Jelena Žiković, Goran Mrđen i Vesna Milanović Litre // Foto Ivo Čičin-MašanskerU petak 21. ožujka za Podravku Vegetu i Zelinu počinje natjecanje u Ligi za prvaka. Sastaju se u prvom kolu u Koprivnici s početkom u 19 sati. Rukometni klub Podravka organizirao je sastanak s novinarima da se čuje i njen glas oko predstojećeg prvenstva u kojem su legitimne namjere konkurenata, prvenstveno Lokomotive, da konačno i oni osvoje nešto, a to nešto glasno se izgovara, pa je poznato, osvajanje je prenstva i kupa.

Na sastanku s nvoinarima bile su igračice Jelena Živković i Vesna Milanović Litre te trener Podravke Vegete Goran Mrđen.

Pa što na to kaže trener Podravke Vegete Goran Mrđen?

LIGA IMA ŠEST KLUBOVA, NE SAMO LOKOMOTIVU, ODLUKA MOŽE PASTI I ZBOG NEKOG KIKSA

– Što se tiče rivalstva Lokomotive i najave lige, prije svega rekao bih da nije Lokomotiva – liga. Liga ima šest klubova, mi smo jedna ekipa od tih šest. Što se nas tiče, ako svaku tekmu ne igramo, kako se to kaže u postocima, sto posto, onda možemo imati problema svuda. Ako smo” unutra” sto posto onda mislim da možemo lakše dobiti ostale suparnike. Kažem, ako smo sto posto.

A s Lokomotivom… Pa, mislim, oni su sami sebi ”natukli” ambicije na glavu. Neću komentirati zašto je smjena trenera, nije se još ništa ozbiljno dogodilo. Promijenili su trenera, doveli su dosta igračica, igračice koje su bile u Podravki, igračice koje su bile Lokomotivine igračice koje su došle iz drugih klubova i sigurno da imaju dobru ekipu i to pričamo cijelo vrijeme, ali liga ima 10 kola. Mislim da će biti zanimljivo i može se reći da liga ne ovisi o utakmicama Lokomotive i Podravke. Može se odlučiti negdje nekim kiksom.

RASPORED NATJECANJA MAĆEHINSKI JE PREMA KLUBOVIMA

– Što se tiče drugih stvari, taj raspored lige mogao je biti, da tako kažem, malo bolji. Ispalo je da je kažnjen onaj koji ima reprezentativke. U petak ćemo odigrati sa Zelinom, pa slijedi EHF-ov tjedan. Naša reprezentacija, koja se plasirala na Europsko prvenstvo, igra prijateljski turnir u Umagu u petak, subotu i nedjelju. Reprezentacija Srbije, ili druge reprezentacije, igraju kvalifikacije. Konkretno, Srbija igra u Švedskoj u nedjelju. U Umagu se još igra utakmica u nedjelju, a mi u srijedu igramo prvenstvo. S Trešnjevkom, ali nebitno s kim. Znači, mi ćemo se skupiti tko kako doleti i odleti, recimo iz Švedske, ponedjeljak, utorak. Mislim da to nije u redu i da se taj vikend mogao pomaknuti.

Obično je kad to komentiram odgovor: što opet vi, vi ste Podravka, vi se bunite. Prvo nas guraju u drugi plan, jer, kao, nemamo ekipu, a kad dođe raspored onda nas osuđuju ”što, vi ste nedodirljivi?”. Mislim da to nije u redu.

ZA KRAJ SEZONE U TJEDAN DANA NAGRUVANE SU ČETIRI UTAKMICE, RAČUNAJUĆI I ZAVRŠNICU KUPA

– S druge strane pogledajmo kraj sezone. U zadnjih tjedan dana trebaju se odigrati četiri utakmice koje su sve važne. To su dvije utakmice u kupu u Umagu za vikend, u srijedu su doma Sesvete i u subotu ili nedjelju Lokomotiva u Zagrebu. U tjedan dana trebamo odigrati četiri utakmice. Dobro, kako nama, tako i drugima. No, u ovom idućem tjednu su i juniorke i kadetkinje i mi ćemo ostati doma sa 5-6 igračica. Tješimo se, ‘ajde, cijelu godinu smo od sedmog mjeseca zajedno, pa se nadam da nam to neće biti ozbiljan problem.

Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerPRVENSTVO ODLUČUJU ČSTIJE GLAVE I BOLJA ATMOSFERA, SVLAČIONICA, ZAJEDNIŠTVO

– A što se tiče ambicija, mislim da mogu svi govoriti što god hoće, ali prvenstvo će odlučiti čistije glave i onaj klub koji bude imao bolju atmosferu, koji bude imao bolju svlačionicu, koji bude imao veće zajedništvo, taj će i pobijediti. Bit će i ”od stative u gol i od stative van”, malo sreća, malo nesreća, ali ako dođemo do razine, ili igramo na razini, ili budemo na razini onoga kako smo igrali domaće utakmice Lige prvakinja, bez obzira i na velike poraze, ili one dobre utakmice s Berom Berom, Larvikom, pa i Rostovom doma, onda mislim da ćemo osvojiti i kup i prvenstvo.

NAS JE BRIGA SAMO ZA NAS, NISU DRUGI PO BILO ČEMU U PREDNOSTI

Novinare je zanimalo je li zna kakva je atmosfera kod glavnog rivala? Mrđen ne voli o tome:

– Ako se budem bavio tuđom atmosferom, nećemo znati gdje je naša. Da, došle su nove igračice, ali te su igračice igrale zajedno negdje, nisu prvi puta zajedno. Mi smo taj problem uigravanja riješili. Ima još puno toga, jer ekipa se inače stvara čitav jedan olimpijski ciklus da bi se nešto napravilo. Daleko je to od onoga što bi htjeli, ali nije ni da mi ne možemo biti konkurentni. Ne mislim da su po bilo čemu u prednosti.

