpnja) završe na 5. i 6. mjestu igrat će tzv. Prezident kup u Čakovcu od 7. do 9. srpnja. Osmina finala s najbolje četiri reprezentacije iz svake skupine igrat će se u Koprivnici i Dugom Selu 7. srpnja . U toj fazi, po ključu, pobjednik A skupine igrat će sa četvrtorangiranim iz B skupine, a drugoplasirani, recimo, skupine C, igrat će s trećeplasiranim iz skupine D.

Iza toga slijedi četvrtfinale u Koprivnici (9. srpnja), a igranje za plasman od 9. do 16. mjesta u Dugom Selu ( 9, 10. i 12. srpnja).

Gubitnici u četvrtfinalu natjecat će se za plasman od 5. do 8. mjesta (11. i 13. srpnja) u Koprivnici, dok se polufinale u Koprivnici igra 11. srpnja. Borbe za medalje na rasporedu su zaključnog dana prvenstva, 13. srpnja.

IZJAVE PETIKE, KALINA, ŠOLE…

– Očekujem od naših djevojaka da počnu vjerovati u sebe i želim im da u Koprivnici ispričaju najljepšu rukometnu priču – rekla je Snježana Petika s kojom su na izvlačenju bile i njene mlađe kadetkinje, prvakinje Hrvatske.

Leon Kalin rekao je:

– Na ovom SP-u gledat ćete buduće zvijezde svjetskog rukometa, a rukometna obitelj dolazi u zemlju u kojoj će se dobro osjećati. Za IHF je Hrvatska jako bitna članica, a meni će biti privilegij raditi s prijateljima.

Prisutnima su se obratili i predsjednik HRS-a Sandi Šola, koprivničko-križevački župan Darko Koren i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak. Njih troje su potpisali i ugovor o prihvaćanju domaćinstva na SP juniorki.

Svečanosti su prisustvovali i izbornici ženske i muške rukometne repezentacije Vladimir Canjuga i Slavko Goluža.

Predsjednik HRS-a Sandi Šola, kao i ostali govornici, izrekli su puno lijepih riječi o Koprivnici kao rukometnom gradu, zasluženo zauvijek zabilježenim na rukometnoj karti Hrvatske, Europe i Svijeta.

– Uopće ne sumnjam u kvalitetnu organizaciju, toplinu i gostoprimstvo u Koprivnici, gradu koji je jedan od centara ženskog rukometa u Europi i šire – kazao je Sandi Šola.

U prijepodnevnim satima u Koprivnici je održana sjednica Upravnog odbora HRS-a, prvi puta u povijesti izvan Zagreba.

(izvor: događaj u kinu Velebit i www.ihf.info, fotografije su RK Podravke)

Snježana Petika, Klaudija Bubalo i Slavko Goluža // RK Podravka