Vježba s TRX trakamaČetiri trenera i 14 rukometašica (selekcija zbog štednje) znoje se u Daruvaru. Kao i prošle godine, desetdnevne kolovoške pripreme održavaju se u centru Daruvara u Daruvarskim toplicama, prekrasnom parku, ali pripremne muke Podravkinih rukometašica odigravaju se na vrelom stadionu i u toploj dvorani. Posjetili smo pripreme, jer smo obećali, i nije nam žao.

Za vaš albumPrvo, usporedba s prošlogodišnjim. Lani je sve bilo novo, Podravka Vegeta kompletna, više igračica, nije se rezalo na početku sezone, koja je osnova svih daljnjih uspjeha i neuspjeha. Ove godine šest je igračica u Londonu, vraćaju se u klub tek 24. kolovoza, jer se nakon dolaska moraju malo i odmoriti od cjelogodišnjih napora, u kojem su bili i obilati dani u reprezentaciji.

Trčanje na stadionuTatari je ozlijeđena, htjela je odmah kući, ali se pretrage obavljaju u Londonu. Radi se o koljenu, tj. mišićima iznad koljena. Prošla je znantno bolje nego Penezić za koju su od prvog časa prognoze bile crne. Krim Mercator izgubio je svoju glavnu igračicu najmanje do sredine rujna, a onda tek počinje njena priprema za sezonu. A nije jedina iz Krima: reprezentacije uzimaju igrače iz klubova, ali im ih i udaljuju s parketa na dulje vrijeme. Zasad je Krim to, nažalost, najbolje osjetio.

FIZIČKE PRIPREME ODLUČUJU O SEZONI

Kretanje oko čunjevaProšle godine prvi puta kompletne fizičke pripreme osmislio je prof. Bojan Golub i to je bila novost koja je primljena s oduševljenjem, usprkos tome što su vježbe bile vrlo naporne. Međutim, konačni rezulatat bio je sjajan: ni jedna ozljeda koja bi se dogodila uslijed nepripremljenosti. Tako je do danas i u reprezentaciji. Golub je, naime, sudjelovao i u pripremi reprezentacije. Prekratko da bi u potpunosti pripremio reprezentativke (osim Podravkinih igračica, koje u ”repku” dolaze najspremnije), ali sve je bilo u redu do ozljeda Penezić i Tatari prouzročene gaženjem i padovima, ne zbog eventualnog nedostatka fizičke pripreme.

MLADE ZADOVOLJNE OZRAČJEM NA PRIPREMAMA

Vježba s Bench trakomOve godine nešto je tiše na treninzima i u dvorani. Vrućina je velika, osobito na otvorenim terenima, voda je dozirana za sat i pol napora, pauze su češće, ali zanimljivosti ne nedostaje. Tiše je i zbog toga što su tu pridodane mlade igračice iz Podravke Lina, za koje trener Neven Hrupec ima najljepše riječi. Neće govoriti o tome kako je, eto, omogućeno da mlade osjete dah prve ekipe, nego izriče riječi zahvale mladim djevojkama što pomažu u pripremi ostatka prve ekipe.

Mlade, pak, oduševljene su ozračjem u ekipi, jer, znate kako je s mladima, sretne su što se nitko ”ne pravi važan”, što su primljene kao ravnopravni članovi, a sve to ”moderira” zamjenska kapetanica Iva Pongrac, koja je i inače na čelu svake vježbe. Ona prva, Sanja Damnjanović do nje, a na trećoj poziciji vidimo i ”novakinju” Anitu Bulath. Pongrac dobro obavlja svoj posao, pa je u srijedu u razgovoru s Mirandom Tatari našoj kapetanici u Londonu poručeno da je ”smijenjena”, jer Iva isto tako dobro obavlja posao. Ali, svi jedva čekaju Mirandu, trenutno i ove godine, najbolju hrvatsku rukometašicu, koja je u sjajnoj formi (i kojoj samo sitne zajedljive duše mogu pronaći greške). Usput: Mirandine ”spelancije” (performansi) i duhovna razigranost neponovljivi su. Takav je temperament: kraj nje možeš biti samo vedar.

Evo, zato se jedva čeka povratak i nje i ostalih pet (Jelčić, Gaće, Pušić-Koroljević, Milanović Litre, Horvat).

