Za vrijeme predstavljanja ekipa // Foto Ivo Čičin-MašanskerNije se spavalo nakon utakmice Podravke Vegete s Vardarom, jer, prvo, teško se zaspi, a već je ponoć, a u tri sata treba ustati krenuti put Aerodorma Aleksandra Velikoga pokraj Skoplja. Slijedilo je dremuckanje u busu, u zrakoplovu, pa je možda u nedjelju u 8 sati bilo i prerano razgovarati s trenerom o dojmovima, jer, objektivno, nije imao ni jednu ”prospavanu noć”. Zato se u razgovoru stalno vrtjela slika utakmice odigrane večer prije, ali iz te kože se ne može. Vardar je bolja ekipa, ima sjajne igračice. Makneš sedam, staviš drugih sedam, i one su dobre, a još su dvije do 16 u zapisniku da dopune opću sliku kvalitete.

Goran Mrđen na treningu u Skoplju // Foto Ivo Čičin-MašanskerInače, i u nedjelju rano ujutro koprivničke rukometašice imale su novi susret s Vardarovim. Naime, kako je ovaj tjedan reprezentativni EHF-ov termin, to su se i Vardarove rukometašice razišle po reprezentacijama, pa su se zajedno s Podravkinim u Vardarovom autobusu vozile i Dembele, Pinaud, Leynaud, Đokić, Fernandez, Klikovac…, a dio njih i zrakoplovom (opet Dash!) do Zagreba.
Dok se u Zagrebu obavljala potraga za putovnicom Vesne Milanović Litre (ostala u zrakoplovu, zrakoplov odletio dalje, ali danas se te stvari brzo rješavaju: pa je u ponedjeljak bila gotova nova putovnica u Petrinjskoj u Zagrebu) Mrđen je bio spreman za izjavu.
Ali kako je s njim novinarima lako razgovarati, nije to bila izjava, već čitavo izlaganje, pledoaje, u ”obranu” prošle večeri.

KAD SMO POČELI ZABIJATI DIGLO SE SAMOPOUZDANJE, BOLJE SE IGRALA OBRANA
– Imali smo dva poluvremena. Prvo lošije, drugo čak više od dobroga, rekao bih vrlo dobro, mada oni nisu popustili. Jest da su u jednom dijelu izmijenili ekipu, ali na kraju krajeva tamo svaka igračica vrijedi, ali i kod nas su igrale skoro sve.
– Leynaud dobro branila, z toga su sijevale kontre…
– Da, i iako je dobro ona branila, mi smo imali dosta tehničkih grešaka, mada mislim da su tehničke grešaka i loši šutevi stvarno bili iz nekih poluprekršaja i situacija koje, ali… ‘ajd, nećemo se na to obazirati – izbjegao je Mrđen imenovati sestre blizankinje sutkinje iz Francuske – i onda u drugom poluvremenu, za razliku od gostovanja kod Larvika, nismo kočili, nismo stali, nego smo išli trčati. Na kraju krajeva, oni su u ovom trenutku objektivno bolja ekipa od nas. E, sad usporili mi ili ne, izgubit ćemo, pa ćemo onda bar trenirati i ići prema onome što nas vodi nekakvim dobrim utakmicama, pa da mi iz naše dobre obrane, kad je dobra, povučemo u leđa. Tako smo zabili dobar dio golova, što je meni, možda sam subjektivan, čak bilo lijepo i atraktivno. To, kad smo prolazili i zabijali.
Prema tome, kad smo počeli zabijati golove, diglo se samopouzdanje i počeli smo bolje igrati obranu.
– A i Milenković je obranila par lopti…
– Da, sve su to lančane reakcije, sve to veže jedno s drugim. Za dosta igračica ovo je debi pored velikom dvoranom i toliko publike, koja od prve sekunde nije bila kazališna publika, nego je navijala za Vardar. Veliko je to iskustvo koje će biti dobro za uzvrat u Špnajolskoj s Berom Berom.

