Mogu li vanjske bolje? s utakmice Lokomotiva - Podravka Vegeta // Foto Ivo Čičin-MašanskerU zadnjem, šestom, kolu prednatjecanja B grupe EHF Lige prvakinja, Podravka Vegeta gostuje u Njemačkoj i igra s njemačkim prvakinjama, ekipom Thüringera iz Erfurta. Utakmica će se igrati u subotu 21. studenoga 2015. u Wedigsburghalle u Nordhausenu s početkom u 14 sati. Najavljen je TV prijenos na HTV4.

Utakmicu će suditi ruski suci Alexey Kiyashko i Dmitriy Kiselev. EHF delegatkinja je Monika Hagen iz Švedske.

Nastavak natjecanja u Ligi prvakinja potvrdili su FTC (ima 9 bodova) te Fleury (5 bodova i utakmicu manje). Thüringer ima 3 boda i utakmicu manje, Podravka Vegeta bod. Samo visoka pobjeda Koprivničanki u Nordhausenu daje nade za idući krug Lige prvakinja. Kažemo nade, jer u zaostaloj utakmici 6. siječnja sastaju se Fleury i Thüringer, pa bi u toj računici uspjeh Thüringera (bod ili dva) značio i njegov odlazak u glavnu rundu. Podravki Vegeti jedino je siguran nastup u EHF Kupu pobjednica kupova u bilo kojem raspletu događaja.

Podravka Vegeta putuje u Njemačku u petak rano ujutro, nepuna dva dana nakon poraza u domaćem prvenstvu i pod dojmom tog nemilog događaja. Iz toga, doduše, ne treba izvoditi nikakve zaključke za Ligu prvakinja, jer se dosad pokazalo da su Koprivničanke bolje igre pružale u Ligi prvakinja nego u nekim utakmicama domaćeg prvenstva. Ostaje, međutim, sada već kronični nedostatka golova, pri čemu se prstom najviše ukazuje na vanjske igračice.

Vratimo se, stoga, sinoćnjoj utakmici.

”Učinak” vanjskih u Zagrebu bio je ovakav: Dežić šut 1/6, 1 tehnička greška, Krsnik 1/2, 2 tehničke, Milošević 2/7, Vidak 2/5, 2 tehničke, Franković 2/6, 4 tehničke.

Ukupno vanjski šut 8/26 uz 9 tehničkih grešaka.

Ostatak ekipe: Nikšić 3/4, Džono 1/2, 2 tehničke, Nemaškalo 3/6.

Ukupno: šut 15/38 uz 11 tehničkih grešaka.

Ali ni Lokomotiva se nije iskazala: šut 16/32, 16 tehničkih grešaka.

Pa gdje je onda caka? U obranama golmanica (Razum 10+3), Kapitanović 7 (po novinarima, 8 po statistici HRS-a). U sedmercima (Lokomotiva 2(2), Podravka Vegeta 4(1) i u – isključenjima. Suci su Koprivničankama dodijelili 16 minuta, Lokomotivi 6.

Ukupno uzevši obje ekipe igrale su loš rukomet, pa je, ne umanjujući vrijednost pobjede Lokomotive, za pojam gledatelja loš pobijedio lošijeg.

Lokomotiva nema ni jednu igračicu u reprezentaciji, Razum, Debelić i D. Kalaus su u pričuvi reprezentacije, Podravka Vegeta ima svih osam koje su nastupile u Zagrebu. Ostale, u statistici nenavedene, nisu ulazile u igru. Poraz je teško objasniti.

Sudeći po raspoloženju u vodstvu kluba nakon utakmice, ovaj poraz neće ostati bez posljedica. Teren mora shvatiti što se dogodilo i kako su darovana dva boda. I zapitati se: Pošto gol?

Još su tri kola do kraja jesenskog dijela prvenstva: dolaze Split 2010 i Zamet, ide se u Đakovo. Svi bodovi se moraju osvojiti. A već u idućem kolu Lokomotiva ide u Sesvete. Stvari bi se mogle vratiti na svoje mjesto i prognoza je da će pratitelj Podravke Vegete, prema prognozama prije početka prvenstva, biti Sesvete Agroproteinka s dva boda iza. Ali to su samo želje.

Realnost je da slijedi daljnje iscrpljivanje igračica: put i utakmica u Njemačkoj, i dvije utakmice reprezentacije.

Ali, zato je odabran rukomet kao zanimanje i igra. A profesionalizam nameće i neke obaveze i ciljeve. A to je za Podravku Vegetu osvajanje naslova prvakinja i titule pobjednica Kupa. Ništa ispod toga.