SVE TREBA RESPEKTIRATI

– Zamet je dosta superiorno igrao dosadašnju ligu. Sigurno je da će atmosfera u Rijeci biti na boljoj razini nego što je to bila prošle godine. Podravka uvijek teško igra u Zagrebu s Trešnjevkom. zadnjih nekoliko godina bilo je i neizvjesnih utakmica u Zagrebu i poraza. Kad pogledate imena Trešnjevke vidjet ćete da ima reprezentativki i ozbiljnih igračica koje su se naigrale ozbiljnog rukometa i u inozemstvu i doma i u reprezentaciji. Uvijek mogu biti nezgodni u jednoj utakmici. A Podravka je uvijek magnet kad dođe u goste, što je i logično. S Podravkom i Lokomotivom na kraju krajeva uvijek se daje sve od sebe, jer se tu nema što izgubiti.

– Rekli ste da se neće baviti tuđom atmosferom, a zašto se onda oni toliko bave vama – inzistirali su novinari.

– U sportu je teže potvrditi nego osvojiti… Možda je to tako, odnosno zato, kad nekoga ”napadaš”, kako sve ide bliže, rađa se i strah da se ne osvoji koliko je u to uloženo. Ali o tome ne mogu ja govoriti. S druge strane ne mogu reći i praviti se lud da me neke informacije o suprotnom taboru zanimaju. Igrali smo dosad s njima, vidjeli smo ih. Sada je došao drugi trener, hoće li to ići u tom smjeru ili će se nešto promijeniti, tko to zna.

Vesna Milanović Litre // Foto Ivo Čičin-MašanskerVESNA MILANOVIĆ LITRE: NISMO MI EKIPA ”ZA BACIT”

”Za riječ se javila” i Vesna Milanović Litre.

– Htjela bih nešto reći na ovo pitanje. O tome zašto su toliko orijentirani na nas. Prvenstveno mislim stoga što smo mi, Podravka, višestruke prvakinje i osvajačice kupa. Iako su se pojačale ove sezone i imaju ambicije da osvoje prvenstvo i kup, mi nismo ekipa ”za bacit”, pa je tako i ove godine. Zbog tih se razloga orijentiraju toliko na nas.

– Što kaže sestra?

– Sestra Iva i ja puno pričamo o rukometu, pogotovo što je ona u Lokomotivi, ja u Podravki. Međutim, neke stvari koje si međusobno razmijenimo ništa ne znače. Na nama je kao ekipi da otkrijemo minuse i pluseve. Naravno da nismo ”lude”, pa da ispipavamo detalje. Imat ćemo analizu i dobru pripremu i prvenstveno na terenu pohvatiti sve njihove slabe i dobre strane i pokušati to iskoristiti u svoju korist.

– A ima li sestrinskog podbadanja?

– Ima, ima. Bila sam doma u Sinju za vikend i kad sam putovala u ponedjeljak natrag zove me ona i kaže: ”Jesi li vidjela, izvučeni su parovi. Igramo prvu tekmu kod vas, pobijedimo vas i onda – laganini”. Naša su podbadanja i zafrkancije dobronamjerne.

JELENA ŽIVKOVIĆ: JA SE UVIJEK NADAM NAJBOLJEMU TO VEĆ SVI ZNAJU

Jeleni Živković bit će ovo pravi nastup u hrvatskom prvenstvu. Kakva su njena očekivanja.

– Jedino što dosad nisam igrala s Trešnjevkom i Zametom. S drugima smo igrali, tako da ne bi trebalo da mi bude strano. Sve nešto pričamo o Lokomotivi, ali mislim, kako je i trener rekao, trebamo razmišljati od početka, igramo prvo s drugima i iz utakmice u utakmicu trebamo dizati formu, pa onda s Lokomotivom kao posljednom utakmicom u nizu. Ja se uvijek nadam najboljem, to već svi znaju.

To je točno. Uoči Lige prvakinja decidirano je rekla da ne misli da je itko u prednosti pred Podravkom i da se ne treba bojati nikoga, ni Larvika. I zamalo je Larvik ”pao” u Koprivnici.

Jelena Živković // Foto Ivo Čičin-MašanskerSVAKA UTAKMICA M I JE VAŽNA: DA SE IGRA ZA BOMBONE ISTO BI MI BILO VAŽNO

– Je li za vas važno što ste igrale Ligu prvakinja?

– Da, to je puno bolje za nas, jer smo igrale mnogo utakmica. Iako smo bile i malo umorne od putovanja i od svega, mislim da je bolje da smo dizale formu kroz utakmice. Bolje da smo imale utakmice nego samo treninge. Regionalna liga nije imala redovite utakmice, ali bolje da igramo i to nego Hrvatsku ligu kad je konkurencija takva kakva je: odemo u Split, pa pobijedimo 16 razlike! Zato je dobro da smo igrale Ligu prvakinja s jakima, a sad ćemo vidjeti rezultat toga svega.

– A je li vam sada ovo prvenstvo važnije od utakmica Lige prvakinja?

– Meni je svaka utakmica kao Liga prvakinja. Da se igra za bombone isto bi mi bilo važno.

Uključio se, na kraju, još jednom Goran Mrđen:

– Rekao sam da je to kao zakon spojenih posuda. Domaće prvenstvo vodi te u Ligu prvakinja, Liga prvakinja drži rejting u Europi i sad jedno bez drugoga ne može. Ne možeš u Ligu prvakinja, ako ne osvojiš prvenstvo doma.

A prvenstvo počinje, pa – bumo vidli.