NEMA PREDAJE U IDUĆIM UTAKMICAMA, MOŽEMO BITI PUNO BOLJI
Pozdrav na zagrijavanju // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Slijedi dva tjedna pauze.
– Da, dio djevojaka odlazi u reprezentaciju, a kad se vrate pogledat ćemo utakmicu s Vardarom nekoliko puta i analizirati i vidjeti…
– Bit će poučna i za uzvrat s Vardarom…
– Da, mi ćemo u uzvratu dati sve do sebe, očekujem bolju utakmicu i povoljniji rezultat nego što je ovaj. Objektivno: tamo su igračice koje su osvojile sve u svojem životu, to je njima bila – jedna od utakmica. No, ipak se vidjelo na njima da su, da tako kažem, napaljeni, jer je njima ta utakmica puno značila da osiguraju potvrdu prolaza u drugi krug. I vidjelo se ono o čemu sam razgovarao s mojim djevojkama prije utakmice, kada sam hipotetski kazao da sam ja u njihovoj svlačionici isto bih tražio da na početku utakmice igraju full, sto na sat, da čim prije naprave veliku razliku, koja omogućava mirnu utakmicu. Oni su u tome uspjeli. Vidljivo je da iz utakmice u utakmicu igraju bolje i logično je, jer su se netom skupili. Sigurno je da je ovo njihovo izdanje puno, puno bolje nego ono što su prikazali u Španjolskoj. Neusporedivo bolje.
Međutim, mislim da mi u jednom dijelu utakmice nismo bili na razini.
I to vraćanje! Znam da Radičević zabija svima na svijetu, ali tu jednostano treba biti bolja koncentracija i to je nešto što nam nedostaje.
– Puno je kontri bilo…
– Da, bilo je puno kontri, ali najgora situacija je što su te kontre bile iz situacija kad su bile ili tehničke greške ili šut i što je ta lopta ostala ispred golmanice, nije se odbila iza linije u polje i to nas je nekako ”ubilo”. Ali, nema predaje, moramo dalje raditi, trenirati, a na kraju krajeva i u startu nismo puno očekivali u ovim situacijama. Međutim, kad utakmica počne svatko želi biti dobar i najbolji, to nije sporno. Zato ćemo za uzvrat s Vardarom biti sigurno bolji, možemo puno bolje. Na kraju krajeva pokazali smo i mi njima možemo ”u leđa”…
Mrđen se opet vratio na nesopornu kvalitetu Vardarovih internacionalki.
Obrana Vardara // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Vidi se da su to igračice utrenirane, ali dugogodišnjim redom, ne tri, dva ili šest mjeseci. Iza sebe imaju godina i godina dobrog rada u vrhunskim klubovima i to se vidi. Mi kad smo uzeli, osvojili loptu, kad smo bili u prednosti dva-tri koraka, nismo bili u stanju to istrčati do kraja, nego su nas domaće igračice stizale i prestizale. I kad izađu na teren i po fizionomiji i po ”atletici” ipak odabrane da naprave ozbiljan rezultat.

SVJETSKE RUKOMETNE KLASE U IDUĆA DVA TJEDNA U KOPRIVNICI
Naš dojam: jest, Vardar je ”strašan”. I Larvik je ”strašan”, i lav je strašan, ali neki puta se i lav umori, pa legne i onda netko drugi gazduje u savani. Ali ne treba čekati tuđi loš dan, bolje je isprovocirati vlastiti dobar.
Ovoga tjedna ostatak Podravke Vegete, bez Kapitanović Milanović Litre, Pongrac, Živković i Havić, igrat će dvije prijateljske utakmice s varaždinskom Kokom, koja je slobodna u 7. kolu 1. HRL. U srijedu se igra u Varaždinu, u petak u Koprivnici. Tjedan prije dolaska Vardara (utakmica je u nedjelju, 3. listopada u 18 sati) ekipa će se pripremati isključivo za tu utakmicu, a nakon toga tjedan će biti namijenjen dočeku Larvika.
Koprivnički gledatelji, koji su tako divno bodrili rukometašice u susretu sa Berom Berom, vidjet će u dvije utakmice svjetske rukometne klase. RK Podravka izborila je za mali grad veliko sportsko natjecanje. A u Ligi prvakinja nastupila je u 20 dosadašnjih izdanja i drži ove godine dva rekorda: u broju sudjelovanja i u tome da je najmlađa ekipa. I to treba znati i cijeniti.
Možda nekim transparentom zahvale, ili tražimo previše.
Tekst i slike Ivo Čičin-Mašansker