s Utakmice Vardar - Larvik 27:27 // Foto WHC VardarIako je Vardar uspio osvojiti svoju prvu domaću titulu ispred gradskog rivala Metalurga i tako kroz kvalifikacije ući u grupno natjecanje Lige prvakinja, on je sve samo ne neiskusna skupina igračica. Tekst je slobodni prijevod s EHF-ove stranice autora Björn Pazena, napisan prije početka Lige prvakinja.
Nakon angažiranja nekih međunarodnih zvijezda, poput ruske vratarke Inne Susline, koja se pridružila ekipi prošle sezone, započeo je impresivan shopping diljem Europe za klub iza kojeg je bogati ruski sponzor Sergej Samsonenko.

Osam je novih igračica u Vardaru, uključujući i igračice prvaka Europe Györa Andree Lekić i Jovanke Radičević, zatim Ane Đokić, bivše svjetske rukometašice godine Allison Pineau, koja vodi francuski trio sa Siraba Dembele i golmanicom Amandine Leynaud. Osim toga Vardar je vratio kući veliku makedonsku zvijezdu Juliju Nikolić (bivša Portjanko), a potpisala je i iskusna ruska vanjska igračica Tatiana Khmyrova.
Međutim , ta velika imena nisu teret za trenericu Indiru Kastratović. Nikada prije jedan grad nije imao tri sastava koji bi istodobno sudjelovali u ligama prvaka: Vardar muški i žene i muški Metalur – tako Skoplje tako piše novu povijest u ovoj sezoni.
Unatoč međunardone vrijednosti Vardar je morao proći kvalifikacije, gdje je nadjačao Salerno i Fleury u kvalifikacijskom turniru. U dosadašnja tri kola Vardar je igrao s prošlogodišnjim finalistom Lige prvakinja Larvikom (odigrali su u Skoplju 27:27), Bera Berom (pobjeda u Španjolskoj 23:19) i Podravkom Vegetom (pobjeda u Skoplju 39:26). Sada slijedi utakmica s Podravkom Vegetom u Koprivnici.
Kao i muška ekipa iz Skoplja i ženska ekipa Vardara žene svoje utakmice igra doma u Sportskom centru Boris Trajkovski (kapacitet od 7000 gledatelja), ali klub trenutno gradi novu rukometnu utvrdu za obje muške i ženske ekipe, Sportski centar Jane Sandanski s kapacitetom od 5000 gledatelja.
Prošlo je već 12 godina kako je skopska ekipa osvojila naslov prvakinja Europe. Bio je to Kometal, s današnjom trenericom Indirom Kastratović kao igračicom.
Klupski direktor Davor Stojanoski očekuje da će Vardar imati dobre nastupe u prvoj sezoni u Ligi prvakinja:
– Imamo dobru ekipu s iskusnim igračicama. Imali smo dobar start u kvalifikacijama u Salernu i nadam se, da će se nastaviti na isti način u idućim utakmicama u skupini.
Iako je igrala Ligu prvakinja mnogo puta, kapetan ekipe Inna Suslina je oprezna:
– Ostvarili smo naš prvi cilj, sada idemo dalje korak po korak. Mi smo još uvijek mlada ekipa, nitko nas ne zna, pa ni ne znamo što možemo očekivati . Ali ja mogu reći da ćemo igrati u ravnoprvano protiv svake ekipe. Imamo dobru ekipu, a naši suparnici nam odgovaraju. Od sva tri kluba znam Larvik najbolje i mislim da će borba za prvo mjesto biti između Larvika i nas – kaže Suslina.
Tri pitanja za trenera Indira Kastratović:
– Koje su vaša očekivanja od Lige prvakinja?
– Za nas je Liga prvakinja vrlo bažno natjecanje. Ostvarili smo naš prvi cilj s uspješnim nastupom u kvalifikacijama, a sada ćemo naprijed korak po korak.
– Što sudjelovanje u Ligi prvakinja znači za vas i vaš klub?
– Znači za nas puno, a posebno za mene osobno. To je novo iskustvo za ekipu i za mene kao trenera, to je veliki izazov za sve nas. Vardar sudjeluje prvi put u natjecanju i to je razlog zašto su sve te rukometašice ovdje: da igraju u najjačem europskom natjecanju.
– Koje ekipe su vaši osobni favoriti za osvajanje Lige prvakinja i zašto?
– Sve ekipe su kandidati i imaju na to pravo i svaka od njih traži svoju priliku. Ne želim nikoga staviti u središte pozornosti. Cijela sezona je pred nama, vidjet ćemo.

OSOBNA KARTA WHC VARDARA SCBT IZ MAKEDONIJE
Trenerica: Indira Kastratović (od 2012. godine)
Došle: Andrea Lekić, Jovanka Radičević (Györ), Ana Đokić (Rostov Don), Allison Pineau (Oltchim Vîlcea ), Siraba Dembele (Randers HK), Julija Nikolić (Zvezda Zvenigorod), Maja Zebić (RK Zaječar), Tatjana Khmyrova (Dinamo Volgograd).
Otišle: Olga Vinogradova (napustila klub), Dayane Pires da Rocha (Brazil), Ekaterina Lubjanaja, Anna Vinogradova, Ivana Manevska, Ivana Sazdovski (WHC Vardar II. ekipa).

Kvalifikacija za Ligu prvakinja 2013/2014.: makedonske prvakinje, pobjednice kvalifikacijskog turnira.

SUDJELOVANJE U LIGI PRVAKINJA
Sezona 2013/2014., prvi puta.

OSTALI EUROPSKI NASTUPI

EHF KUP
Osmina finala: 2012/13.

DOMAĆI NASLOVI
Makedonski prvak: 2012/13.
Makedonski kup pobjednik: 1993.