NEKE S OLIMPIJADE, DRUGE NA SVJETSKO PRVENSTVO

AnitaBulathDa ne zaboravimo: u Daruvaru su golmanice Žderić i Kapitanović, zatim Pongrac, Damnjanović, Bulath, A. Čović, Ž. Čović, Vidak, Dragišić, S. Šenvald, Larisa Kalaus, Dora Kalaus, A. Oremović, Maljak. Kapitanović će se priključiti kadetskoj reprezentaciji koja od 16. kolovoza sudjeluje na SP u Crnoj Gori, a na pripremama su već i Božić i Tvorić te trenerica Snježana Petika. Umjestio Kapitanović uz Martu Žderić u idućih šest utakmica druga golmanica bit će Ana Krmpotić.

Zagrijavanje u dvoraniTrener golmanica Vladimir Vujović zadovoljan je takvim raspletom. Jelčić je bila fenomenalna u Londonu, Žderić je u nekim povoljnijim okolnostima imala mjesto uz Jelčić, ali će sada imati šest međunarodnih utakmica prije Bepova turnira, Kapitanović će braniti na Svjetskom prvenstvu najmanje šest utakmica, a Krmpotić će vidjeti kako se igra u Europi.

PROFESIONALNI RITAM PRIPREMA

Kapitanović vježba uz pasku trenera VujovićaDnevni ritam u Daruvaru je strogo određen, vlada vrhunski profesionalizam, a u klubu je uvedena vrlo dobra suradnja s medijima, jer se obaveze fotografiranja samtraju dijelom posla, programiraju se i ostvaruju bez prigovora. Treninzi u 9 sati na igralištu HNK Daruvara, koje je u sklopu Daruvarskih toplica (golmanice za to vrijeme rade s Vujovićem specifične golmanske treninge u dvorani), a u 17 sati u dvorani. Ručak u 12 sati, obavezni odmor od 13 do 16 sati.

Trener i njegove golmanice  Na stadionu se istrčavaju runde, trenira specifičan način kretanja među štapovima, čunjevima i niskim preponama, jačaju mišići na rukama i nogama putem TRX traka i Bench traka.

U dvorani su uobičajene pripremne vježbe, ali svaki trening sadržava i rad s loptom. Recimo, u srijedu se, između ostalog, igrala kratka utakmica bez golmana, ali golovi su vrijedili samo ako su pogođene žute krpe u desnom i lijevom gornjem uglu. Inače se igraju i utakmice ”stare”-”mlade”, s tim što Žderić brani za mlade, a Kapitanović za stare. No, to nije sve: gol mladih vrijedi za dva, pa da vidiš zalaganja i ”krvi do koljena”, jer gubitnice moraju raditi sklekove na opću radost pobjednica.

Sara Šenvald s loptomNa pripremama su i sestre blizankinje Dora i Larisa Kalaus. Anita Bulath nikako ih ne može razlikovati (ali zato uči hrvatski i već puno razumije i zna). Trener Hrupec se dosjetio jadu: izrezao je slovo L pozvao Kalausice i zapitao: Koja je Larisa? Ja, kaže, Lara. A Hrupec ju potpaša po leđima i zalijepi joj slovo L. Dobar štos.

SVA ČETIRI STRUČNJAKA SU ZADOVOLJNA

Treba pogoditi žutu krpuTreneri su zadovoljni radom i napretkom fizičkog stanja, fizioterapeut Bojan Savić ima smo redovite obaveze prije i poslije treninga, masaža i te stvari, a mlade djevojke, koje zaostanu koji krug u trčanju ili teže izdržavaju vježbe (no, nitko ih zbog toga ne naganja, rade koliko mogu) priznaju da je sve ovo nešto sasvim dr ugo.

TreneriNe treba zaboraviti da je istodobno Branko Krajačić u Koprivnici ranije počeo pripreme kako bi i djevojke koje će nakon Daruvara biti priključene prvoj ekipi biti spremne za utakmice koje će se odigravati do kraja kolovoza.

Pozdrav iz DaruvaraEvo, to je raport o pripremama ”privremene” Podravke Vegete.

Teksti i fotografije Ivo Čičin-Mašansker,  www.rk-podravka.hr